Ημ/νία: 10/10/2022

Αγορά κρέατος Αύγουστος 2022

Αγορά κρέατος Αύγουστος 2022

Η CEVA δημοσίευσε πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με την αγορά του κρέατος, των σιτηρών και της ενέργειας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, την Βραζιλία και την Κίνα για τον Αύγουστο 2022.

Η άνοδος των τιμών του χοιρινού, που επιταχύνθηκε τον Ιούλιο, συνεχίστηκε και τον Αύγουστο με εξίσου έντονο ρυθμό, κυρίως στην Ευρώπη.

Ευρώπη - Οι ευρωπαϊκές τιμές έφθασαν σε ιστορικά υψηλά, υποκινούμενοι από τη μείωση της προσφοράς και τον καύσωνα. Το συμβολικό όριο των 2 €/kg ξεπεράστηκε στη Γαλλία στα μέσα Αυγούστου. Οι θερμές καιρικές συνθήκες αναμένεται να εντείνουν την πτώση της προσφοράς που αναμένεται τους επόμενους μήνες, καθώς ενδέχεται να έχουν υποβαθμίσει την αναπαραγωγική απόδοση των χοιρομητέρων. Επιπλέον, ορισμένοι ευρωπαίοι εξαγωγείς έχουν επίσης δείξει ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ασιατική ζήτηση. Η Κίνα χορήγησε εγκρίσεις σε 3 σφαγεία αυτό το καλοκαίρι (στην Ισπανία και την Ολλανδία). Οι τιμές ανανμένεται να παραμείνουν υψηλές μέχρι το τέλος του έτους.

ΗΠΑ - Οι τιμές των αμερικανικών χοίρων φάρμας ενοποιήθηκαν τον Αύγουστο. Η προσφορά συρρικνώνεται, λόγω της μείωσης των κοπαδιών και της χαμηλότερης απόδοσης παραγωγικότητας. Η Υπηρεσία Οικονομικής Έρευνας του USDA δημοσίευσε πρόσφατα τις προβλέψεις της για την παραγωγή χοιρινού κρέατος για το τέλος του 2022: αναμένεται να παραμείνει σταθερή το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι και θα μειωθεί κατά 2% σε ετήσια βάση στο Q4. Αυτή η κατάσταση αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του χοιρινού κρέατος μέχρι το τέλος του έτους, σε σύγκριση με το 2021.

Βραζιλία - Μετά από μια απότομη ανοδική ώθηση στις αρχές Αυγούστου, οι τιμές του χοιρινού άρχισαν να μειώνονται στα μέσα του μήνα. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τους ανεξάρτητους κτηνοτρόφους, ενώ οι τιμές των προϊόντων καλλιέργειας παραμένουν υψηλές. Οι εξαγωγείς ανέφεραν καλή ζήτηση από την Ασία, δίνοντας μια αισιόδοξη προοπτική για την αγορά χοιρινού κρέατος της Βραζιλίας τους επόμενους μήνες.

Κίνα - Οι κινεζικές τιμές παρουσίασαν μικρή μηνιαία πτώση: - 2,7% τον Αύγουστο, μετά την απότομη άνοδο τον Ιούλιο (+38%). Η αγορά επηρεάστηκε έντονα από τους ισχυρούς καύσωνες και τη μείωση της προσφοράς, αλλά φαίνεται να έχει αναπροσαρμοστεί τον Αύγουστο. Στα τέλη Ιουλίου, ο αριθμός των χοιρομητέρων μειώθηκε κατά 5,3% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, οι τιμές του χοιρινού κρέατος εκτινάχθηκαν στα ύψη τον Αύγουστο, επηρεάζοντας τον κινεζικό πληθωρισμό και ωθώντας την κινεζική κυβέρνηση να βουτήξει στα εθνικά αποθέματα για να σταθεροποιήσει τις τιμές.

Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ.
Photo by Dylan Calluy on Unsplash
Share this:
Πηγή: