Ημ/νία: 26/08/2021

Είναι δυνατός ο έλεγχος των άγριων χοίρων;

Είναι δυνατός ο έλεγχος των άγριων χοίρων;

Ένα νέο αντισυλληπτικό για τα αρσενικά χρησιμοποιείται τώρα στη Νότια Αμερική και υπάρχουν μεγάλες ελπίδες ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να ελέγξει την αύξηση του πληθυσμού

Τα άγρια γουρούνια είναι μεγάλα - μερικά ζυγίζουν πάνω από 400 κιλά - αλλά το πρόβλημα που θέτουν για τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος, τους κτηνοτρόφους και τους καλλιεργητές των ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερο.

Τα άγρια γουρούνια βρίσκονται τώρα στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ και σε αρκετές καναδικές επαρχίες. Στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αριθμούν έως και 9 εκατομμύρια αυ΄τα τη στιγμή, και μόνο στο Τέξας, τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το Texas Invasive Species Institute, πιθανώς Ισπανοί εξερευνητές εισήγαγαν τους Ευρωπαίους χοίρους στη Βόρεια Αμερική πριν από τρεις αιώνες. Στη συνέχεια, στη δεκαετία του 1900, τα ευρωπαϊκά αγριογούρουνα μεταφέρθηκαν στον Καναδά και τις ΗΠΑ για παραγωγή κρέατος και αθλητικό κυνήγι. Κάποιοι ίσως διέφυγαν, κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά ένα είναι σίγουρο - τα άγρια γουρούνια δεν κοίταξαν ποτέ πίσω.
Αυτά τα γουρούνια είναι δύσκολο να ελεγχθούν, αλλά μια νέα προσέγγιση που στοχεύει τα αρσενικά θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά για το μέλλον.

Αυτά τα ζώα αποτελούν απειλή από πολλές απόψεις. Προκαλούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια ζημιών στις καλλιέργειες κάθε χρόνο, καταστρέφουν τον οικότοπο της άγριας ζωής, επιτίθενται σε νεαρά και έγκυα ζώα και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον ένα άτομο. Είναι επίσης δυνητικοί φορείς για τουλάχιστον 30 ασθένειες των ανθρώπων, των ζώων και της άγριας ζωής.

Όσον αφορά το εμπόριο χοιρινού κρέατος, αποτελούν απειλή ασθενειών, όπως η βρουκέλλωση των χοίρων, οι ψευδοτραβίες, η κλασική πανώλη των χοίρων και η αφρικανική πανώλη των χοίρων (που δεν υπάρχει επί του παρόντος στη Βόρεια Αμερική αλλά έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια από αγριογούρουνα).

Τα άγρια γουρούνια δεν κυκλοφορούν μόνο σε αγροκτήματα και δάση, αλλά εισέρχονται και σε αστικές περιοχές στο Τέξας και σε πολλές άλλες πολιτείες. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, οικογένειες στο Ντάλας παραπονέθηκαν για την παρουσία άγριων χοίρων στα νεκροταφεία. Σε μαλακό έδαφος, αυτά τα ζώα μπορούν να σκάψουν για τροφή μέχρι και τρία πόδια σε βάθος.

Το Texas Parks and Wildlife εκτιμά ότι οι ετήσιες προσπάθειες ελέγχου του πληθυσμού θα πρέπει να επιτυγχάνουν συνεχώς μείωση του πληθυσμού κατά 66-70% μόνο για να διατηρηθεί ο πληθυσμός των άγριων χοίρων στο σημερινό του επίπεδο. Με τις τρέχουσες μεθόδους ελέγχου, ωστόσο, η ετήσια μείωση του πληθυσμού φτάνει μόνο το 29%περίπου.

Μέθοδοι ελέγχου αγριόχοιρων

Ο έλεγχος των άγριων χοίρων έχει επιχειρηθεί με διάφορους τρόπους όπως περίφραξη, παγίδες και παραδοσιακό κυνήγι. Έχουν κάνει μικρή διαφορά.

Η κυβέρνηση του Τέξας ψήφισε νόμο το 2011 που επέτρεπε τον πυροβολισμό αγριόχοιρων από ελικόπτερα. Αυτό το νομοσχέδιο προτάθηκε από τον επίτροπο Γεωργίας Sid Miller. Ο Μίλερ πρότεινε επίσης ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για τη δηλητηρίαση των γουρουνιών, αλλά δεν προχώρησε. Το 2017, η πολιτεία του Τέξας ενέκρινε επίσης το κυνήγι αγριόχοιρων και κογιότ από αερόστατα. Είναι φθηνότερο από τα ελικόπτερα, πιο αθόρυβο και προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα.

Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι το κυνήγι μπορεί να αυξήσει τους πληθυσμούς των άγριων χοίρων και ως εκ τούτου, δεν συνιστάται σε πολιτείες όπως η Μοντάνα ή στην επαρχία Οντάριο του Καναδά. Το κυνήγι προκαλεί τα γουρούνια να υιοθετήσουν πιο έξυπνες συμπεριφορές, να γίνουν πιο νυχτερινά και να μπουν σε νέες περιοχές που μπορεί να είναι ασφαλέστερες, αυξάνοντας τον πληθυσμό τους όλη την ώρα. Τα άγρια γουρούνια μπορούν να παράγουν απογόνους κάθε τρεις μήνες περίπου, με γέννες των 10 ή περισσότερων.

Ωστόσο, τον Ιούνιο, ένα νέο αντισυλληπτικό για αρσενικά εμφανίστηκε στο Τέξας και σε άλλες νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, υποστηριζόμενο πλήρως από τον Επίτροπο Μίλερ. «Λειτουργεί», λέει ο Μίλερ. «Θα πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτό για μερικά χρόνια».

Μια διαφορετική προσέγγιση για να ελεγχθούν τα άγρια γουρούνια

Το HogStop είναι το προϊόν αντισύλληψης που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο και αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια από τον Δρ Dan C. Loper και την ομάδα του, στην οποία συμμετέχει και ο γιος του Daniel.

Τα τελευταία τρία χρόνια, δοκίμαζαν το προϊόν σε εμπορικά γουρούνια και διαπίστωσαν μείωση της κινητικότητας του σπέρματος κατά 60%. Το προϊόν προκαλεί επίσης αλλαγές στη μορφολογία του σπέρματος - και συνολικά, τα αποτελέσματα μειώνουν σημαντικά τη γονιμότητα, εξηγεί ο Daniel Loper. Αυτά τα αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί ακόμη και σε αγριογούρουνα μόνο πέντε ημέρες αφού είχαν καταπιεί το προϊόν.

Τα ενεργά συστατικά του HogStop είναι ιδιόκτητα αλλά περιγράφονται ως «μείγμα φυσικών ζωοτροφών». Δεν υπάρχουν ορμόνες ή ενδοκρινικοί διαταράκτες στο προϊόν, ούτε δρα ενεργά για να επηρεάσει τις ορμόνες. Παραμένει στους όρχεις ενός αγριόχοιρου και δεν ταξιδεύει σε όλο το σώμα του, σύμφωνα με την εταιρεία.

Θα πρέπει να τροφοδοτείται μόνο σε τροφοδότες ειδικούς για το γουρούνι που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν μακριά όλα τα άλλα είδη, καθώς αρσενικά άλλων ειδών όπως τα ελάφια μπορούν να επηρεαστούν παρόμοια εάν καταναλώνονται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες.

Το HogStop συνιστά επίσημα δύο τροφοδότες. Ο «τροφοδότης Barclay» διαθέτει σταθμισμένο σύστημα επένδυσης πίεσης και «σχάρα μυρωδιάς» στο κάτω μπροστινό μέρος για να προσελκύει γουρούνια. Ο άλλος τροφοδότης, το WPF, είναι ένα κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύστημα τροφοδοσίας για χοίρους που κρατά μακριά τα μεγαλύτερα ζώα με «ράβδους αρκούδας». Διαθέτει προαιρετική απομακρυσμένη παρακολούθηση της χρήσης του τροφοδότη και του επιπέδου ζωοτροφών.

Το προϊόν έχει ήδη κατηγοριοποιηθεί ως εγκεκριμένο φυτοφάρμακο «25 (β)» από τον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Εξαιτίας αυτού, είναι πιθανό ότι το HogStop θα είναι φορολογητέα δαπάνη για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στις ΗΠΑ. Αυτό αναμένεται να επιταχύνει την υιοθέτηση. 

Ο Λόπερ προσθέτει ότι η έγκριση για χρήση σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόλις έλαβε έγκριση στην Οκλαχόμα. Εν τω μεταξύ, η ομάδα του HogStop έχει ήδη λάβει κλήσεις από ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους, επιστήμονες και άλλους στην Ευρώπη, το Ισραήλ, την Αυστραλία και τον Καναδά για χρήση σε αγριοελάφια, χοίρους και ποντίκια.Photo by Ed van duijn on Unsplash

 
Share this:
Πηγή: