Ημ/νία: 01/02/2018

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ομαδική στέγαση χοιρομητέρων

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ομαδική στέγαση χοιρομητέρων

Ο Hyatt Frobose, ειδικός ειδών χοιροτροφών για την JYGA Technologies, έχει δει τα καλά, κακά και άσχημα βοηθώντας κτηνοτρόφους να μεταβούν στην ομαδική στέγαση για πάνω από 100.000 χοιρομητέρες. Με βάση αυτή την εμπειρία, μοιράζεται τα βασικά διδάγματα που αντλήθηκαν από τον εκ των υστέρων εξοπλισμό και τη νέα κατασκευή εγκαταστάσεων στέγασης για χοιρομητέρες στην πρόσφατη Ημέρα των Χοίρων του Πανεπιστημίου του Κάνσας. "Εάν εφαρμοστούν και διαχειριστούν σωστά, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να επιτύχουμε ισοδύναμες επιδόσεις στην ομαδική στέγαση όπως κάνουμε και σε στάβλους".
Κάθε απόφαση των επιχειρήσεων χοιροειδών θα πρέπει να αφορά το ζώο ή, στην περίπτωση αυτή, τη χοιρομητέρα. Ο προγραμματισμός και η επικοινωνία θα έχουν σημαντικό ρόλο και θα είναι η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.
Χρειάζεται λαβύρινθος. Οι πρώτοι ερευνητές και οι παραγωγοί χοίρων αναφέρουν περισσότερες παραλλαγές απόδοσης στις ομαδικές κατοικίες. Ωστόσο, ο Frobose λέει ότι πραγματικά εξαρτάται από τους ανθρώπους και τις δεξιότητές τους. Μετατρέποντας σε ομαδική στέγαση, με αναφορά στον Βρετανικό κώδικα ευημερίας για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ο Frobose λέει: «Ανεξάρτητα από το πόσο αποδεκτό είναι ένα σύστημα κατ 'αρχήν, χωρίς ικανό και επιμελή σεβασμό, η καλή μεταχείριση των ζώων δεν μπορεί να ικανοποιηθεί επαρκώς».
Η φθηνότερη επένδυση μπορεί να μην είναι η φθηνότερη μακροπρόθεσμη. Η μετατροπή σε ομαδική στέγαση είναι μια μεγάλη επένδυση. Ο Frobose λέει ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να σταθμίσουν την καλύτερη επένδυση για το μακροπρόθεσμο - μετεξοπλισμό ενός αχυρώνα ή την κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης, η οποία μπορεί να μην είναι αναγκαστικά η φθηνότερη επιλογή. Στην οικονομική ανάλυση, το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα υπολογίζει αν ένας αχυρώνας είναι 21 ετών ή μεγαλύτερος είναι πιο οικονομικά βιώσιμο να οικοδομηθεί νέος.
Τα πάντα βρίσκονται στον σχεδιασμό. Η μετατροπή σε ομαδική στέγαση απαιτεί πολλές αποφάσεις, όπως συστήματα τροφοδοσίας, τοποθέτηση ποτίσματος, χώρους νοσοκομείου, τύπους δαπέδου και τοίχους φωλεοποίησης. Για τις μετασκευές, είναι απαραίτητες ακριβείς μετρήσεις και σχέδια.
Ένας βασικός προσδιορισμός είναι η βέλτιστη πυκνότητα εκτροφής. Ο Καναδικός Κώδικας Πρακτικής απαιτεί τουλάχιστον 19 τετραγωνικά πόδια για χοιρομητέρες και 15 τετραγωνικά πόδια για τους μικρούς θηλυκούς χοίρους. Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 24 τετραγωνικά πόδια για τις χοιρομητέρες και τα 18 τετραγωνικά πόδια για τους μικρούς θηλυκούς χοίρους. Ο Frobose λέει ότι η παρατήρησή του συνάδει με μια ανασκόπηση από τους Bench et al. ότι ο πρόσθετος χώρος άνω των 20,5 τετραγωνικών ποδών δεν επηρέασε την παραγωγικότητα της χοιρομητέρας. Παρ 'όλα αυτά, ο Frobose λέει να μην ξεχάσετε να υπολογίσετε το κόστος των πρόσθετων τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά, λέει: "Όταν καθορίζετε το βέλτιστο μέγεθος ομάδας, σκεφτείτε να βρείτε χοιρομητέρες που δεν τρώνε στην μάνδρα μεγάλης ομάδας".
Μην ξεχάσετε να φτιάξετε τοίχους ή χώρους νοσοκομείου. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι τοίχοι φωλιάσματος μπορούν να μειώσουν την επιθετικότητα κατά τη διάρκεια του σχηματισμού ομάδας και να παράσχουν μια περιοχή αποδράσεων για τις χοιρομητέρες. Ο Frobose λέει ότι η συνηθισμένη σύσταση για τοίχους φωλιάσματος είναι 10 πόδια πλάτος και βάθος 6 ή 7 πόδια. Κατά την τοποθέτηση του τοίχου φωλιάσματος, είναι σημαντικό να μην δημιουργηθεί περιοχή πνιγμού. Επίσης, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια περιοχή για την απομόνωση ασθενών ή τραυματιών χοιρομητέρων. Ως εκ τούτου, τονίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε μια νοσοκομειακή περιοχή στα σχέδια σε μια θέση στην οποία οι εργαζόμενοι περπατούν συχνά.
Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό. Ο Frobose λέει ότι είναι σημαντικό οι εργαζόμενοι να σηκώνουν τις χοιρομητέρες καθημερινά. Πύλες για ανθρώπους πρέπει να εγκατασταθούν για να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από το να πρέπει να αναρριχώνται συνεχώς πάνω από τις μάνδρες. Βεβαιωθείτε ότι η πύλη έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τη χοιρομητέρα να κολλήσει ή να τραυματιστεί.
 
Η μετάβαση είναι άσχημη. Η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη για χοιρομητέρες και ανθρώπους. Ο Frobose τονίζει: "Η μετάβαση πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά και οι παραγωγοί πρέπει να διαχειριστούν τις προσδοκίες τους για το προσωπικό και τις υπάρχουσες χοιρομητέρες".  Συμβουλεύει την ηγεσία να φέρει το προσωπικό στη συζήτηση κατά τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού. Η εισροή από τους ανθρώπους που εργάζονται στους αχυρώνες κάθε μέρα είναι ανεκτίμητη. Επίσης, τους δίνει ευθύνη και κάνει την αλλαγή λιγότερο αγχωτική εάν έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους. Ευτυχισμένοι άνθρωποι οδηγούν σε χαρούμενες χοιρομητέρες.
Επιπλέον, λέει ότι χρειάζεται το "σωστό" πρόσωπο για να οδηγήσει την ομάδα κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Έτσι, η διοίκηση πρέπει να επιλέξει με σύνεση.
Η μετάβαση δεν θα είναι επίσης εύκολη στις υπάρχουσες ομάδες χοιρομητέρων. Η ανάμιξη χοιρομητέρων είναι μια τέχνη. Οι παλιές χοιρομητέρες θα παρουσιάσουν αρχικά την μεγαλύτερη επιθετικότητα. Ο Frobose προειδοποιεί ότι ο πρώτος κύκλος ανάμειξης θα είναι δυνατός και οι χοιρομητέρες θα πολεμήσουν.
Αξιολογείτε τα πόδια όλων των χοιρομητέρων. Οποιαδήποτε χοιρομητέρα που έχει ταυτιστεί με προβλήματα ποδιών ή με υπερυψωμένα δάκτυλα πρέπει να τοποθετείται σε νοσοκομείο και να θανατώνεται μετά τον τοκετό. Ενώ κάθε καλλιέργεια είναι διαφορετική, ο Frobose αναφέρει ότι ο καλύτερος χρόνος για να αναμειχθούν οι χοιρομητέρες για να αποφευχθεί η διακοπή των εμβρύων είναι μία εβδομάδα μετά την αναπαραγωγή ή μετά την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης.
Οι αλλαγές δημιουργούν ευκαιρίες. Συνοπτικά, ο Frobose σημειώνει ότι «υπάρχουν ευκαιρίες για τη μείωση του κόστους των ζωοτροφών, την ελαχιστοποίηση της επιθετικότητας και την αύξηση των επιδόσεων μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και στρατηγικών παραγωγής».
Share this:
Πηγή: