Ημ/νία: 14/06/2021

8 στρατηγικές για την καταπολέμηση του θερμικού στρες στους χοίρους

8 στρατηγικές για την καταπολέμηση του θερμικού στρες στους χοίρους

Στην αρχή μιας τετραετούς ερευνητικής πρωτοβουλίας για τον σχεδιασμό ενός πρακτικά και οικονομικά βιώσιμου μακροπρόθεσμου σχεδίου ανιμετώπισης της θερμότητας για τη βιομηχανία χοίρων, Βέλγοι ερευνητές έχουν καταρτίσει 8 στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς χοίρων να καταπολεμήσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με το θερμικό στρες.

Το πλήθος των ιδιαίτερα ζεστών καλοκαιριών είναι πιθανό να αυξηθεί, όπως επίσης και των ημερών που ταξινομούνται ως «θερμές». Οι χοίροι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στη θερμότητα καθώς η εφίδρωση είναι δύσκολη για αυτούς και έχουν περιορισμένη λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς. Μεγάλο ποσοστό εγκαταστάσεων παραγωγής χοίρων δεν είναι προσαρμοσμένες για ακραίες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα αυξημένη θνησιμότητα και μείωση απόδοσης. Εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις, υπάρχουν διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές απαιτήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία που προκαλούνται από το θερμικό στρες.

Σχέδιο αντιμετώπισης της θερμότητας στην παραγωγή χοίρων

Γι 'αυτό το Flanders Research Institute for Agriculture, Fisheries and Food (ILVO) θα συνεργαστεί για 4 χρόνια με τη Σχολή Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης για να καταλήξει σε ένα σχέδιο θερμότητας, σε ένα έργο που ονομάζεται «Coolpigs». Η Alice Van Den Broeke, ερευνήτρια στο ILVO, δήλωσε: «Το καλοκαίρι του 2021 θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές στην πράξη». Είναι θετική σε επισκέψεις σε αγροκτήματα που έχουν ήδη εφαρμόσει ενδιαφέροντα μέτρα.

Η προσαρμογή του περιβάλλοντος του ζώου είναι η προτιμότερη και πιο αποτελεσματική στρατηγική. Αυτό, ωστόσο, είναι το πιο δύσκολο να εφαρμοστεί βραχυπρόθεσμα.

Χαρτογράφηση των γνώσεων για τις επιπτώσεις του θερμικού στρες

Εκτός από την έρευνα για μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν εντός των εγκαταστάσεων, καθώς και κατά τη μεταφορά, υπάρχει επίσης η πρόθεση να χαρτογραφηθούν οι πρακτικές γνώσεις των ορατών καθώς και των λιγότερο ορατών επιπτώσεων του θερμικού στρες.

Καταλήγοντας στα πρώτα αποτελέσματα, έχουν προσδιοριστεί συνολικά 8 πιθανές στρατηγικές που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εμφάνιση θερμικού στρες. Οι προσαρμογές στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, καθώς και στο περιβάλλον των χοίρων είναι οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι, σύμφωνα με τους ερευνητές, αλλά και οι πιο δύσκολες να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα.

8 Πιθανές στρατηγικές για την καταπολέμηση του θερμικού στρες

1 Προσαρμογή των κλιματικών συνθηκών

Η παρακολούθηση της θερμοκρασίας, των σχετικών επιπέδων υγρασίας, καθώς και της ταχύτητας του αέρα χρησιμοποιώντας αισθητήρες. Η συχνότητα αναπνοής παρέχει επίσης μια εικόνα του θερμικού στρες στους χοίρους.

2 Ακινησία και απουσία θεραπειών κατά τη διάρκεια του θερμικού στρες

Είναι καλό να εμβολιάζετε και να μετακινείτε τα ζώα κατά τις ψυχρότερες στιγμές της ημέρας. Η αποφυγή συνωστισμού στις εγκαταστάσεις οδηγεί σε λιγότερη παραγωγή θερμότητας και χαμηλότερη ανάγκη αερισμού.

3 Απεριόριστο και δροσερό πόσιμο νερό

Η πρόσβαση σε απεριόριστη ποσότητα πόσιμου νερού είναι απαραίτητη και όταν αυτό το νερό είναι κρύο, είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό. Αυτό απαιτεί τη μόνωση των σωλήνων παροχής νερού. Απαιτείται προσοχή στην ποιότητα του νερού, για αποτροπή βακτηριακών λοιμώξεων.

4 Προσαρμογές στη σύνθεση των ζωοτροφών

Μια επιλογή μπορεί να είναι η παροχή μιας πιο συμπυκνωμένης διατροφής που αντισταθμίζει τη χαμηλότερη πρόσληψη τροφής, αλλά δεν οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή θερμότητας.

5 Διαφορετικοί χρόνοι σίτισης

Η τροφοδοσία μεγαλύτερων μερίδων θα μπορούσε να γίνεται κατά τις πιο δροσερές στιγμές της ημέρας, και μικρότερων μερίδων όταν αυξάνεται η θερμοκρασία. Επιπρόσθετη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην παροχή πρόσθετης τροφής για θηλάζοντα χοιρίδια για να αντισταθμιστεί η μείωση του γάλακτος των χοιρομητέρων.

6 Προσαρμογές στο χοιροστάσιο

Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες μπορούν να ξεπεραστούν με σοβάτισμα των παραθύρων με λευκό χρώμα ή φύλλα αλουμινίου. Η λευκή βαφή σε σκούρες στέγες θα μπορούσε να κρυώσει τον αέρα κάτω από την οροφή κατά 3-4 βαθμούς.

7 Ψύξη εισερχόμενου αέρα

Με μεθόδους κλιματισμού: Αυτή η σχετικά δαπανηρή επένδυση θα μειώσει τη θερμοκρασία του αέρα στο επιθυμητό επίπεδο.
Αντλία θερμότητας με φυσικές πηγές: Οι εναλλάκτες θερμότητας θα απελευθερώνουν θερμότητα στο έδαφος, στο υπόγειο νερό ή ακόμα και στο νερό μέσα στον εξαερισμό, εξασφαλίζοντας ότι ο εισερχόμενος αέρας θα κρυώσει.
Ψεκασμός: Σε περίπτωση που ο εξωτερικός αέρας έχει χαμηλή υγρασία, ο ψεκασμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμότητας του εισερχόμενου αέρα μέσω εξάτμισης.

8 Άμεσος δροσισμός των ζώων

Υψηλότερη κυκλοφορία αέρα: Σε χοίρους τελικής επεξεργασίας, μια υψηλότερη ταχύτητα αέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων θερμότητας, έως περίπου 32-36 ° C.
Ψύξη στάγδην: Η εφαρμογή νερού στο δέρμα του χοίρου μπορεί να έχει ψυκτική επίδραση, ενδεχομένως σε συνδυασμό με υψηλότερες ταχύτητες αέρα. Σε υπαίθριους χοίρους, μια πισίνα με λάσπη μπορεί να βοηθήσει στην ψύξη.
Ψύξη δαπέδου: Για παράδειγμα με ψύξη δαπέδου σε δωμάτιο τοκετού.


Photo by Suzanne Tucker on Unsplash
 
Share this:
Πηγή: