Ημ/νία: 26/10/2016

Επανεξέταση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα ζώντα ζώα

Επανεξέταση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα ζώντα ζώα

«Ξέρουμε το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το Φ.Π.Α. στους κτηνοτρόφους και μέσα στο 2017 στο πλαίσιο της επανεξέτασης των συντελεστών θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση». Αυτό ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κος Τρ. Αλεξιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Υπενθυμίζουμε ότι για το θέμα έχει εκδοθεί η απόφαση ΠΟΛ.1058/20.4.2016

Ολόκληρη η συζήτηση:


Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Π. Βραντζά σχετικά με τον συντελεστή ΦΠΑ 24% για τα ζώντα παραγωγικά ζώα

Αθήνα, σήμερα στις 21 Οκτωβρίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθεί τώρα η πρώτη με αριθμό 120/18-10-2016 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου της Βουλευτού Καρδίτσας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Παναγιώτας Βράντζα –που είναι εδώ από τις 10 το πρωί και μας κάνει παρέα- προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τον συντελεστή ΦΠΑ 24% για τα ζώντα παραγωγικά ζώα.
Ορίστε, κυρία Βράντζα, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΡΑΝΤΖΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η εφαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ 24% στην πώληση ζωντανών παραγωγικών ζώων με δεδομένο ότι το βασικό προϊόν, δηλαδή, το κρέας έχει συντελεστή ΦΠΑ 13%, δημιουργεί μία σειρά σοβαρών προβλημάτων σε όλο το δίκτυο διακίνησης από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.
Είναι κοινή πρακτική σε ένα μεγάλο μέρος μεταξύ των κτηνοτρόφων, και ιδιαίτερα των χοιροτρόφων, να πωλούν τα ζώα τους ζωντανά. Αυτό σημαίνει ότι στο τιμολόγιο που εκδίδει ο κτηνοτρόφος προς τον έμπορο υπολογίζεται επί της τιμής ΦΠΑ 24%.
Στη συνέχεια, στο επόμενο στάδιο πώλησης, από τον έμπορο στον λιανοπωλητή, ο συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει είναι 13%. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο έμπορος ελληνικού κρέατος εκταμιεύει ένα ποσό της τάξης του 11%, το οποίο δυστυχώς δεν συμψηφίζεται -και δεν ξέρω το γιατί- και επιστρέφεται με δυσκολία.
Στον αντίποδα, ο έμπορος εισαγόμενου κρέατος, εισάγει, αγοράζει με μηδενικό ΦΠΑ και πουλάει με συντελεστή 13%, που σημαίνει ότι ο έμπορος εισαγόμενου κρέατος εισπράττει 13%, το οποίο αποδίδει σε βάθος τριμήνου. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η επιλογή ελληνικού αντί εισαγόμενου κρέατος από έναν έμπορο τον οδηγεί στη δέσμευση ενός ποσού συνολικά της τάξεως του 24% επί της αξίας των προϊόντων που διακινεί, από τα διαθέσιμα κεφάλαια κίνησής του. Κατά συνέπεια, καθίσταται απολύτως συμφέρουσα η εισαγωγή.
Από την άλλη πλευρά και για τον ίδιο ακριβώς λόγο υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στην εξαγωγή προϊόντων κρέατος και κρεατοσκευασμάτων. Και όσο και αν ακούγεται παράξενο, γίνονται εξαγωγές κρέατος και θα γίνονταν ακόμα περισσότερες εάν το περιβάλλον ήταν περισσότερο ευνοϊκό.
Κύριε Υπουργέ, η κτηνοτροφία βρίσκεται σε δυσμενή θέση εδώ και πολλά χρόνια, το κόστος παραγωγής έχει ανέβει σημαντικά και οι τιμές του παραγωγού έχουν πέσει κατακόρυφα και συνεπώς και το εισόδημά του.
Η εγχώρια παραγωγή κρέατος φθίνει συνεχώς, οι εισαγωγές αυξάνονται και τα όποια οφέλη από την αύξηση του ΦΠΑ είναι πολύ μικρότερα από τα προβλήματα που δημιουργεί η αύξηση των εισαγωγών.
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ερωτάσθε εάν προτίθεστε να επαναφέρετε τον συντελεστή ΦΠΑ για τα ζώντα παραγωγικά ζώα στο 13%.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κι εγώ σας ευχαριστώ, κυρία Βράντζα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης έχει τον λόγο.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θέτετε, κυρία Βουλευτή, για ακόμα μία φορά με τις ερωτήσεις σας ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους. Και πραγματικά είναι ένας «παραλογισμός», αρχικά εάν το δει κάποιος, το ότι ανάλογα με το σε ποια μορφή θα αγοραστεί το κρέας, έχει διαφορετικό συντελεστή ΦΠΑ, 13% ή 24%.
Αυτήν εδώ την εξέλιξη την έχουμε, επειδή δυστυχώς έπρεπε να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη, λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, αλλά διατηρήσαμε στο 13% το κρέας –ξέρετε πολύ καλά όλοι το τι υπήρχε εκείνο το διάστημα και τι πιέσεις δεχόμασταν-, ακριβώς για να μην αυξήσουμε το κόστος ζωής των Ελλήνων και δημιουργήσουμε μεγαλύτερα προβλήματα στους κτηνοτρόφους, στους αγρότες και σε μία σειρά από κατηγορίες επαγγελματιών.
Η νομοθέτηση αυτού του μέτρου κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα δημοσιονομικά προβλήματα λόγω της Συμφωνίας. Το ξαναλέω, όμως, ευτυχώς το κρέας έμεινε στο 13% και δεν είχαμε άλλες αυξήσεις, όπως δεχόμασταν πιέσεις σαν Ελληνική Κυβέρνηση, που θα είχαν μεγάλες επιπτώσεις.
Τώρα, σε ό,τι αφορά το πώς αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Ρευστότητας, όχι φορολογικά προβλήματα. Διότι, όπως θα δείτε και από τα δύο έγγραφα που θα σας καταθέσω, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, από τη Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής, και από τα δύο έγγραφα προκύπτει ότι για τις επιχειρήσεις, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγαθά που χρησιμοποιούν ως εισροές, ως αγορές δηλαδή, στην ουσία είναι ένας ουδέτερος φόρος, γιατί μπορούν να τον συμψηφίσουν ή να έχουν θέματα επιστροφών που πολλές φορές καθυστερούν λόγω της γραφειοκρατίας, των ελέγχων και των διαδικασιών, που πρέπει, όμως, να υπάρχουν.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που θέλω να σας πω, είναι ότι η Κυβέρνηση εξετάζει το συγκεκριμένο μέτρο. Ούτως ή άλλως, η ολοκλήρωση του 2016, όπως έχει προβλεφθεί, και από το νόμο 4334 θα μας δώσει τη δυνατότητα επανεξέτασης των συντελεστών ΦΠΑ και τού τι ακριβώς θα γίνει. Εμείς επανεξετάζουμε το συγκεκριμένο μέτρο και εφόσον κριθεί ότι είναι ανεπαρκές για τα δημόσια φορολογικά έσοδα και δημιουργεί προβλήματα στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, βεβαίως θα το επανεξετάσουμε μετά το κλείσιμο του 2016, για να δούμε με ποιον καλύτερο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εργαστήρι Δημοκρατίας», που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής, είκοσι οκτώ μαθήτριες και μαθητές και δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου.
Η Βουλή τούς καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Κύρια Βράντζα, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΒΡΑΝΤΖΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι θα εξετάσετε το θέμα ξανά οπότε θα πω μερικά παραπάνω πράγματα, προκειμένου να σας πείσω ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τον συντελεστή ΦΠΑ.
Πέρα από το μείζον, λοιπόν, που είναι ότι ευνοούνται οι εισαγωγές σε βάρος της ελληνικής παραγωγής, υπάρχουν και πολλές άλλες αρνητικές προεκτάσεις για την ελληνική παραγωγή, τον πρωτογενή τομέα και την εθνική οικονομία. Ο οικονομικός στραγγαλισμός υγιών επιχειρήσεων της διατροφικής αλυσίδας, που στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή, είναι πολύ σοβαρή απώλεια κατά τη γνώμη μου. Το καθεστώς του διαφορετικού συντελεστή ΦΠΑ μεταξύ ζώντων ζώων και σφαγείων οδηγεί πολλούς παραγωγούς πλέον στο να σφάζουν τα ζώα τους στο όνομά του, ώστε να μπορούν να πουλήσουν κρέας στον έμπορο και να υπολογίζουν ΦΠΑ 13%. Αυτό πρακτικά σημαίνει μεγάλο διοικητικό κόστος γιατί στο σφαγείο θα πρέπει να εκδοθούν έξι παραστατικά, δυσκολία πολλών παραγωγών να ανταποκριθούν σ’ αυτό γιατί υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία και απώλεια μέρους της ιχνηλασιμότητας του κρέατος διότι το σφαγείο στέλνει στοιχεία στο σύστημα «Άρτεμις» του ΕΛΟΓΑΚ. Το σφαγείο θεωρεί ότι το προϊόν παραμένει στον κτηνοτρόφο και όχι στον έμπορο. Υπάρχει, επίσης, απώλεια εσόδων του ΕΛΟΓΑΚ, γιατί δεν αποδίδεται το ποσό που πρέπει από τον έμπορο. Τελευταία έχει ζητηθεί από τους παραγωγούς να γραφτούν στο Μητρώο Εμπόρων, προκειμένου να μην υπάρχει αυτή η απώλεια που αυξάνει και τη δουλειά τους και τη γραφειοκρατία. Και επειδή ξέρουμε τον Έλληνα παραγωγό, ξέρουμε ότι αυτό είναι πρακτικά πολύ δύσκολο.
Επίσης, λόγω του διαφορετικού συντελεστή ΦΠΑ έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ολιγοπώλια μεταξύ των εμπόρων, τα οποία δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη θέση των Ελλήνων παραγωγών και μικραίνουν ακόμη περισσότερο την τιμή που πωλούν τα προϊόντα τους. Τα ολιγοπώλια εκεί οδηγούν.
Κύριε Υπουργέ, ο ΦΠΑ είναι ο κατεξοχήν έμμεσος φόρος, ο οποίος αποκρύπτεται σε μεγάλο βαθμό, συμπαρασύροντας και τον φόρο εισοδήματος. Αν δεν υπάρχει ορθολογική εφαρμογή, η εισπραξιμότητα πέφτει και το μέτρο καθίσταται αναποτελεσματικό και άδικο. Ο ίδιος παραλογισμός στην εφαρμογή του ΦΠΑ ισχύει, δυστυχώς, και σε άλλους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής. Θέλω να σας αναφέρω εδώ δύο παράλογα φαινόμενα, που αγγίζουν τα όρια του αστείου: Στο καλαμπόκι θεωρείται μεταποιημένο το προϊόν όταν είναι συσκευασμένο. Τότε έχει ΦΠΑ 24%. Το χύμα έχει ΦΠΑ 13%. Και στο άχυρο, δηλαδή στις χονδροειδείς τροφές, στο σανό, ισχύει το ίδιο. Θα πρέπει η μεταφορά και η αποθήκευση να γίνουν χύμα -για όποιον ξέρει λίγο την πρωτογενή παραγωγή, ξέρει ότι αυτό δεν υπάρχει- προκειμένου να κρατηθεί χαμηλός ο συντελεστής ΦΠΑ.
Η αποτελεσματικότητα, λοιπόν, η διευκόλυνση της παραγωγικής διαδικασίας και η κοινή λογική είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιούνται στην εφαρμογή των όποιων μέτρων. Στο συγκεκριμένο μέτρο, δυστυχώς, δεν ικανοποιούνται. Έτσι, επιβάλλεται να προχωρήσουμε άμεσα στις αναγκαίες βελτιώσεις. Το πρόσφατο παράδειγμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί θεωρώ ότι είναι ένα χαρακτηριστικό της μη ορθολογικής εφαρμογής των μέτρων, που καταλήγουν να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που λύνουν.
Κύριε Υπουργέ, με τέτοιου είδους αστοχίες εκτός των άλλων δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που πραγματικά κατέστρεψαν τον πρωτογενή τομέα να παρουσιάζονται ως τιμητές και υποστηρικτές του. Και ξέρετε τι εννοώ. Είναι ξεκάθαρο και πλέον αποδεδειγμένο στην πράξη ότι το ισχύον καθεστώς εφαρμογής του ΦΠΑ στα ζώα, στο κρέας και στις ζωοτροφές είναι ανασταλτικός παράγοντας για την παραγωγή, για τον πρωτογενή τομέα. Οδηγεί σε αύξηση της παράνομης διακίνησης με απώλεια εσόδων από το κράτος, αλλά και προβλήματα στη δημόσια υγεία δυνητικά. Είπατε ότι θα το δείτε. Νομίζω ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, επειδή πάντα μας δίδετε και ειδήσεις εσείς στη Βουλή, μια και άκουσα για το κρασί που είπε η κ. Βράντζα, εάν θυμάμαι καλά από τον ειδικό φόρο που είχατε επιβάλει, προσδοκούσατε 60 εκατομμύρια. Καλά το θυμάμαι; Έχετε εικόνα, επειδή πλησιάζουμε προς τον Νοέμβριο, τι έχει εισπραχθεί μέχρι τώρα; Εάν έχετε στοιχεία, αυτό το ρωτώ παρεμπιπτόντως.
Τον λόγο έχει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Τον ειδικό φόρο εννοείτε στο κρασί;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ναι.

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Όχι, δεν έχουμε ακόμη στοιχεία, αλλά όπως έκανα και χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, θα σας καταθέσω μόλις έχουμε στοιχεία. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει εγκαινιάσει μία νέα τακτική, ό,τι στοιχεία έχουμε τα καταθέτουμε στη Βουλή.
Έχω μία εκκρεμότητα σε σχέση με την πληρωμή για τις τηλεοπτικές άδειες, κύριε Πρόεδρε, από προηγούμενη ερώτηση. Εκεί, όπως ξέρετε και εσείς, έχουν ήδη εισπραχθεί τα ποσά και προχωρούμε και στην είσπραξη των άλλων δόσεων.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα με τον ΦΠΑ, αυτό που θέλω να πω είναι, ότι έχετε απόλυτο δίκιο, σε ό,τι αφορά τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που δημιουργούμε στους κτηνοτρόφους, που αντί να έχουμε δράσεις φορολογικές, αναπτυξιακές και άλλου είδους που να ενισχύουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς, την πρωτογενή παραγωγική δραστηριότητα (φαντάζομαι ότι αυτά θα πει και ο κ. Αποστόλου, που είναι παρών, αργότερα στην ομιλία του) αντί να βοηθούμε αυτούς τους κλάδους, δυστυχώς δημιουργούμε προβλήματα. Και ένα από τα προβλήματα που δημιουργούμε είναι το συγκεκριμένο.
Όμως είναι σαφές και ξέρετε καλύτερα από εμένα το πώς οδηγηθήκαμε σ’ αυτές τις αποφάσεις. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα του ν. 4336 που ψήφισαν 221 Βουλευτές. Αναγκαστήκαμε να πάμε σ’ αυτές τις καταστάσεις και τις στρεβλώσεις που δημιουργούν είτε στρεβλώσεις είτε διάφορα άλλα προβλήματα, τα οποία βεβαίως και θα τα αντιμετωπίσουμε. Και η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων του 2016, μάς δίνει δυνατότητα το 2017 να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση από καλύτερες θέσεις και να λύσουμε αυτά τα ζητήματα.
Δεν χρειάζεται να πείσετε εμάς, διότι ξέρετε πολύ καλά τις απόψεις μας. Έχουμε πειστεί εμείς και έχουμε άποψη για αυτά τα πράγματα, αλλά καταλαβαίνετε ότι σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης χρειάζεται μία γενικότερη στάση, σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα και το τι πρέπει να κάνουμε.
Για να είναι όμως σαφές αυτό που απαντούμε, λέμε ότι ξέρουμε το πρόβλημα που δημιούργησε η διαφοροποίηση των συντελεστών ΦΠΑ, αυτός ο παραλογισμός «άλλο το ένα και άλλο το άλλο» και τη δυσκολία που δημιουργούμε στους Έλληνες κτηνοτρόφους και μόλις μπορέσουμε, μέσα στο 2017 θα αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστούμε, κύριε Αλεξιάδη, και για την παρουσία σας. Μου οφείλετε, όμως, και άλλη μία απάντηση για τις άδειες σε ερώτηση που έχω υποβάλει εδώ και δεκαπέντε ημέρες, να μου πείτε ναι μεν πόσα πήρατε, αλλά εγώ ρωτώ και πόσα χάνει το κράτος από το κλείσιμο των υπολοίπων πέντε καναλιών. Δεν έχω πάρει απάντηση ακόμα. Έχουν περάσει δεκαπέντε ημέρες.
Share this:
Πηγή: