Ημ/νία: 03/11/2023

Μπορεί η βραχυπρόθεσμη συμπλήρωση φυτικών ινών να βελτιώσει τον τοκετό;

Μπορεί η βραχυπρόθεσμη συμπλήρωση φυτικών ινών να βελτιώσει τον τοκετό;

Οι χοιρομητέρες υφίστανται σημαντικές μεταβολικές αλλαγές κατά τη μετάβαση από την κύηση στη διαδικασία του τοκετού. Οι στοχευμένες διατροφικές στρατηγικές μπορούν να υποστηρίξουν τις χοιρομητέρες κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου που οδηγεί σε βελτιωμένη αναπαραγωγική απόδοση.

Στην έρευνά μας, εστιάσαμε στην πρακτική συμπλήρωση φυτικών ινών πριν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τοκετού. Οι φυτικές ίνες έχουν συσχετιστεί με μείωση των νεκρών χοίρων, η οποία μπορεί να εξηγηθεί από μια πιθανή μείωση στη διάρκεια του τοκετού (Feyera et al., 2017) και ενδέχεται να βελτιώσει τη ζωτικότητα των χοιριδίων κατά τη γέννηση. Επιπλέον, μια αύξηση στην πρόσληψη τροφής κατά τη γαλουχία έχει παρατηρηθεί όταν οι χοιρομητέρες έλαβαν υψηλές ίνες στη δίαιτα κατά τη διάρκεια της κύησης (Sun et al., 2014) η οποία σχετίζεται στενά με αυξημένα βάρη απογαλακτισμού γέννας (Che et al., 2011). Ωστόσο, ο αντίκτυπος των φυτικών ινών εξαρτάται από τον τύπο της ίνας που εφαρμόζεται (διαλυτή έναντι αδιάλυτη) και θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα της συμπλήρωσης.

Πραγματοποιήσαμε μια μελέτη για να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο του επιπέδου και της διαλυτότητας των διαιτητικών ινών στην απόδοση της χοιρομητέρας και της γέννας όταν ταΐζονταν κατά την όψιμη κύηση και κατά την περίοδο πριν τον τοκετό. Οι χοιρομητέρες (n= 241) έλαβαν συνολικά πέντε διαιτητικές αγωγές, οι οποίες αποτελούνταν από δίαιτα ελέγχου χωρίς συμπλήρωμα και συμπλήρωμα είτε 1 είτε 2 λίβρες την ημέρα ενός συμπληρώματος ινών που προστέθηκε επιπλέον της κανονικής τροφής (top-dress ).

Το συμπλήρωμα φυτικών ινών παρασκευάστηκε ώστε να περιέχει είτε υψηλή συγκέντρωση διαλυτών διαιτητικών ινών είτε υψηλή συγκέντρωση αδιάλυτων διαιτητικών ινών. Τα συμπληρώματα διαμορφώθηκαν για να ανταποκρίνονται στα επιθυμητά επίπεδα φυτικών ινών χρησιμοποιώντας κυρίως πολτό ζαχαρότευτλων και φλούδες σόγιας.

Οι χοιρομητέρες ξεκίνησαν τις διατροφικές τους θεραπείες την 99η ημέρα της κύησης και συνέχισαν να λαμβάνουν τις θεραπείες τους όταν μεταφέρθηκαν στο σπίτι του τοκετού περίπου στις 112 ημέρες της κύησης μέχρι τον τοκετό. Η διαδικασία τοκετού παρακολουθήθηκε με εξοπλισμό βίντεο ως πιλοτική μελέτη για την αξιολόγηση του μήκους εμβρυϊκής αποβολής και του δείκτη ζωτικότητας των χοιριδίων. Το PVI ακολούθησε μια κλίμακα 4 σημείων που αποτελείται από 0 = καμία κίνηση και καμία αναπνοή, 1 = καμία κίνηση, αλλά ο χοίρος προσπαθεί να αναπνεύσει, 2 = κινείται και προσπαθεί να αναπνεύσει ή βήχει και 3 = καλή κίνηση, ο χοίρος αναπνέει και μπορεί να σταθεί όρθια μέσα σε 1 λεπτό ή λιγότερο από τη γέννηση. Τα δεδομένα αναπαραγωγικής απόδοσης συλλέχθηκαν κατά τον τοκετό και τον απογαλακτισμό.

Η διαλυτότητα των ινών και το επίπεδο συμπληρωμάτων δεν επηρέασαν τον αριθμό των χοίρων που γεννήθηκαν, το βάρος γέννησης χοιριδίων ή το βάρος απογαλακτισμού. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμπληρωμένες με 1 λίβρα/ημέρα μείωσαν τον αριθμό των νεκρών χοίρων ανά γέννα, αλλά αύξησαν τον αριθμό των χοίρων χαμηλού βάρους γέννησης (χοίροι που ζυγίζουν λιγότερο από 2,2 λίβρες) και αύξησαν τον αριθμό των μη βιώσιμων χοίρων κατά τον απογαλακτισμό (χοίροι με μικρότερο βάρος από 8 λίβρες).

Αντίθετα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμπληρωμένες με 2 λίβρες/ημέρα παρήγαγαν τον υψηλότερο αριθμό νεκρών χοίρων, αλλά οι χοιρομητέρες που τρέφονταν με αυτή τη θεραπεία μπόρεσαν να παράγουν ποιοτικές γέννες κατά τον απογαλακτισμό έχοντας τον μικρότερο αριθμό μη βιώσιμων χοίρων κατά τον απογαλακτισμό.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες, ανεξάρτητα από το επίπεδο συμπλήρωσης, δεν επηρέασαν τον αριθμό των νεκρών χοίρων ή το βάρος του χοιριδίου κατά τη γέννηση, αλλά είχαν μικρότερο αριθμό μη βιώσιμων χοίρων κατά τον απογαλακτισμό σε σύγκριση με τη θεραπεία ελέγχου. Το διάστημα απογαλακτισμού έως οίστρου επηρεάστηκε θετικά από τη συμπλήρωση διαλυτών ινών και από αδιάλυτες ίνες όταν συμπληρώθηκαν με 2 λίβρες/ημέρα.

Η μελέτη μας παρακολούθησε τη διαδικασία τοκετού σε επιλεγμένες χοιρομητέρες. Αναλύσαμε τα δεδομένα ως πιλοτική μελέτη επειδή είχαμε σχετικά χαμηλό αριθμό χοιρομητέρων που παρατηρήθηκαν, ειδικά για χοιρομητέρες που τρέφονταν με διαλυτές ίνες . Με βάση αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα, η συμπλήρωση φυτικών ινών δεν φάνηκε να μειώνει τη διάρκεια της φάσης αποβολής του εμβρύου ούτε να βελτιώνει τη ζωτικότητα των χοιριδίων κατά τη γέννηση.

Περιέργως, οι χοιρομητέρες που τρέφονταν με αδιάλυτες ίνες φάνηκε να έχουν αυξημένη διάρκεια εμβρυϊκής αποβολής και χαμηλότερο δείκτη ζωτικότητας χοιριδίων, γεγονός που μπορεί εν μέρει να εξηγεί τον αυξημένο αριθμό χοίρων χαμηλού βάρους γέννησης και θνησιγενών χοίρων που παρατηρήθηκε. Ο παρατεταμένος τοκετός ή τα μεγαλύτερα διαστήματα γέννησης μεταξύ των χοιριδίων μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε μειωμένη επιβίωση των χοιριδίων. Σαφώς, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για την περαιτέρω διερεύνηση του πιθανού αντίκτυπου της συμπλήρωσης φυτικών ινών στη διάρκεια του τοκετού και στο σφρίγος των χοιριδίων.

Συλλογικά, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η συμπλήρωση διαλυτών φυτικών ινών μπορεί να είναι μια πρακτική διατροφικής στρατηγικής για τις χοιρομητέρες όταν τρέφονται κατά την όψιμη κύηση και την περίοδο πριν τον τοκετό.



Photo by Christina Abken on Unsplash

 
Share this:
Πηγή: