Ημ/νία: 14/12/2016

Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Χοιροτροφίας

Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Χοιροτροφίας

Με δυναμικά, ανοδικά και ενωτικά βήματα προχωρά η εγχώρια χοιροτροφία, με το μέλλον του κλάδου σε συνάρτηση με τις διεθνείς τάσεις, καθώς και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της τροφής, να είναι το κεντρικό θέμα του πρώτου Πανελλήνιου Συνέδριου Χοιροτροφίας, που διοργάνωσε η Νέα Ομοσπονδία ΧοιροτροφικώνΣυλλόγων Ελλάδος το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στην Καλαμπάκα στα Τρίκαλα.
Πάνω από 300 παρευρισκόμενοι στο ακροατήριο, επαγγελματίες χοιροτρόφοι, επιχειρηματίες του κλάδου και εκπρόσωποι φορέων από τη χώρα μας και το εξωτερικό δήλωσαν παρών στη σημαντική αυτή εκδήλωση που αποτελεί την έναρξη μιας σειράς δράσεων που στοχεύουν στην ανάδειξη και προώθηση της ελληνικής χοιροτροφίας, κατά την οποία και αναπτύχθηκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα του κλάδου.
Την εικόνα της Χοιροτροφίαςόπως είναι σήμερα στην χώρα μας έδωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιωάννης Μπούρας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη χρηματοδοτικά προγράμματα για να εξελιχτούν και να βελτιωθούν οι επιχειρήσεις, απαραίτητα για να κρατηθεί ψηλά η παραγωγικότητα και ο ανταγωνισμός και να διορθωθούν κακές αποφάσεις όπως λόγου χάρη στο θέμα της φορολογίας που είναι υψηλή με 24% ΦΠΑ στην πώληση ζώντων ζώων και στρέφει τους εμπόρους στα εισαγόμενα.
Ο κ. Μπούρας υπογράμμισε ότι επιβάλλεται στο ΔΣ της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος να εκπροσωπούνται οι τέσσερις κύριοι κλάδοι της ζωικής παραγωγής ξεχωριστά, Χοιροτροφία, Πτηνοτροφία, Αιγοπροβατοτροφία και Βοοτροφία και η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Σφαγίων και κατέθεσε αναλυτικά τα αιτήματα και τους σκοπούς της Ομοσπονδίας:
«Σκοπός του Συνεδρίου πρωτίστως η γνωριμία μεταξύ μας και η λειτουργία μας ως μια οικογένεια και η αποτύπωση ανασύνταξης του χώρου και της κατάστασης. Δώσαμε το ερέθισμα σε περισσότερους συναδέλφους να αποκτήσουν ενεργή συμμετοχή στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας , με στόχο την επίτευξη μιας διεύρυνσης της δραστηριότητάς της. Πολλές φορές λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
Η κεντρική και έγκυρη ενημέρωση για τις τάσεις που επικρατούν στην Ελλάδα και διεθνώς στον κλάδο, αλλά και για τιςεξελίξεις που έχουν να κάνουν με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ήταν ακόμη ένας σκοπός που επιτεύχθηκε. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές ανακατατάξεις διεθνώς με χώρες που αναπτύσσονται ραγδαία στην Χοιροτροφία και θα πρέπει να γνωρίζουμε τις συνθήκες για να προβλέψουμε τις επιπτώσεις σε εμάς. Ακόμη και οι γειτονικές χώρες, με ιδιαίτερη διαφοροποίηση στο κόστος παραγωγής σε σχέση με την Ελλάδα, αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και σύντομα μπορεί αυτό να αποτελέσει πονοκέφαλο για την εγχώρια παραγωγή.
Σημαντική η βοήθεια των εταιριών στον τομέα της παραγωγικότητας που τα τελευταία χρόνια η βελτίωσή της είναι ραγδαία και μπορεί να επηρεάσει τις επιχειρήσεις μας. Παλιά τα 25-27 χοιρίδια απογαλακτισμένα σε μια μονάδα θεωρούνται καλός αριθμός, σήμερα μιλάμε για 32-33. Η ενημέρωση για τον τρόπο που πετυχαίνεται αυτή η βελτίωση θα πρέπει να είναι συνεχής. Εμείς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε ούτε τις τιμές των χοιρινών, ούτε τις τιμές των πρώτων υλών, θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθούμε στην παραγωγικότητα των μονάδων μας.
Στο συνέδριο δώσαμε το στίγμα της Ομοσπονδίας και συμφωνήσαμε σε πράγματα που μας αφορούν και τον τρόπο που θα τα στηρίξουμε και θα τα προβάλουμε. Κύριο μέλημα της Ομοσπονδίας είναι να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας και αυτό ήταν και το σλόγκαν μας. Ο ανταγωνισμός που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύπλευρος και απαιτεί συνοχή. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα εισαγόμενα κρέατα, αλλά και με θέματα που αφορούν το χώρο και η διαχείρισή τους αφορά το υπουργείο ή άλλους φορείς. Η Ομοσπονδία θα πρέπει να ενθαρρύνει και να βοηθά επιχειρηματικά σχέδια και ομάδες, αλλά ταυτόχρονα να κρατά διακριτική στάση.
Εδώ και ένα χρόνο είναι έτοιμη η ΚΥΑ που θα εναρμονίσει την χώρα μας με τον κανονισμό της Ε.Ε. για την αναγραφή της χώρας προέλευσης στα σημεία πώλησης, η οποία μετά από δική μας πρόταση περιλαμβάνει και την αναγραφή της προέλευσης στην ταμειακή μηχανή, αλλά λόγο πιέσεων θεωρούμε εμείς άλλων κλάδων δεν υπογράφεται.
Θα επιδιώξουμε, διευρύνοντας τις δραστηριότητες μας να αποκτήσουμε δεσμούς μεεκπροσώπους και φορείς της ΕΕ, καλές σχέσεις και συνεχή επαφή με φορείς και Υπουργεία για συνδιαμόρφωση αποφάσεων . Οι περιβαλλοντολογικές νομοθεσίες και κανονισμοί για θέματα ευζωίας συνεχώς δυσκολεύουν, έρχονται νέοι κανονισμοί για την εφαρμογή του ευνουχισμού και την χρήση αντιβιοτικών που σύντομα θα κληθούμε να εφαρμόσουμε. Θα πρέπει να εργαστούμε ώστε οι αλλαγές αυτές να γίνουν ομαλά για να μην οδηγηθούμε σε πρόστιμα, αποκλεισμούς επιχειρήσεων ή προϊόντων.
1. Η σημαία των αιτημάτων μας είναι η πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων . Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την αναγραφή της χώρας προέλευσης στη ταμειακή μηχανή, με την προϋπόθεση να λειτουργήσει το ισοζύγιο, και να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική άδεια διακίνησης και γενικά ένα σύστημαιχνηλασιμότητας, για το οποίο έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο ολοκληρωμένη πρόταση . Η υποχρεωτική αναγραφή χώρας προέλευσης είναι και κανονισμός πλέον της ΕΕ.
2. Η ύπαρξή μας προϋποθέτει επενδύσεις. Πάνε 14 χρόνια που έχουν να δοθούν Σχέδια Βελτίωσης και Επενδυτικά Προγράμματα στο χώρο μας. Οι υψηλοί δείκτες παραγωγικότητας δεν πετυχαίνονται μόνο με καλό γενετικό υλικό και σωστή διατροφή, αλλά και με υποδομές εκσυγχρονισμούς και επενδύσεις. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις μονάδες μας και θα πρέπει αυτή την φορά να μην αποκλεισθεί ο κλάδος μας, όπως έγινε στα προηγούμενα σχέδια βελτίωσης, όπου υπήρχε μοριοδότηση που κατεύθυνε τις επενδύσεις στη φυτική παραγωγή.
3. Στο θέμα των κόκκινων δανείων η λύση ίσως έχει ξεπεράσει και τις προθέσεις των αρμόδιων υπουργών. Να συμπεριληφθούνε και εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο στις γενικές αποφάσεις που θα παρθούν για τα υπόλοιπα.
4. Στο θέμα των περιβαλλοντολογικών αδειών να δοθεί άμεσα λύση, γιατί αρκετές επιχειρήσεις έχουν θέμα με την ανανέωσή της άδειας λειτουργίας τους. Λόγου της συγκύριας να μην αποτελεί προϋπόθεση ένταξης σε επενδυτικό πρόγραμμα, όταν στην επένδυση περιλαμβάνονται και θέματα διαχείρισης λυμάτων . Ή σε αντίθετη περίπτωση να δοθούν επενδυτικά fasttrack, στοχευόμενα στη λύση των περιβαλλοντολογικών θεμάτων.
5. Η ποιοτική κατάταξη που πρέπει να γίνει λόγω υποχρέωσης της χώρας μας στην ΕΕ, να γίνει σε όλη την ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη και να εξαιρεθούν μόνο τα νησιά. Ο λόγος είναι ότι με το ισχύον καθεστώς δηλαδή ότι υποχρεούνται στην ποιοτική κατάταξη σφαγεία με εβδομαδιαίο αριθμό σφαγής χοίρων άνω των 150 θα δημιουργήσει αναστάτωση και μετακινήσεις εμπόρων ανάμεσα σε σφαγεία, αλλά ταυτόχρονα και σύγχυση στην αγορά και την κατανάλωση, όπου θα διατίθενται χοιρινά σφάγια με ποιοτική κατάταξη και χωρίς,δημιουργώντας στους καταναλωτές εύλογες απορίες. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο και μαζί με τον πρόεδρο των Ιδιοκτητών Σφαγείων Ελλάδος Βασίλη Μεγαλοβασίλη προσπαθούμε να επιτύχουμε διορθώσεις.
6. Το θέμα της επιβολής συντελεστή ΦΠΑ 24% στην πώληση ζωντανών ζώων είναι ένα μεγάλο πλήγμα για εμάς γιατί στην πραγματικότητα ωθεί την αγορά στα εισαγόμενα χοιρινά για ευνόητους λόγους . Πολλοί προσπαθήσαμε να παρακάμψουμε το συντελεστή σφάζοντας για λογαριασμό μας και πουλώντας κρέας . Αλλά και σ’αυτό προέκυψε θέμα νομιμότητας με το αν θα πρέπει να υπάρχει άδεια εμπορίας.
7. Η φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι πλέον υπερβολικές . Εάν μία επιχείρηση που τελικά είναι κερδοφόρα καλείται να πληρώσει σχεδόν το 60% σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, εισφορές αλληλεγγύης κ.α., τι θα περισσεύσει για τις τράπεζες και τι για να αναπτυχθεί. Οι γειτονικές χώρες που αναπτύσσονται ταχύτατα στον κλάδο και σύντομα θα γίνουν εξαγωγικές προς εμάς έχουν συντελεστή φορολόγησης 10%.
8. Στο θέμα της προώθησης του προϊόντος πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα, καθώς ο έλληνας καταναλωτής προτιμά να καταναλώνει ελληνικό χοιρινό σε ποσοστό 90% καταγεγραμμένο σε μετρήσεις. Πρέπει να ανταμειφθεί γι’ αυτό, να προωθήσουμε συστήματα ιχνηλασημότητας και ασφάλειας καταναλωτή, να αναδείξουμε ιδιαιτερότητες που έχει το ελληνικό χοιρινό, π.χ. ότι τρέφεται σε ποσοστό 75% με δημητριακούς καρπούς και να μην επαναπαυθούμε μόνο στην ελληνικότητα . Λόγο κρίσης ο κόσμος κοιτά και το θέμα της τιμής. Η Ομοσπονδία έχει όλες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να αναλάβει προγράμματα προώθησης των προϊόντων μας που προκηρύσσονται απευθείας από την ΕΕ ή μέσω περιφερειών ..
9. Το θέμα της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος είναι φλέγον, καθώς αυτούς τους φορείς η Ε.Ε. αναγνωρίζει ως εκφραστές προϊόντων. Πιστεύουμε στον θεσμό και από την αρχή συμμετείχαμε στις συζητήσεις δημιουργίας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, εγώ προσωπικά με τον κ.Στραβογιάννη. Όμως θεωρούμε προφανές ότι η Διεπαγγελματικήθα πρέπει να υπηρετεί και να προωθεί το ελληνικό κρέας και όχι να διαχειρίζεται τα εισαγόμενα κρέατα. Έτσι στο ΔΣ θα πρέπει να εκπροσωπούνται τουλάχιστον οι τέσσερις κύριοι κλάδοι της ζωικής παραγωγής ξεχωριστά, Χοιροτροφία, Πτηνοτροφία, Αιγοπροβατοτροφία και Βοοτροφία. Στην πορεία των συζητήσεων ο ΣΕΚ με την υποστήριξη άλλων κλάδων όπως κρεοπωλών, βιομηχάνων κρέατος και ΠΑΣΕΓΕΣ θέλησε να επισκιάσει όλες τις δικές μας οργανώσεις και να εμφανιστεί ως ο εκπρόσωπος όλων των κλάδων που ανέφερα. Κάτι που δεν συμβαίνει φυσικά ούτε κατά διάνοια. Αποτέλεσμα σήμερα τα πέντε μέλη του ΔΣ της Διεπαγγελματικής Κρέατος είναι η ΠΑΣΕΓΕΣ ο ΣΕΚ η Ομοσπονδία Κρεοπωλών, οι Βιομήχανοι Κρέατος και μια Ένωση Εμπόρων Εισαγωγέων. Εμείς πιστεύουμε στην Διεπαγγελματική, αλλά θεωρούμε προϋπόθεση για την συμμετοχή μας στο ΔΣ να αντιπροσωπευτούν οι τέσσερις κλάδοι της ζωικής παραγωγής και η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Σφαγίων, η οποία συμμερίζονται και αυτοί την δική μας άποψη και απέχουν και αυτοί.
Στην τελευταία μελέτη για το κρέας της εταιρείαςICAPτου Σεπτεμβρίου 2016 στα θετικά στοιχεία ήταν :
-Ότι η κατανάλωση χοιρινού κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις του καταναλωτή.
-Ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος τα χρόνια της κρίσης είναι μικρή της τάξης του 10%.
-Ότι οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν επίμονα να θέλουν να προμηθευτούν ελληνικό χοιρινό άσχετα αν παραπλανόνται.
Στα αρνητικά στοιχεία είναι ότι από το έτος 2009 όπου η εγχώρια παραγωγή ήταν 115.000 τόνοι, μειώθηκε το 2015 σε 88.000 τόνους.
Ταυτόχρονα η εισαγωγή χοιρινού κρέατος από 186.000 τόνους το 2009 αυξήθηκε σε 211.000 το 2015.
Την συρρίκνωση αυτή πρέπει να την σταματήσουμε διαφορετικά σε 10 χρόνια θα είναι στο χώρο 40-50 άτομα.
Έχοντας αυτούς τους προβληματισμούς οργανώσαμε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χοιροτροφίας για να δούμε όλοι μαζί πως θα αντιστρέψουμε την φθίνουσα πορεία του κλάδου.»


Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με τις εισηγήσεις των:
Lars Ole Madsen, ΔιευθυντήςΕξαγωγώνVilofoss Europe.
«Μια άποψη για την παγκόσμια κτηνοτροφία»

Ο κ. Madsenπεριέγραψε την εξέλιξη στην παράγωγή και στην ζήτηση ζωικής πρωτεΐνης αλλά και τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά των πρώτων υλών / δημητριακών.
Η αύξηση του πληθυσμού της γης, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η αστικοποίηση σε μεγάλες ανατολικές αγορές όπως αυτή της Κίνας και της Ινδίας, αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση ζωικής πρωτεΐνης και κατ΄ επέκταση τη ζήτηση χοιρινού κρέατος παγκόσμια. Αύξηση της παραγωγής για να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες είναι πιο πιθανό να συμβεί σε αγορές όπως η Κίνα και η Λ.Αμερική γιατί ευνοούνται από παράγοντες όπως το περιβάλλον, η διαθεσιμότητα νερού και πρώτων υλών και η κοινωνική αποδοχή. Στον αντίποδα, στην Ευρώπη δεν προβλέπεται σημαντική αύξηση της παραγωγής χοιρινού τα επόμενα χρόνια. Τα καλά νέα για την ευρωπαϊκή χοιροτροφία έρχονται μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας και της παραγωγής χοιρινού υψηλής ποιότητας και ασφάλειας.
Αναφορικά με την αγορά πρώτων υλών, ο κ. Madsenτόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πολύ ασταθείς αγορά. Προέβλεψε ότι η αύξηση της ζήτησης θα είναι μεγαλύτερη από την αύξηση της παραγωγής ενώ σημείωσε ότι η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών είναι αρκετά διαδεδομένη σε αγορές εκτός Ευρώπης (Ασία, Βόρεια & Νότια Αμερική και Αφρική)και ότι μπορεί στο μέλλον να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.


AlessandroBassanini, Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Nuvola64 Sagl.
«Παραγωγικότητα & κερδοφορία, γεωγραφικοί και διαρθρωτικοί προβληματισμοί»

Ο κ. Bassaniniξεκαθάρισε ότι το κλειδί της κερδοφορίας είναι η απλότητα. Η κερδοφορία είναι συνάρτηση των εσόδων, δηλαδή της τιμής πώλησης και των συνολικών εξόδων, το άθροισμα των σταθερών και μεταβλητών εξόδων.
Προέτρεψε τους παραγωγούς, μέσα από συνέργειες, να διεκδικήσουν καλύτερη τιμή πώλησης και να μην είναι αποδέκτες τιμών. Τόνισε επίσης, ότι η πολύ καλή γνώση και ανάλυση των εξόδων είναι απαραίτητα για την χάραξη στρατηγικής κερδοφορίας. Η υψηλή παραγωγικότηταείναι αναγκαία συνθήκη για υψηλή κερδοφορία αλλά δεν είναι ικανή από μόνη της να φέρει υψηλή κερδοφορία.
Παράγοντες όπως η καλή εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, οι χαμηλές ανάγκες ενέργειας, η χρήση υποπροϊόντων αλλά και η εφαρμογή του κανόνα τη μηδενικής σπατάλης είναι μερικά από τα κλειδιά για την αύξηση της κερδοφορίας.


Dr. CaseylBradley, Τεχνική Διευθύντρια ΑBVista.
«Ενίσχυση της αποδοτικότητας των ζωοτροφών από τη σκοπιά ενός διατροφολόγου».

Η Dr. Bradley, επικεντρώθηκε στα δύο βασικά αιτήματα ενός διατροφολόγου, τη μείωση του κόστους διατροφής και τη βελτίωση της απόδοσης και της αποδοτικότητας των χοίρων.
Στην αρχή έκανε μία επισκόπηση διάφορων στρατηγικών που αφορούν τη σχέση κερδοφορίας – αποδοτικότητας της τροφής και τη λήψη αποφάσεων για τη σχέση αυτή και έδειξε ότι ησυνολική αποδοτικότητα της τροφήςτων χοιρομητέρων σχετίζετε τόσο με την παραγωγή χοιριδίων όσο και με το βάρος απογαλακτισμού.
Η ανάλυση συστατικών των πρώτων υλών δεν είναι πάντα σταθερή. Οι διαφοροποιήσεις πρέπει να είναι μέρος της διαχείρισης της τροφής, διαφορετικά επηρεάζουν αρνητικά την αποδοτικότητά της τροφής.
Μας προέτρεψε να προσδιορίσουμε τον στόχο και τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν σε αυτόν και να αναρωτηθούμε αν μπορούμε να θέσουμε ποσοτικά κριτήρια για την επιτυχία ή την αποτυχία;
Κατά την υλοποίηση πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία που είναι διαθέσιμα: εξοπλισμός, άνθρωποι, χρόνος, κλπ.
Χρειάζεται ευελιξία στη στρατηγική που ακολουθηθεί ανάλογα με τις σημερινές συνθήκες.


Dr.AlbertVanDijk, ΤεχνικόςΔιευθυντής –NEOVIA.
«Διεθνείς τάσεις και προοπτικές της αγοράς των δημητριακών και των πρώτων υλών»

Ο Dr. Dijk,έδειξε ότι ένα από τα σημαντικότερα κόστη στη παραγωγή των χοίρων είναι αυτό της διατροφής, το οποία σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από την περιεκτικότητα της τροφής σε ενέργεια και πρωτεΐνες αλλά και από τις τιμές των πρώτων υλών για τις οποίες προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα παραμείνουν χαμηλότερες από την περίοδο 2010-2014. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των δημητριακών και των ελαιούχων καρπών προβλέπεται ότι θα είναι σταθερές μέσα στο 2017, το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια αποθεματοποιούνται σε ποσότητες ρεκόρ, κρατώντας έτσι τις τιμές χαμηλά.Συμπερασματικά, το κόστος παραγωγής αναμένεται να παραμείνει χαμηλό το 2017.
Παρ’ όλ’ αυτά, η αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως, θα αποτρέψει την συνεχιζόμενη επί 3 χρόνια πτώση των τιμών, ενώ αναμένεται μια αξιοσημείωτη συρρίκνωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων των Η.Π.Α. στη σεζόν 17/18, εάν συνεχίσουν οι τιμές των πρώτων υλών να μη καλύπτουν το κόστος παραγωγής τους.Υπάρχει όμως πάντα και ο κίνδυνος των απρόβλεπτων καιρικών, πολιτικών ή άλλων καταστάσεων.
Τέλος, οι προσδοκίες για την Ευρωπαϊκή χοιροτροφία είναι θετικές λαμβάνοντας υπ’ όψη το κόστος παραγωγής και την υψηλή ζήτηση από την Κίνα.


Lars Sangill Andersen, Διατροφολόγος - HAMLET PROTEIN.
«Νέες προκλήσεις στη διατροφή των χοιριδίων»

Η βελτίωση του γενετικού δυναμικού των χοιρομητέρων την τελευταία δεκαετία σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των χοιριδίων, λόγω βελτιωμένων τεχνικών διαχείρισης, είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του αριθμού των γεννηθέντων και απογαλακτισμένων χοιριδίων ανά τοκετό. Ενδεικτικά, στη Δανία ο μέσος αριθμός των απογαλακτισθέντων χοιριδίων ανά χοιρομητέρα ανά έτος έχει αυξηθεί από 26,0 χοιρίδια το 2006 σε 31,4 χοιρίδια το 2016. Παράλληλα όμως μειώθηκε το μέσο βάρος των χοιριδίων στον τοκετό (για κάθε επιπλέον χοιρίδιο υπολογίζεται μείωση του μέσου βάρους της τοκετοομάδας κατά 40 γραμμάρια στο τοκετό). Η αύξηση του επίπεδου κατανάλωσης της τροφής αμέσως μετά τον απογαλακτισμό, ιδιαίτερα σε ελαφρύτερα χοιρίδια, αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος καθώς και την επίτευξη καλύτερου ρυθμού ανάπτυξης των χοιριδίων. Έχει αποδειχθεί όμως ότι η κατανάλωση της τροφής σχετίζεται άμεσα με το βαθμό πεπτικότητας της τροφής. Η επιλογή επομένως πρώτων υλών με υψηλό βαθμό πεπτικότητας αποτελεί κύριο παράγοντα στο σχεδιασμό ενός επιτυχημένου προγράμματος διατροφής των χοιριδίων. Η σόγια, που αποτελεί βασική πρώτη ύλη στη διατροφή των χοιριδίων, περιέχει αντι-διατροφικούς παράγοντες (αναστολείς τρυψίνης, ολιγοσκαρίτες, αντιγόνα, φυτικό οξύ, λεκτίνες). Η επεξεργασία της σόγιας με διάφορους μεθόδους (θερμική, ενζυματική, εξώθηση, ζύμωση κλπ) στοχεύει στη μείωση των παραπάνω αντι-διατροφικών παραγόντων. Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Χοιροτροφίας στη Δανία, αξιολόγησε πρόσφατα (το 2014) επτά πρώτες ύλες ζωοτροφών που απευθύνονται στη διατροφή των χοιριδίων στην αγορά της Δανίας και περιέχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης (η αξιολόγηση έγινε σε εξειδικευμένο εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις Ηνωμένες Πολιτείες). Ο υψηλότερος βαθμός πεπτικότητας ήταν 90% και ο χαμηλότερος 71%, αποδεικνύοντας το μέγεθος της σωστής επιλογής σε πρώτες ύλες που απευθύνονται στη διατροφή των χοιριδίων.


Τη δύναμη του ενός και του όλου στο κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου «ενώνουμε τις δυνάμεις μας» ζήτησε από τους χοιροτρόφους να κάνουν σημαία και να προχωρήσουν, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος αφού παρακολούθησε τις εργασίες, συνεχάρη την Ομοσπονδία για την άψογη διοργάνωση. Ο κ. Αγοραστός δήλωσε ευτυχής για την μεγάλη προσέλευση και το ενδιαφέρον του κόσμου, περήφανος που βρίσκεται ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και εκπροσώπους της πρωτογενούς παραγωγής και ζήτησε από την πολιτεία να δώσει άμεσα λύσεις στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, κυρίωςστο θέμα ελέγχων για τηνπάταξη των ελληνοποιήσεων και στο θέμα της φορολόγησης , ώστε ο κλάδος να γίνει ανταγωνιστικότερος.

Xαιρετισμό απεύθυναν η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα, ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας και ο δήμαρχος Μετεώρων Χρήστος Σινάνης.
Xορηγοί της εκδήλωσης οι ASTRON, ΒΕΖΦ Αχιλλέας Μανούρας , Gargill, GEOELLAS, ΚΟΣΜΑΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ και ΣΙΑ ΟΕ, NUEVO, NUTRIVET, PHARMACELL, ΤΕΤΩΡΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ, TOPIGSNORSVIN, UNIVET, VETAGA.E, VKK ΚΑΛΟΡΙΖΟΥ-ΚΟΥΡΟΥΠΙΔΗΣ.

Χορηγοί επικοινωνίας του Συνεδρίου ήταν η εφημερίδα Agrenda, το Agronews, τα περιοδικά MeatPlace και MeatNews, καθώς επίσης και η εφημερίδα Αγροτική Έκφραση.

Φωτογραφίες από το συνέδριο





Share this:
Πηγή: