Ημ/νία: 08/02/2019

Διευθυντής της Topigs Norsvin Hellas: Η Ελλάδα πλέον συμβαδίζει στο τομέα της γενετικής στη χοιροτροφία με κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα

Διευθυντής της Topigs Norsvin Hellas: Η Ελλάδα πλέον συμβαδίζει στο τομέα της γενετικής στη χοιροτροφία με κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο "agrotypos.gr" ο κ. Γιώργος Νικολάου, Γενικός Διευθυντής της Topigs Norsvin Hellas, αναφέρεται σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της γενετικής της χοιροτροφίας, ενώ εκτιμά ότι το ελληνικό χοιρινό κρέας λόγω της εξαιρετικής του ποιότητας θα είναι πάντοτε στο τραπέζι των Ελλήνων. Επίσης, κάνει λόγο για τις παρεμβάσεις της Topigs Norsvin Hellas όσον αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς επίσης και τα νέα προϊόντα που πρόκειται να λανσάρει η εταιρεία.

Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο σας και πως θα χαρακτηρίζατε το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, κάτω από το οποίο λειτουργείτε;

Η Τopigs Norsvin Hellas είναι για πάνω από δύο δεκαετίες στην Ελληνική αγορά, η οποία για χρόνια μειονεκτούσε σε σύγκριση με τις άλλες αναπτυγμένες χοιροτροφικές χώρες. Δεν είχαμε το δικό μας τοπικό κέντρο γενετικής και παραγωγής σπέρματος όπου ο Έλληνας παραγωγός θα είχε πρόσβαση στην εφαρμογή Τεχνητής Σπερματέγχυσης με σπέρμα υψηλής γενετικής αξίας. Αναλάβαμε ως εταιρεία γενετικής να αναπτύξουμε δυναμικά ένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης, δημιουργώντας στην Ελλάδα το νέο σύγχρονο κέντρο Γενετικής και παραγωγής σπέρματος της Topigs Norsvin Hellas, ώστε να διευρύνει τις δυνατότητες της ελληνικής χοιροτροφίας. Στο εργαστήριο εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό για να διασφαλίζουν την άριστη ποιότητα του παραγόμενου σπέρματος. Τη διασφάλιση της ποιότητας του παραγόμενου σπέρματος εγγυάται, μέσω τακτικών ελέγχων, το δίκτυο Επιστημονικών συμβούλων της παγκόσμια αναγνωρισμένης εταιρίας AIM Worldwide B.V. Δεν σας κρύβω ότι το ρίσκο που έχει λάβει η εταιρεία είναι υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη το οικονομικό περιβάλλον της χώρας και την φθίνουσα πορεία που έχει πάρει η χοιροτροφία μας τα τελευταία 10 χρόνια. Κατέχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο της τοπικής  αγοράς, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 62%. Τολμούμε λοιπόν να πούμε ότι, έστω και αργά, η Ελλάδα πλέον συμβαδίζει στον τομέα της γενετικής και Τ.Σ. με κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Πιστεύετε ότι έχει μέλλον και υπό ποιές προϋποθέσεις η χοιροτροφία στην χώρα μας;

Σίγουρα υπάρχει και πρέπει να υπάρχει μέλλον στην ελληνική χοιροτροφία, γιατί θεωρείται πολύ σημαντικός πρωτογενής τομέας για τη χώρα, αλλά κυρίως γιατί υπάρχουν αρκετοί χοιροτρόφοι ικανοί να ανταγωνιστούν ισάξια τους Ευρωπαίους χοιροτρόφους. Το ελληνικό χοιρινό κρέας θα είναι πάντοτε στο τραπέζι των Ελλήνων γιατί είναι άριστης ποιότητας, με πολύ καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κρέατος σε σύγκριση με τα εισαγόμενα. Δυστυχώς αδυνατεί ο κλάδος μας να μπορεί να εμπορεύεται τα προϊόντα του με τις καλύτερες τιμές. Δεν πρέπει να ανταγωνιστούμε το φθηνό εισαγόμενο κρέας. Εξάλλου οι ποσότητες που παράγουμε είναι ικανές για την εξέλιξη και διάθεση προϊόντων υπεραξίας. Υστερούμε όμως, σε επίπεδο προώθησης  και εμπορίας.

Παρέχετε ως εταιρεία στις μονάδες εξειδικευμένο υλικό. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις σας προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής;

Με το σύνθημα µας «Πρόοδος στο χοιρινό, κάθε μέρα», υποστηρίζουμε τόσο τη γενετική βελτίωση, όσο και την ενίσχυση δομών που συμβάλλουν στην διάδοση αυτής της προόδου. Η τεχνογνωσία µας μεταφέρεται στους παραγωγούς που εμπιστεύονται τα προϊόντα µας. Με τους διευρυμένους στόχους αναπαραγωγής και την ποικιλότητα των γενετικών γραμμών µας, παρέχουμε εξειδικευμένες λύσεις.

Σκοπεύετε να λανσάρετε κάποια καινούργια προϊόντα στο άμεσο μέλλον;

Το τελευταίο προϊόν που λανσάραμε ήταν η νέα χοιρομητέρα ΤΝ70, για την οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε μια πρώτη έρευνα για την συγκριτική αξιολόγηση των αναπαραγωγικών αποδόσεων της, στις ειδικές σκληρές συνθήκες της περιοχής μας. Οι χοιρομητέρες της γενετικής αυτής γραμμής δοκιμάστηκαν πλέον, ακόμη και σε συνθήκες υψηλών τοπικών θερμοκρασιών που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες στην περιοχή μας. Παρόλα ταύτα, οι χοιρομητέρες της Topigs Norsvin ΤΝ70 επέδειξαν ακόμη μια φορά ότι το θερμοανθεκτικό γονίδιο που κληρονομούν από τη γραμμή της μητέρας τους, GPS Large White της γραμμής A, συμβάλλει, ώστε η χοιρομητέρα ΤΝ70 να έχει ικανοποιητική λήψη τροφής, ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος του συγκεκριμένου χώρου και χρόνου που πραγματοποιήθηκε η έρευνα. Επέδειξαν άριστη μητρική συμπεριφορά και συγκριτικά υψηλότερους αναπαραγωγικούς δείκτες.

Θέλουμε να μας δώσετε μια εικόνα διεθνώς για τον κλάδο της χοιροτροφίας.

Ο κλάδος δέχεται πολλές πιέσεις που σίγουρα θα επηρεάσουν την μελλοντική πορεία της βιομηχανίας παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος, μερικές από τις οποίες είναι:

- Η μετατόπιση της οικονομικής ισχύος από τις προηγμένες χώρες (G7) στις αναδυόμενες αγορές (E7). Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα οι  αναδυόμενες αγορές που αποτελούν τους Ε7 (Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας, Ρωσίας, Τουρκίας, Μεξικό και Ινδονησίας) καταναλώνουν περίπου τις ίδιες ποσότητες κρέατος με τις προηγμένες χώρες G7 (Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδά). Σύμφωνα όμως με διάφορες προβλέψεις αναμένεται το 2050 η ομάδα των E7 να καταναλώνει το διπλάσιο κρέας από τους G7, με προβλεπόμενη  αύξηση στην αγορά της Κίνας +20% ενώ για την Ινδία +15%. Αντίστοιχα η Ε.Ε θα χάσει μερίδιο καταναλωτών της τάξεως του -9% ενώ η Αμερική -12% που  θα επηρεαστεί κυρίως από τις μεταβολές στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

-Οι αυξημένες πιέσεις στη διαθεσιμότητα γης και νερού. Απαιτεί ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης της γης και του νερού για αυτό και αναμένονται αυξήσεις τιμών  των πρώτων υλών αφού ο πλανήτης μας δεν θα έχει την δυνατότητα να καλύψει τις αυξημένες παγκόσμιες ανάγκες.

-Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κρέατος. Ο αυξανόμενος πλούτος των αναδυόμενων αγορών αναμένεται να οδηγήσει παγκόσμια μεγαλύτερη ζήτηση κρέατος της τάξεως + 45% (αύξηση 2015-2035).

-Οι ανησυχίες του κοινού σχετικά με το κρέας ολοένα και μεγαλώνουν.  Η κοινωνία ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις της παραγωγής και της κατανάλωσης κρέατος στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία ενώ οι φιλοζωικές οργανώσεις γίνονται πιο πιεστικές  στην καλή μεταχείριση των ζώων.

-Η άνοδος του χορτοφαγικού κινήματος έχει μεγάλη ώθηση και ανταπόκριση  από την επιθυμία του καταναλωτή να ζει πιο υγιεινά.
Share this:
Πηγή: