Ημ/νία: 29/04/2021

ΑΠΧ Ρωσία: Κριτική στην κτηνιατρική υπηρεσία καθώς τα κρούσματα συνεχίζονται

ΑΠΧ Ρωσία: Κριτική στην κτηνιατρική υπηρεσία καθώς τα κρούσματα συνεχίζονται

Αρκετά νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν καταγραφεί πρόσφατα στη Ρωσία, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εθνικών κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας Rosselhoznadzor, μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2021, η Ρωσία είχε καταγράψει 36 κρούσματα ΑΠΧ από τις αρχές του 2021. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει εικόνα ασθένειας που έχει αποκτήσει δυναμική από το 2018, όταν είχαν αναφερθεί 56 κρούσματα στη χώρα ολόκληρο το έτος.

Απαιτείται αυστηρότερος έλεγχος
Οι χοιροτρόφοι κάλεσαν την Rosselhoznadzor να ενισχύσει τον έλεγχό του στην αλυσίδα εφοδιασμού, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ΑΠΧ θα κρατηθεί μακριά από τα τραπέζια των καταναλωτών. Διάφορα περιστατικά που σχετίζονται με την ΑΠΧ συνεχίζουν να αναφέρονται από τα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων. Για παράδειγμα, προϊόντα χοιρινού κρέατος μολυσμένα από τον ιό ΑΠΧ βρέθηκαν σε ράφια παντοπωλείων σε πολλές ρωσικές περιοχές στις αρχές Απριλίου. Η μολυσμένη παρτίδα χοιρινού κρέατος είχε αποσυρθεί από 40 καταστήματα τροφίμων στην περιοχή Yaroslavl, δήλωσε ο Rosselhoznadzor.

Επιπλέον, στη δημοκρατία της Κόμης, στην κεντρική βόρεια Ρωσία, ο υπουργός Γεωργίας Ντένις Σαρόνοφ δήλωσε πως μολυσμένα απόβλητα τροφίμων προκάλεσαν τουλάχιστον 2 εστίες ΑΠΧ τις τελευταίες εβδομάδες. Η δημοκρατία της Κόμης είναι μάλλον απομονωμένη από την υπόλοιπη Ρωσία, δεν εισάγει ζώντες χοίρους και δεν βρίσκεται σε διαδρομές μετανάστευσης αγριόχοιρου.

Ως εκ τούτου, για χρόνια η δημοκρατία της Κόμι θεωρήθηκε απαλλαγμένη από ΑΠΧ. Τα πρόσφατα κρούσματα ήταν μια απόλυτη έκπληξη για τους τοπικούς αγρότες, δήλωσε ο Σαρόνοφ. Τα απόβλητα τροφίμων φαίνεται να είναι η μόνη πιθανή αιτία των εστιών, αν και η πραγματική πηγή δεν έχει ακόμη βρεθεί.

Απογοήτευση λόγω απουσίας κρατικής ενίσχυσης
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Versia, οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος είναι απογοητευμένοι για την απουσία κρατικής ενίσχυσης. Για παράδειγμα, στο Krai Zabaykalsky, στην Ανατολική Ρωσία, που συνορεύει με την Κίνα, οι τοπικές αρχές πληρώνουν 158 ρούβλια (2 δολάρια ΗΠΑ) ανά κιλό χοιρείου κρέατος όταν τα ζώα πρέπει να θανατωθούν λόγω ΑΠΧ. Αυτό είναι 30% χαμηλότερο σε σύγκριση με την τιμή χονδρικής στην περιοχή.

Επιπλέον, στην πράξη έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν αυτές οι πληρωμές. Το 2020, η περιοχή πλήρωσε 27.140 ρούβλια (380 $) για 2.506 θανατωμένους χοίρους σε 125 χοιροτρόφους. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι παραγωγοί θεωρούν την πώληση μολυσμένων χοίρων ως τον μοναδικό τρόπο για να βγάλουν λεφτά πριν κλείσουν εντελώς το αγρόκτημα, έγραψε η Versia.

Η Kristyna Romanovskaya, γενική διευθύντρια στο χοιροτροφείο Lazarevskoye, δήλωσε: "Είναι υψίστης σημασίας να ενισχυθεί ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τον κανονισμό για την κτηνιατρική προστασία από τους παραγωγούς, να απαγορευτεί η αυθόρμητη πώληση χοιρινού κρέατος καθώς και να δοθεί προσοχή σε εταιρείες διανομής που ασχολούνται με τη μεταφορά κρέατος και προϊόντων κρέατος"
Οι εταιρείες που εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο μολυσμένου κρέατος συχνά πλαστογραφούν ότι το κρέας είναι ασφαλές, πρόσθεσε.

Μεγάλη εστία στην Ουκρανία
Η Ουκρανία έπρεπε να θανατώσει 21.000 χοίρους φάρμας στην περιοχή Chernovitsky, επίσης για λόγους ΑΠΧ, σύμφωνα με τον Andjela Kosovan, πρόεδρο του περιφερειακού κτηνιατρικού σώματος Gospotrebslyuzba. Αυτό πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρούσματα στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η χώρα συνεχίζει να καταγράφει νέα κρούσματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.


Photo by Greg Ortega on Unsplash
 
Share this:
Πηγή: