Ημ/νία: 05/04/2024

AHDB: Έρευνα των μακροπρόθεσμων τάσεων της πρωτεΐνης

AHDB: Έρευνα των μακροπρόθεσμων τάσεων της πρωτεΐνης

Μακροπρόθεσμα, το κόκκινο κρέας έχει χάσει μερίδιο σε σχέση με το λευκό κρέας και τα προϊόντα μαγειρικής. Σύμφωνα με την Defra Family Food Survey, οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο μείωσαν τη συνδυασμένη οικιακή τους κατανάλωση βοείου κρέατος, χοιρινού κρέατος και πρόβειου κρέατος κατά σχεδόν 62% από το 1980 έως το 2022, ενώ το κρέας κοτόπουλου κέρδισε μερίδιο.

Το 1980, το συνολικό χοιρινό κρέας ήταν η πρωτεΐνη που καταναλώθηκε περισσότερο, ακολουθούμενο από το βόειο κρέας, το αρνί, το κοτόπουλο και το ψάρι. Καθώς ο τρόπος ζωής και οι προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, το μερίδιο των πρωτεϊνών έχει μετατοπιστεί σημαντικά.

Το βόειο κρέας παρουσίασε τις περισσότερες περικοπές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, που συνέπεσε με τη ΣΕΒ και τον αφθώδη πυρετό. Η κατανάλωση μετατοπίστηκε από 14,5 κιλά ανά κάτοικο ετησίως το 1980, σε 5,0 κιλά το 2022. Ωστόσο, μια αυξανόμενη ποσότητα κρέατος έπεσε στα έτοιμα γεύματα, τις πίτες, τα αλείμματα και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα. Αυτό αντισταθμίζει μέρος της έλλειψης βοείου κρέατος, προσφέροντας διαπιστευτήρια ευκολίας και αξίας.

Εκτός από τη χρήση διαφορετικών τεμαχίων κρέατος, τόσο η μείωση της κατανάλωσης όσο και η μείωση των συναλλαγών ανά τύπο πρωτεΐνης ήταν βασικές στρατηγικές για τους καταναλωτές ώστε να εξοικονομήσουν το κόστος των τροφίμων τους.

Από τότε που ξεκίνησε η έρευνα παρακολούθησης καταναλωτών σε συνεργασία με το YouGov το 2015, η τιμή ήταν ένας βασικός παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή κρέατος, με την πιο πρόσφατη έρευνα να δείχνει ότι η τιμή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για το 78% των καταναλωτών (AHDB/YouGov, Νοέμβριος 2023).

Η κατανάλωση αρνιού μειώνεται από το 1980, όταν οι όγκοι ταιριάζουν με το κοτόπουλο. Έκτοτε, το κοτόπουλο έχει γίνει η φθηνότερη πρωτεΐνη (Kantar), κομμένα κομμάτια όπως το στήθος κοτόπουλου αναφέρουν οι καταναλωτές ότι μαγειρεύονται εύκολα, περισσότερο από αυτά των προϊόντων κόκκινου κρέατος (AHDB/YouGov, Νοέμβριος 2023). Η μείωση για το χοιρινό κρέας φαίνεται να είναι λιγότερο διαδεδομένη, αλλά από το 1980 έως το 2022, καταναλώνονταν 8,2 κιλά λιγότερα κατά κεφαλήν ετησίως (έρευνα για τα τρόφιμα της οικογένειας Defra, 2023).

Οι παράγοντες υγείας συμβάλλουν κάπως σε αυτές τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, με τους καταναλωτές πιο πιθανό να αντιλαμβάνονται το κοτόπουλο και το ψάρι ως σημαντικά για μια υγιεινή διατροφή, λιγότερο λιπαρά και πιο πιθανό να καταναλώνονται στο σπίτι τους από το κόκκινο κρέας (AHDB/YouGov, Ιούλιος 2015 έως Νοέμβριος 2023).

Όσον αφορά το μερίδιο πρωτεΐνης εκτός σπιτιού, μια παρόμοια ιστορία μπορεί να ειπωθεί για το λιανικό εμπόριο. Τα κόκκινα κρέατα έχουν σημειώσει σταδιακή μείωση από το 2001, με τα πουλερικά να κερδίζουν όγκο (εκτιμήσεις Defra εκτός σπιτιού, 2023).

Εξετάζοντας τις πιο πρόσφατες τάσεις, τα στοιχεία λιανικής δείχνουν ότι οι συνολικοί όγκοι για το βόειο κρέας, το χοιρινό και το αρνί που αγοράζονται έχουν μειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια. Το λευκό κρέας σημείωσε ανάπτυξη 2,4% σε σχέση με τα 52 έτη στις 24 Δεκεμβρίου 2023, αν και τα επίπεδα του 2022 ήταν χαμηλότερα από τα δύο προηγούμενα χρόνια (Kantar).

Έρευνα που διεξήχθη από την AHDB με τη YouGov δείχνει ότι οι παράγοντες που μειώνουν της κατανάλωση κρέατος είναι η  καλή διαβίωση των ζώων, το περιβάλλοντος και η υγεία, αλλά ένας κυρίαρχος λόγος για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος είναι το κόστος (AHDB/YouGov, Νοέμβριος 2023).

Το 2023, η αλλαγή δεδομένων εξηγεί ότι υπήρξαν σημαντικές κινήσεις προς το κοτόπουλο, επηρεάζοντας αρνητικά όλες τις άλλες πρωτεΐνες (52 w/e 24 Δεκεμβρίου 2023). Το κοτόπουλο μπορεί να θεωρηθεί από τους καταναλωτές ως το πιο ευέλικτο κρέας (AHDB/YouGov, Νοέμβριος 2023), μαζί με ελκυστικό σε όσους είναι ευαίσθητοι στις τιμές, με τις μέσες τιμές που καταβάλλονται τα τελευταία δύο χρόνια να είναι σταθερά περίπου 1 £/kg λιγότερο από το χοιρινό ( Καντάρ).

Σε αντίθεση με την πτώση της ζήτησης στο λιανικό εμπόριο, οι επιδόσεις του κόκκινου κρέατος στην αγορά εκτός σπιτιού παρουσίασαν αυξημένη ζήτηση, αλλά δεν έχει ακόμη ανακάμψει στα επίπεδα κατανάλωσης πριν από την Covid.

Οι πρόσφατες τάσεις δείχνουν ότι οι αγοραστές αναζητούν εκείνες τις περιπτώσεις γευμάτων εκτός σπιτιού, αλλά για να το επιτύχουν αυτό εντός του προϋπολογισμού τους κάνουν συναλλαγές προς τα κάτω για να το πετύχουν. Ωστόσο, εξακολουθούν να επιδίδονται σε πιο ακριβά γεύματα, απλώς σε χαμηλότερη συχνότητα. Ως αποτέλεσμα, οι όγκοι βοείου κρέατος, αρνιού και χοιρινού κρέατος έχουν αυξηθεί από έτος σε έτος (52 w/e, 24 Δεκεμβρίου 2023, Kantar Out of Home).

Μετά από διάφορες προκλήσεις, οι αγοραστές λέγεται ότι εξακολουθούν να δυσκολεύονται με τα οικονομικά του νοικοκυριού τους.


* Το Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών (AHDB) βοηθά να γίνουν πιο επιτυχημένοι οι τομείς της κτηνοτροφίας, των γαλακτοκομικών και της γεωργίας της Μεγάλης Βρετανίας, παρέχοντας πληροφορίες για την αγορά για τη βελτίωση της διαφάνειας της αλυσίδας εφοδιασμού και τονώνοντας τη ζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις εξαγωγικές αγορές.Photo by Nicholas Cappelloa on Unsplash
Share this:
Πηγή: