Ημ/νία: 30/01/2013

Απειλητικές διαστάσεις λαμβάνει η κλιματική αλλαγή

Απειλητικές διαστάσεις λαμβάνει η κλιματική αλλαγή

Ο λόρδος Νίκολας Στερν είναι ο οικολόγος και ακαδημαϊκός στον οποίο ανέθεσε το 2006 η βρετανική κυβέρνηση τη συγγραφή μίας επιθεώρησης πάνω στην κλιματική αλλαγή, η οποία αμέσως εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς τόσο για πολιτικούς όσο και για ακτιβιστές. Σχεδόν 7 χρόνια μετά, ο ίδιος δηλώνει ότι τελικά υποτίμησε το μέγεθος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός από την υποτίμηση των διαστάσεων της κλιματικής αλλαγής ο Στέρν υποστηρίζει πλέον ότι οι αυξανόμενες θερμοκρασίες απειλούν το περιβάλλον και την οικονομία σε αρκετά μεγαλύτερο βαθμό.

«Κοιτώντας πίσω, πράγματι υποτίμησα τους κινδύνους. Ο πλανήτης και η ατμόσφαιρα απορροφούν λιγότερο άνθρακα απ’ ό,τι περιμέναμε, και τα επίπεδα εκπομπής αεριών αυξάνονται σταδιακά σε σημαντικό βαθμό. Μερικές από τις αρνητικές συνέπειες εμφανίζονται νωρίτερα απ’ ό,τι είχαμε προβλέψει», δήλωσε ο Στερν σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η επιθεώρηση του 2006 προέβλεπε πιθανότητα της τάξεως του 75% για το ενδεχόμενο αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο ή τρεις βαθμούς Κελσίου πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο. Τώρα ο λόρδος Στερν εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η αύξηση θα ξεπεράσει τους τέσσερις βαθμούς Κελσίου και ίσως αγγίξει τους πέντε.
Σύμφωνα με τον Στερν, τα καλά νέα είναι πως κάποιες χώρες όπως η Κίνα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τη βαρύτητα του προβλήματος, αλλά πρέπει άμεσα να εφαρμόσουν πολιτικές που θα μετατρέψουν τις εθνικές τους οικονομίες από «ενεργοβόρες» σε περιβαλλοντικά βιώσιμες.

Μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το νομοσχέδιο κλιματικής αλλαγής που πρόσφατα ψηφίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και προβλέπει ιδιαίτερα φιλόδοξες μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα σχόλια του Στερν ενίσχυσε με δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι μία αύξηση τεσσάρων βαθμών Κελσίου είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στο μέλλον σε πολλαπλές ένοπλες συγκρούσεις για τον έλεγχο και τη διαχείριση φυσικών πόρων. Ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσει προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του.

Τα μέτρα που προτείνει ο Κιμ περιλαμβάνουν τη δημιουργία παγκόσμιας αγοράς άνθρακα, την κατάργηση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα, και πρωτοβουλίες για να καταστούν πιο «πράσινες» οι 100 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, οι οποίες ευθύνονται για το 60 με 70 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών αερίων.
Share this:
Πηγή: