Ημ/νία: 25/11/2015

«Πράσινο χοιρινό» από το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου

«Πράσινο χοιρινό» από το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου

«Το πράσινο χοιρινό - Green Pork», το κρέας με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αποτέλεσμα ενός καινοτόμου ερευνητικού έργου που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και τη βιομηχανία αλλαντικών ΒΙ.Κ.Η, παρουσιάστηκε στις 24 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου της Άρτας.

Το έργο με τίτλο "Διερεύνηση της αειφορικής παραγωγής χοιρινού κρέατος με λειτουργικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας τοπικούς φυσικούς πόρους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα - «Πράσινο Χοιρινό Κρέας - Green Pork» - Κωδικός Έργου: 12CHN91" είναι πρότυπο συνεργασίας μεταξύ του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κίνας και της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙ.Κ.Η. για την ανάδειξη και διακριτή παραγωγή του ελληνικού χοιρινού κρέατος.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έργο, το οποίο ουσιαστικά θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου και αναγνωρίσιμου σήματος ποιότητας στο ελληνικό χοιρινό, που θα λειτουργήσει ως χρήσιμο εργαλείο και μοχλός εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του κρέατος και τις αλλαντοβιομηχανίες.

Στην σχετική ανακοίνωση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου επισημαίνεται ότι η έννοια των ειδικών ποιοτικών παραμέτρων, της χρήσης πρωτεϊνικών διατροφικών πηγών από τη χώρα του προτύπου παραγωγής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και της μεθοδολογίας που μπορεί να οδηγήσει το εθνικό αυτό πρότυπο σε ευρωπαϊκή στρατηγική, μπορεί να κάνει την τοπική μας παραγωγή εξαιρετικά εξωστρεφή εξαγωγική δύναμη και αναγνωρίσιμη και την Ήπειρο πρωτοπόρα στην καινοτομία παραγωγής "πράσινου κρέατος", αφού παράγει περίπου το 17% της ελληνικής παραγωγής χοιρινού.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Τ.Ε.Ι. Γιάννης Σκούφος.
Share this:
Πηγή: