Ημ/νία: 25/06/2021

ΑΠΧ και διατροφή, πως αλληλεπιδρούν;

ΑΠΧ και διατροφή, πως αλληλεπιδρούν;

Παίζει ρόλο η τροφή στην εξάπλωση του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων; Και με ποιους τρόπους μπορεί η διατροφή των χοίρων να δόσει λύση; Αυτές οι δύο κεντρικές ερωτήσεις απασχόλησαν την παρουσίαση του συντάκτη του Pig Progress Vincent ter Beek στο Φόρουμ Virtual All About Feed (VAAFF) στις 27 Μαΐου.

Η συγκυρία για να τεθεί αυτό το ερώτημα ήταν τέλεια, καθώς τον Απρίλιο του 2021 ξεκίνησαν δύο σημαντικές έρευνες σχετικά με αυτό το θέμα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε μια επιστημονική άποψη για όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εξάπλωση του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και το ίδιο έκανε και η δρ Megan Niederwerder του κρατικού πανεπιστημίου του Κάνσας σε μια επισκόπηση που συνοψίζει χρόνια επιστημονικής μελέτης, σχετικά με τον ρόλο των ζωοτροφών στην εξάπλωση του ιού. 

Όσον αφορά τον ιό ΑΠΧ και τον ρόλο της διατροφής των χοίρων, ο συντάκτης λέει ότι μπορεί να εντοπίσει τουλάχιστον 4 διαφορετικά μονοπάτια που χρειάζονται προσοχή, με διαφορετική βαρύτητα το καθένα.

Ιός ΑΠΧ και σίτιση με υπολείματα 
Δεν απαιτείται πολλή συζήτηση σχετικά με τη διατροφή των χοίρων σε αυτό το πλαίσιο. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα υπολείματα (ή τα απόβλητα τροφίμων) είναι μια πιθανή πηγή εξάπλωσης ιών. Με αυτό τον τρόπο έφτασε ο ιός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βραζιλία το 1978 και πιστεύεται ότι η διατροφή των χοίρων μπορεί επίσης να προκάλεσε την εισαγωγή του ιού ΑΠΧ στην Κίνα το 2018. Η Κίνα απαγόρευσε τη σίτιση των χοίρων εκείνο το έτος . Αυτό τον δρόμο  ακολούθησε για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο (2001, μετά από αφθώδη πυρετό), την ΕΕ (2003), τη Βραζιλία (2007) και τις ΗΠΑ (η ακριβής κατάσταση είναι διαφορετική ανά πολιτεία).

Ιός ΑΠΧ και ζωοτροφές
Η βοσκή είναι μία επιλογή που χρειάζεται κάποια συζήτηση. Σε μια συνέντευξη ο καθηγητής Zygmunt Pejsak το 2018, εξήγησε ότι η μόλυνση με ΑΠΧ ενός από τα πρώτα αγροκτήματα στην Πολωνία οφείλεται στη χρήση σανού και αχύρου. Η γνωμοδότηση της EFSA τον Απρίλιο του 2021 αναφέρει επίσης με σαφήνεια ότι η τροφοδοσία ζωοτροφών από περιοχές που έχουν πληγεί από ΑΠΧ, ήταν παράγοντες κινδύνου για εισβολή ΑΠΧ σε μικρά αγροκτήματα.

Ιός ΑΠΧ και πλάσμα αίματος
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι καλό να αφιερώσετε επίσης προσοχή στο πλάσμα αίματος χοιρινού που έχει στεγνώσει με ψεκασμό, παρόλο που το αντίθετο έχει καταστεί σαφές - όταν υποβληθεί σε επεξεργασία σωστά, αυτό δεν είναι μια διαδρομή μετάδοσης της ΑΠΧ. Ωστόσο, το 2018, αμέσως μετά την εμφάνιση του ιού ΑΠΧ στην Κίνα, οι αρχές εκεί ανέστειλαν τη χρήση πλάσματος χοίρου. Ήταν εκ νέου αποδεκτή μετά από μια σειρά ελέγχων από το κινεζικό Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων.

Αυτές τις μέρες, περίπου το 65% της παγκόσμιας αγοράς παράγεται από εταιρείες που είναι συνδεδεμένες με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωικών Πρωτεϊνών (EAPA) ή τους παραγωγούς πλάσματος αίματος ξηρού ψεκασμού της Βόρειας Αμερικής (NASDBPP). Οι κατευθυντήριες γραμμές για την προμήθεια και την παραγωγή και των δύο οργανισμών είναι πολύ αυστηρές για να αποκλείσουν κάθε πιθανό κίνδυνο. Αυτό επιβεβαιώθηκε και πάλι από τη γνώμη της EFSA.

Ιός ΑΠΧ και μηχανικοί φορείς
Οι ζωοτροφές και οι πρώτες ύλες μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως μηχανικοί φορείς ιών χοίρων, κάτι το οποίο έχει καταστεί σαφές στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2013. Εκείνη τη χρονιά, ο ιός της επιδημίας διάρροιας χοίρου (PEDv) εισήλθε στις ΗΠΑ και παρόλο που η πραγματική πηγή μόλυνσης δεν ταυτοποιήθηκε ποτέ, οι σακούλες ζωοτροφών ενδέχεται να είχαν παίξει ρόλο. Αυτό προκάλεσε μια αυξανόμενη ανησυχία στις ΗΠΑ για το ρόλο των συστατικών των ζωοτροφών στην εξάπλωση του ιού, κάτι που αντικατοπτρίζεται σε μεγάλο αριθμό από δημοσιεύσεις στις οποίες συμμετέχει συχνά το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Το 2018, ο ιός ΑΠΧ αναγνωρίστηκε ως ιός που θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω τροφοδοσίας, ο οποίος περιελάμβανε π.χ. διαφορετικούς τύπους σόγιας καθώς και πλήρεις ζωοτροφές. Η ΑΠΧ βρέθηκε να μεταδίδεται εύκολα μέσω της κατανάλωσης και θα μπορούσε επίσης να επιβιώσει σε ένα υποθετικό ωκεάνιο ταξίδι 30 ημερών. Τώρα, λέγοντας ότι είναι δυνατό, δεν είναι το ίδιο με το να λέμε ότι είναι πιθανό, και το τελευταίο είναι ακριβώς το μήνυμα που δίνει η EFSA στην επιστημονική της άποψη του Απριλίου 2021. Δήλωσε: «Άλλοι παράγοντες είναι πιο πιθανό να απαιτούν διαχείριση κινδύνου»

Το δεύτερο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί ήταν εάν η διατροφή των χοίρων θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει μέρος της λύσης για την ΑΠΧ. Και πάλι, ο συντάκτης εντόπισε τουλάχιστον 3 διαφορετικούς παράγοντες.

Βιοασφάλεια μύλων ζωοτροφών
Στο κρατικό πανεπιστήμιο του Κάνσας το 2020, πραγματοποιήθηκε μια δοκιμή στην οποία υπό συνθήκες βιοασφάλειας δοκιμάστηκε εάν ο ιός ΑΠΧ θα μπορούσε να εξαπλωθεί εντός ενός μύλου ζωοτροφών. Τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά, οι επιστήμονες ανέφεραν: «Μόλις ο ιός της ΑΠΧ εισήχθη πειραματικά σε ένα περιβάλλον παραγωγής ζωοτροφών, ο ιός εξαπλώθηκε ευρέως σε όλη την εγκατάσταση.»

Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι μύλοι ζωοτροφών; Ο διευθυντής του μύλου τροφοδοσίας της Iowa Jarrod Plants, σε μια παρουσίαση που δόθηκε πέρυσι στο ψηφιακό συνέδριο SwineTalks το 2020, μίλησε για μια «πλάνο βιοασφάλειας», δηλαδή να είναι καλά προετοιμασμένη με ένα σαφές σχέδιο, ανάλογα με το επίπεδο έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τον ιό ΑΠΧ, που κυμαίνονται από την πιθανή παρουσία ιού ΑΠΧ, από προστατευμένο έως κρίσιμο.

Δεύτερον, μπορεί να είναι ένα βήμα ο αυστηρός έλεγχος τόσο για την αναγκαιότητα όσο και για την πηγή των συστατικών και τρίτον υπάρχουν διάφοροι τρόποι απενεργοποίησης του ιού στις ζωοτροφές, π.χ. καραντίνα ή θερμική επεξεργασία. Κάθε μέθοδος, ωστόσο, έχει επίσης τα δικά της μειονεκτήματα.

Συστατικά ζωοτροφών
Σε μια μελέτη το 2020, ο Δρ Megan Niederwerder εντόπισε 2 πιθανά συστατικά ζωοτροφών που θα μπορούσαν να μειώσουν τη μολυσματικότητα του ιού. Ένα από αυτά περιλαμβάνει τη χρήση υδατικής φορμαλδεΰδης, το άλλο εφαρμόζει τη χρήση ορισμένων λιπαρών οξέων μεσαίας αλυσίδας (MCFA), τα οποία διαταράσσουν τον ιικό φάκελο, όπως για παράδειγμα μπορεί να φανεί στο προϊόν Feedlock of Agrimprove. Αυτή η παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε επίσης στο VAAFF, συζητά τον τρόπο δράσης του MCFA.

Άλλος τρόπος που θα μπορούσε να είναι η ενίσχυση της ανοσίας των χοίρων. Αυτός ο δρόμος ακολουθείται από τον παραγωγό πλάσματος APC, ο οποίος εργάζεται σε δοκιμές με το CReSA-IRTA στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Οι προκαταρκτικές δοκιμές υποδηλώνουν καθυστέρηση στην έναρξη της νόσου με χρήση πλάσματος.

Προστασία μέσω της στοματικής οδού
Δοκιμάζονται διάφορες άλλες επιλογές για να προσφέρουν προστασία μέσω της στοματικής οδού. Π.χ. βρίσκεται υπό ανάπτυξη η παροχή εμβόλιου σε αγριόχοιρους κρυμμένο σε δόλωμα. Αυτές οι δοκιμές λαμβάνονται υπόψη τόσο από τους υποψήφιους εμβολίων του Universidad Complutense στη Μαδρίτη, Ισπανία όσο και από την Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας του USDA.


Συνολικά λοιπόν, η τροφοδοσία μπορεί να παίξει ρόλο στην εξάπλωση του ιού ΑΠΧ, αλλά ο κίνδυνος μειώνεται σε περίπτωση που μια βιομηχανία είναι πιο επαγγελματική. Όταν η παραγωγή χοίρων πραγματοποιείται σε καλό εμπορικό επίπεδο, κανονικά δεν θα εμφανίζονται στοιχεία όπως η διατροφή των χοίρων ή η παροχή τυχαίων ζωοτροφών και οποιοδήποτε χρησιμοποιούμενο πλάσμα χοίρου θα προέρχεται από αξιόπιστες πηγές, αποκλείοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης.

Και ναι, η τροφοδοσία μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στη διαμόρφωση μιας λύσης για να ξεπεραστεί η ΑΠΧ, αλλά μπορεί να είναι μόνο αυτό - ένα μέρος μιας συνολικής λύσης. Σημαντικά στοιχεία σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει επίσης να είναι η σωστή βιοασφάλεια, ο εμβολιασμός και, πάνω από όλα, η σωστή ανθρώπινη συμπεριφορά, με βάση τη σωστή γνώση και τη διαφανή επικοινωνία.


Photo by Fi Jones on Unsplash
Share this:
Πηγή: