Ημ/νία: 28/09/2018

Διέξοδο στον μαύρο χοίρο εκτός από τους Έλληνες κτηνοτρόφους, βρίσκουν και οι Κινέζοι

Διέξοδο στον μαύρο χοίρο εκτός από τους Έλληνες κτηνοτρόφους, βρίσκουν και οι Κινέζοι

Διαθέτοντας πληθώρα διαφορετικών συστημάτων εκτροφής χοίρων, η Κίνα συγκεντρώνει το μισό του συνόλου του παγκόσμιου πληθυσμού. Γιγαντιαία συστήματα εκτροφής κατασκευάζονται το ένα μετά το άλλο, ακολουθώντας τα δυτικά πρότυπα, ωστόσο, η φάρμα εκτροφής μαύρων χοίρων «Φούλινγκ» επέλεξε να επικεντρωθεί στην αναπαραγωγή της τοπικής φυλής, αναπτύσσοντας ένα μοναδικό σύστημα εκτροφής με αμμώδη δάπεδα, στο χωριό Ναντούο κοντά στη μεγαλούπολη Τσόνγκινγκ της Νοτιοανατολικής Κίνας.
Η φάρμα έχει το προνόμιο της γειτνίασης με τον Γιάνκτσε, τον μεγαλύτερο ποταμό της Ασίας. Η γεωγραφική αυτή θέση επιτρέπει στον ιδιοκτήτη της να αναπληρώνει καθημερινά τη χαμένη άμμο από τις «φωλιές» των γουρουνιών, ενώ η άμμος που αφαιρείται ή απομένει από την εκτροφή, περιέχοντας τις ακαθαρσίες των χοίρων, προσφέρει εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη καλλιεργειών..
Το αγρόκτημα εκτρέφει τους «hei zhu», μία φυλή μαύρων χοίρων γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες στην Κίνα για το κρέας της με την πλούσια γεύση και το παχύ στρώμα λίπους. Στα τυπικά χαρακτηριστικά της φυλής «hei zhu» είναι και η εύκολη προσαρμογή στις ζεστές και υγρές συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι στην περιοχή.
Διπλάσιο όφελος από την καινοτομία και την καθετοποίηση
Ο Λι Χαιλίν, επιτυχημένος αγρότης, διαχειρίζεται μία εκμετάλλευση 267 στρεμμάτων. Εκτρέφει 1.200 χοιρομητέρες και παράγει ετησίως περίπου 30.000 χοίρους τελικής επεξεργασίας. Ξεκίνησε το χοιροτροφείο του το 2002, ενώ το 2008 μπήκε στην εκτροφή μαύρου χοίρου. Μόλις το 2015 εισήγαγε αυτή τη μέθοδο εκτροφής, όταν η τοπική αρχή, για περιβαλλοντικούς λόγους, του υπέδειξε ότι στη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση επιτρέπεται μόνο εκτατική παραγωγή και έκτοτε καινοτομεί διαρκώς, επεκτείνοντας την επιχείρησή του. Κατά τη γαλουχία, τα χοιρίδια του Λι φυλάσσονται σε εγκαταστάσεις διαστάσεων 2 x 2,5 μ. και μετά τον απογαλακτισμό τους, διατηρούνται στις αμμώδεις αυτές περιοχές, όπου σε κάθε χοίρο αντιστοιχούν περίπου 4 τ.μ. αμμώδους δαπέδου.
Η ιδέα του είναι να μη χρησιμοποιεί αντιβιοτικά στα ζώα του, αλλά να εφαρμόζει εμβολιασμό σε συνδυασμό με φυτικά φάρμακα. Όλοι οι χοίροι ευνουχίζονται, με εξαίρεση εκείνους που χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή. Ο τρόπος αυτός εκτροφής είναι για τον Λι μία επικερδής επιχείρηση, καθώς του επιτρέπει να εξασφαλίζει διπλάσια τιμή από την πώληση του κρέατος των γουρουνιών που εκτρέφει. Παράλληλα, διαθέτει ένα πλήρες καθετοποιημένο σύστημα, καθώς στις εγκαταστάσεις της περιλαμβάνεται μύλος τροφοδοσίας, όπου παράγονται μείγματα πολτού καλαμποκιού, σόγιας, πίτουρων σιταριού και ρυζιού, χωρίς την προσθήκη τεχνητών ουσιών. Επιπλέον, το αγρόκτημα διαθέτει δικό του σφαγείο. Το τελικό προϊόν διατίθεται σε 160 σημεία πώλησης σε όλο τον μητροπολιτικό δήμο του Τσόνγκινγκ, «ταΐζοντας» έναν πληθυσμό 32 εκατομμύριων ατόμων.
Share this:
Πηγή: