Ημ/νία: 17/12/2012

ΑΠΕ - Αντίδραση φορέων στα μέτρα του ΥΠΕΚΑ

ΑΠΕ - Αντίδραση φορέων στα μέτρα του ΥΠΕΚΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των φορέων της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με στόχο τον ισοσκελισμό του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ και την τροποποίηση του μηχανισμού αδειοδότησης.

Η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Αιολικής Ενέργειας χαρακτηρίζει το σχετικό νομοσχέδιο αντιαναπτυξιακό και ζητά την απόσυρσή του. Όπως επισημαίνει:
Οι διατάξεις για εγγυοδοσία και για φορολόγηση της κατοχής αδειών, αυξάνουν κατά μέσο όρο το κόστος επένδυσης κατά 23% και διπλασιάζουν το προεπενδυτικό κόστος ανάπτυξης για κάθε MW που τελικά θα υλοποιηθεί.

Το σχέδιο αγνοεί την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος και οδηγεί σε έξωση τις επιχειρήσεις ΑΠΕ ποινολογώντας τις, εάν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης.

Αν μια επιχείρηση δεν μπορεί να ανανεώσει την άδεια εγκατάστασης λόγω αδυναμίας προσκόμισης εγγυητικής επιστολής, τότε χάνει τον γεωγραφικό χώρο όπου ανέπτυσσε επί έτη το έργο της και αυτός καταλαμβάνεται από άλλη επιχείρηση χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής.
Οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταβάλουν φόρο κατοχής της άδειας για κάθε έτος που καθυστερεί η άδεια, ενώ στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η αιτία των καθυστερήσεων είναι η σχιζοφρενική γραφειοκρατία, η αβελτηρία της διοίκησης και οι δικαστικές εμπλοκές.

Ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά) απέστειλε εξάλλου επιστολή προς τους βουλευτές αναφορικά με την εισφορά 25-30% επί του τζίρου στα φωτοβολταϊκά, ζητώντας αυτή να εκπίπτει από τα έσοδα στις φορολογικές δηλώσεις των εταιρειών των παραγωγών. «Πρόκειται, αναφέρει, να συμβεί το αδιανόητο, οι παραγωγοί να συντάσσουν φορολογικές δηλώσεις για τζίρο π.χ. 100 όταν εν τοις πράγμασι αυτός που θα εισπράττεται θα είναι 70- 75 λόγω της εισφοράς. Το μέγεθος της εισφοράς (25- 30%) και το γεγονός ότι επιβλήθηκε οριζόντια στον τζίρο χωρίς καμία επιμέρους παραμετροποίηση, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παραγνώρισης του προβλήματος αυτού αφού ουδείς δύναται να καταβάλει φόρο εισοδήματος σε χρήματα που δεν εισέπραξε και μάλιστα στο μέγεθος αυτό».
Share this:
Πηγή: