Ημ/νία: 22/10/2021

7 βήματα προετοιμασίας για μια κρίση

7 βήματα προετοιμασίας για μια κρίση

Άρθρο της Dr Irene Camerlink, PhD, professor, Polish Academy of Sciences  


Το πρόσφατο πρόβλημα υποστελέχωσης των σφαγείων στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι μια κρίση μπορεί να απέχει μόνο λίγες εβδομάδες - και υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το μέλλον μπορεί να επιφυλάσσει περισσότερες. Η ειδικός στην ευημερία των χοίρων Dr Irene Camerlink συνοψίζει 7 βήματα που μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί χοίρων για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για πιθανές καταστάσεις κρίσης.

Μεγάλες πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασίες, σεισμοί και επιδημίες: Τα τελευταία χρόνια, ή και μήνες, έχουμε δει πολλά από αυτά. Οι επιστημονικές πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή δείχνουν ότι οι φυσικές καταστροφές μπορεί να γίνουν συχνότερες και πιο έντονες, επίσης σε μέρη όπου παλαιότερα υπήρχε χαμηλός κίνδυνος. Σε αυτές τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι ειδήσεις αναφέρουν συχνά τον αριθμό των τραυματισμένων ή πληγέντων ανθρώπων, αλλά σε μεγάλο βαθμό δεν υπολογίζουν τα ζώα.

Τι συμβαίνει με τα γουρούνια;
Όταν οι άνθρωποι εκκενώνουν μία περιοχή, για παράδειγμα λόγω κάποιας φυσικής καταστροφής, τότε τι συμβαίνει με τα ζώα του αγροκτήματος, όπως οι χοίροι, που μπορεί να βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή; Για πολλές χώρες, δεν υπάρχει σαφές σχέδιο δράσης για τον τρόπο αντιμετώπισής τους και η κλίμακα των σύγχρονων εκτροφείων χοίρων δεν επιτρέπει εύκολα εκκένωση ή εναλλακτικές λύσεις για τη διασφάλιση των ζώων. Παρόμοια ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση απροσδόκητης έλλειψης νερού λόγω ξηρασίας ή καύσωνα ή διακοπές ρεύματος.

Ενώ κτηνοτρόφοι ιδιωτικά μπορεί να έχουν σχέδιο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης για πιθανούς κινδύνους, όπως πυρκαγιά στην εγκατάσταση, υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη για ευρύτερη κάλυψη έκτακτων αναγκών. Το πρόσφατο πρόβλημα του Ηνωμένου Βασιλείου, με την αδυναμία παράδοσης χοίρων στο σφαγείο, λόγω της υποστελέχωσης που σχετίζεται με τον Covid-19 και λόγω του Brexit, είναι μια από τις αναδυόμενες κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας μεγάλος αριθμός αγροτών.

Ασφαλιστικά θέματα που σχετίζονται με κρίσεις
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα, πώς αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τις διάφορες ζημίες που προκύπτουν από περιβαλλοντικές και πολιτικές κρίσεις; Οι συνέπειες της μη δράσης ή της καθυστερημένης δράσης επιβάλλουν απειλές για την οικονομική ασφάλεια του αγροκτήματος καθώς και για την καλή διαβίωση των ζώων. Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε πιθανές κρίσεις, πιστεύοντας ότι αυτά συμβαίνουν μόνο σε άλλους.

Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας;

Βήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον μετριασμό πιθανών κινδύνων:
- Διερευνήστε τους τρέχοντες τοπικούς κινδύνους (για παράδειγμα: πυρκαγιά, διακοπή ρεύματος, πλημμύρες, θέματα μεταφοράς).
- Ποιοι είναι οι πιθανοί μελλοντικοί κίνδυνοι; (ενσωματώστε πρόσφατες ενημερώσεις για τους τοπικούς κλιματικούς κινδύνους και τις πιθανές απειλές που σχετίζονται με την εθνική και διεθνή κατάσταση).
- Αναλύστε τι μπορεί να γίνει επί του παρόντος: Ποια δίκτυα τροφοδοσίας και διακίνησης υπάρχουν;
- Γράψτε ένα βασικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είναι εφικτό στην τρέχουσα κατάσταση.
- Επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρεία, πού βρίσκεστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: Ποιοι είναι οι οικονομικοί σας κίνδυνοι αν δεν έχετε σχέδιο δράσης;
- Αξιολογήστε τι μπορεί να γίνει για τη βελτίωση του σχεδίου δράσης με μηδενικό ή μικρό κόστος (για παράδειγμα: Αναφέρετε εξόδους έκτακτης ανάγκης, εμφανίστε ευκρινώς τους αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης, καθοδηγήστε τους υπαλλήλους για το πώς να ανταποκρίνονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κ.λπ.).
- Διερευνήστε τη δυνατότητα εκτενέστερων σχεδίων δράσης εντός αγροτικών οργανώσεων και με τοπικούς παραγωγούς. Αξιολογήστε εάν υπάρχουν κονδύλια που μπορούν να ζητηθούν για τον μετριασμό των κινδύνων (για παράδειγμα: δημιουργία κινητού σφαγείου ή κινητοποίηση οχημάτων για μεταφορά έκτακτης ανάγκης).

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ.




Photo by Amber Kipp on Unsplash
Share this:
Πηγή: