Ημ/νία: 26/04/2024
Ένα βήμα προς τα “έξυπνα” χοιροστάσια
Τα τελευταία χρόνια, η ταχεία πρόοδος και η συνεχής βελτίωση των αισθητήρων Internet-of-Things, των μοντέλων υπολογιστών αιχμής και τεχνητής νοημοσύνης είναι αξιοσημείωτες. Αναμένουμε ότι η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών αιχμής σε στάβλους χοίρων θα οδηγήσει σε ουσιαστικές βελτιώσεις στην υγεία, την καλή διαβίωση και τις επιδόσεις των ζώων. Αυτές οι τεχνολογίες παρουσιάζουν επίσης πιθανές λύσεις στην αυξανόμενη πίεση του υψηλότερου κόστους παραγωγής και της περιορισμένης πρόσβασης σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Αναδύεται μια πληθώρα καινοτόμων λύσεων, που προτείνουν την επίλυση ενός ευρέος φάσματος εργασιών σε στάβλους χοίρων, που κυμαίνονται από απλές έως σύνθετες. Αυτά περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα εργαλείων, όπως περιβαλλοντικούς και βιολογικούς αισθητήρες για συνεχή και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση, οθόνες ήχου και βήχα, έξυπνες ετικέτες που παρακολουθούν τη δραστηριότητα και τις βιολογικές μετρήσεις των χοίρων και των χοιρομητέρων και εφαρμογές για κινητές συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό των ροών εργασιών στο αγρόκτημα. Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί προηγμένες οπτικές τεχνολογίες για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των χοίρων, την καταμέτρηση των χοίρων, τον προσδιορισμό του σωματικού βάρους και την εκτίμηση των επιπέδων του κάδου τροφής.
Ενώ οι παραγωγοί είναι ενθουσιασμένοι με τα πιθανά οφέλη αυτών των τεχνολογιών, ο τεράστιος αριθμός αναδυόμενων επιλογών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σύγχυση. Έτσι, κατά την αξιολόγηση της καταλληλότητας μιας τεχνολογίας για μια συγκεκριμένη εφαρμογή, προτείνεται να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθοι βασικοί παράγοντες:
Κόστος-αποτελεσματικότητα: Αυτό περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του κατά πόσο τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση της τεχνολογίας υπερτερούν του συναφούς κόστους. Είναι το πρώτο βήμα για την ιεράρχηση των τεχνολογιών που προσφέρουν τη μεγαλύτερη αξία για την επιχείρηση. Αυτή η αξιολόγηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα αύξησης εσόδων, το αρχικό κόστος επένδυσης, το λειτουργικό κόστος και το κόστος συντήρησης και τυχόν άλλα σχετικά έξοδα.
Ακρίβεια: Αυτό αφορά την ακρίβεια και την ορθότητα των προβλέψεων και των μετρήσεων που παρέχει η τεχνολογία. Για παράδειγμα, η ακρίβεια ενός οπτικού συστήματος υπολογιστή που υπολογίζει τα βάρη των χοίρων θα αξιολογηθεί συγκρίνοντας αυτές τις εκτιμήσεις με βάρη που λαμβάνονται από μια βαθμονομημένη ζυγαριά ζώων.
Αξιοπιστία: Αυτός ο όρος υποδηλώνει την ικανότητα της τεχνολογίας να λειτουργεί με συνέπεια χωρίς να αντιμετωπίζει αστοχίες, σφάλματα ή διακοπές. Για παράδειγμα, η αξιοπιστία ενός οπτικού συστήματος υπολογιστή, το οποίο εκτιμά τα επίπεδα του κάδου τροφοδοσίας, μπορεί να αξιολογηθεί συγκρίνοντας τον πραγματικό αριθμό των ημερήσιων εκτιμήσεων που αναφέρονται στους τελικούς χρήστες με τον αριθμό που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Δυνατότητα εφαρμογής: Αυτό λαμβάνει υπόψη τη σκοπιμότητα ανάπτυξης, εφαρμογής και διατήρησης της τεχνολογίας στον στάβλο. Οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους διάφορους παράγοντες στα συστήματά τους που μπορεί να περιορίσουν την εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της ευκολίας εγκατάστασης και χρήσης, της εκπαίδευσης που απαιτείται για τους χρήστες και της απαιτούμενης υποστήριξης και συντήρησης.
Η πολυπλοκότητα των προκλήσεων που αναδύονται στον κλάδο των χοίρων απαιτεί σημαντική στροφή από τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής προς την ενσωμάτωση έξυπνων λύσεων. Ενώ τα συστήματα παραγωγής χοίρων και οι βιολογικές τους διεργασίες είναι εξαιρετικά περίπλοκα για να αντικαταστήσουν πλήρως την ανθρώπινη κτηνοτροφία με τεχνολογία, αναμένουμε ότι η εφαρμογή έξυπνων συστημάτων εκτροφής θα αυξήσει τις δυνατότητες του αγρότη επιτρέποντας τη συνεχή παρακολούθηση πολύπλοκων βιολογικών συστημάτων και του περιβάλλοντος περιβάλλοντος.
Photo by Emmanuel Eigege on Unsplash