Ημ/νία: 21/09/2017

«Συμμορίες» χοιριδίων: Ευημερία και ανάπτυξη απογαλακτισμένων χοιριδίων

«Συμμορίες» χοιριδίων: Ευημερία και ανάπτυξη απογαλακτισμένων χοιριδίων

Το στρες απογαλακτισμού που συνοδεύεται από έκρηξη επιθετικότητας είναι ένα κρίσιμο σημείο στην παραγωγή χοίρων, καθώς θέτει σε κίνδυνο την ευημερία των χοιριδίων και οδηγεί σε κακό ρυθμό ανάπτυξης και προβλήματα υγείας. Επομένως, οι μέθοδοι απογαλακτισμού για την εξομάλυνση της μετάβασης στο γάλα έχουν μεγάλη σημασία.
Στην παρούσα μελέτη εφαρμόστηκε μια απλή πρακτική προσέγγιση βασισμένη στο φαινόμενο αποτύπωσης για τη βελτίωση της καλής διαβίωσης και της απόδοσης των απογαλακτισμένων χοιριδίων. Από τη γέννησή τους, τα χοιρίδια εκτέθηκαν συνεχώς σε απλά 2D σχήματα, είτε σε λευκό κύκλο σε μαύρο φόντο (WC) είτε σε μαύρο σταυρό σε λευκό φόντο (BC). Κατά τον απογαλακτισμό, τα χοιρίδια παραχωρήθηκαν σε ομάδες απογαλακτισμού αποτελούμενες από ένα WC και ένα BC, σε ομάδες δοκιμασίας απογαλακτισμού, αλλά όχι ομάδες ελέγχου και χωρίστηκαν ουσιαστικά χρησιμοποιώντας σημάνσεις WC και BC σε αντίστοιχα μισά της ομάδας. Η προσέγγιση εξετάστηκε σε ομάδες απογαλακτισμού χαμηλής και υψηλής πυκνότητας, δηλ. 10 ή 20 άτομα ανά ομάδα (120 ζώα συνολικά).
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν καλύτερες επιδόσεις ανάπτυξης της εξεταζόμενης ομάδας (12-17% υψηλότερο ημερήσιο κέρδος). Συνολικά, ο αριθμός των καβγάδων μετά τον απογαλακτισμό ήταν χαμηλότερος στην ομάδα δοκιμών και η πλειοψηφία αυτών (62-75%) συνέβη μεταξύ WC και BC. Όσον αφορά την εδαφικότητα, η τάση των χοιριδίων μετά το απογαλακτισμό να παραμείνουν στην περιοχή με ένα γνωστό σημάδι ήταν γενικά σημαντική - δηλ. μια πιο ξεχωριστή ομαδοποίηση σε ομάδες δοκιμής, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.


Φαίνεται ότι ο εικονικός διαχωρισμός των ομάδων απογαλακτισμού με απλά σύμβολα 2D στα οποία εκτέθηκαν χοίροι κατά τη διάρκεια της γαλουχίας μπορεί να μειώσει την προσβολή του απογαλακτισμού, να προωθήσει την ξεχωριστή ομαδοποίηση και την εδαφική συμπεριφορά και να προωθήσει την ανάπτυξη των απογαλακτισμένων χοιριδίων υπό συνθήκες εκμετάλλευσης, ιδιαίτερα σε ομάδες με χαμηλότερη πυκνότητα αποθεμάτων.
NikolinaMesarec, Maja Prevolnik Povse, Dejan Skorjanc, JankoSkok. Gangs of piglets: Welfare and growth of imprinted and guided weaners. Applied Animal Behaviour Science. Available online 21 May 2017. https://doi.org/10.1016/j.applanim.2017.05.018
Share this:
Πηγή: