Ημ/νία: 13/05/2024

Εναρμόνιση των συστημάτων επισήμανσης για την καλή διαβίωση των ζώων

Εναρμόνιση των συστημάτων επισήμανσης για την καλή διαβίωση των ζώων

Η επισήμανση προϊόντων διατροφής όπως το κρέας για την καλή διαβίωση των ζώων δεν θα πρέπει να βασίζεται στις συνθήκες εκτροφής, λέει η Anses, η Γαλλική Υπηρεσία Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας. Μια αξιολόγηση που βασίζεται σε επιστημονικούς δείκτες που μετρώνται απευθείας σε επίπεδο ζώων θα πρέπει να είναι η βάση. Ένα τέτοιο σύστημα δεν θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη μόνο τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των ζώων παραγωγής τροφίμων, αλλά και εκείνων των προγόνων τους.

Σύμφωνα με την Anses, οι καταναλωτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων. Συνεπώς, η Anses δημοσιεύει κατευθυντήριες γραμμές για την επισήμανση προϊόντων ζωικής προέλευσης ειδικά όσον αφορά την καλή διαβίωση των ζώων εκτροφής. Η εφαρμογή αυτής της πρότασης θα εναρμονίσει τα τρέχοντα και μελλοντικά συστήματα επισήμανσης, λέει ο οργανισμός.

Σε εξέλιξη
Τα συστήματα επισήμανσης που έχουν σχεδιαστεί για να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων που παράγουν τρόφιμα αυξάνονται στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται διαφέρουν πολύ από το ένα σύστημα επισήμανσης στο άλλο, προκαλώντας υψηλό βαθμό σύγχυσης στους καταναλωτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να εναρμονίσει την επισήμανση. Η Anses διεξήγαγε έτσι μια αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων για να δημιουργήσει μια επιστημονική βάση για την επισήμανση για την καλή διαβίωση των ζώων που μπορεί να υποβληθεί στους φορείς του κτηνοτροφικού τομέα.

5 επίπεδα ευημερίας
Η Anses συνιστά την υιοθέτηση ενός συστήματος 5 επιπέδων ευημερίας, από το υψηλότερο (Α) στο χαμηλότερο (Ε). Το επίπεδο Ε αντιστοιχεί αποκλειστικά στη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων, είτε κατά την εκτροφή, είτε κατά τη μεταφορά είτε κατά τη σφαγή. Αυτή η ταξινόμηση, η οποία είναι εύκολα κατανοητή από τους καταναλωτές, θα πρέπει επίσης να βοηθήσει τους παραγωγούς να λαμβάνουν σταδιακά καλύτερα υπόψη τους την καλή διαβίωση των ζώων.

Κατάσταση καλής διαβίωσης των ζώων

Οι περισσότερες τρέχουσες ετικέτες για την καλή διαβίωση των ζώων λαμβάνουν υπόψη μόνο τις μεθόδους εκτροφής που χρησιμοποιούνται και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωσή τους, λέει ο Anses. «Αυτό δεν είναι αρκετό», εξηγεί η Julie Chiron, Expert Appraisal Coordinator: «Μια φάρμα ωοπαραγωγών ορνίθων μπορεί να έχει κούρνιες, αλλά αν οι κότες δεν τις χρησιμοποιούν επειδή δεν είναι εύκολα προσβάσιμες, για παράδειγμα, αυτό το χαρακτηριστικό δεν θα συμβάλει στην ευημερία τους. ”

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες της ομάδας εργασίας Anses συνιστούν οι δείκτες να επικεντρώνονται κυρίως στην κατάσταση καλής διαβίωσης του ζώου, δηλαδή να βασίζονται σε μετρήσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ζώων. Αυτό το σύστημα βασίζεται στον ορισμό της καλής διαβίωσης των ζώων που προτάθηκε από την Anses το 2018: «Η ευημερία ενός ζώου είναι η θετική ψυχική και σωματική του κατάσταση που σχετίζεται με την εκπλήρωση των φυσιολογικών και συμπεριφορικών αναγκών και των προσδοκιών του. Αυτή η κατάσταση ποικίλλει ανάλογα με την αντίληψη του ζώου για την κατάσταση».

Φάρμες επιλεκτικής εκτροφής και αναπαραγωγής

Επιπλέον, η αξιολόγηση της καλής διαβίωσης των ζώων θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τις εκμεταλλεύσεις επιλεκτικής εκτροφής και αναπαραγωγής που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση των γενετικών χαρακτηριστικών και την προμήθεια ζώων παραγωγής τροφίμων. «Σε ορισμένους τομείς, τα ζώα αναπαραγωγής εκτρέφονται στο εξωτερικό και λίγα είναι γνωστά για τις συνθήκες διαβίωσής τους», εξηγεί η Julie Chiron. «Αυτό το κριτήριο θα απαιτήσει από τους κλάδους να διασφαλίσουν ότι έχουν αυτές τις πληροφορίες. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μια παραγωγική διαδικασία σέβεται την καλή διαβίωση των ζώων, αν δεν γνωρίζουμε τίποτα για τις συνθήκες διαβίωσης της προηγούμενης γενιάς, της οποίας η εκτροφή υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς, ιδιαίτερα περιορισμούς υγείας». Όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για τους γονείς, οι ειδικοί θεωρούν ότι τα προϊόντα δεν πρέπει να ταξινομούνται υψηλότερα από το επίπεδο C.

Δομή

«Η εργασία που έχει πραγματοποιηθεί απευθύνεται κυρίως σε Γάλλους και Ευρωπαίους επιστήμονες και ενδιαφερόμενους φορείς που σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα πλαίσιο αναφοράς για την επισήμανση για την καλή διαβίωση των ζώων», διευκρινίζει η Florence Étoré, η οποία είναι επικεφαλής της μονάδας που είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την υγεία των ζώων και ευημερία. «Αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να προσαρμοστεί σε κάθε τομέα ή κατηγορία ζώων και να αναπτυχθεί από κοινού με τους διάφορους παράγοντες σε αυτόν τον τομέα: επαγγελματίες της κτηνοτροφίας, ενώσεις προστασίας των ζώων και επιστήμονες».

Το πλαίσιο πρέπει επίσης να είναι προσιτό και διαφανές, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να ενημερώνονται για τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της καλής μεταχείρισης των ζώων και να λαμβάνουν συνολική βαθμολογία. Τέλος, οι ειδικοί τονίζουν ότι το κόστος της βελτίωσης της καλής διαβίωσης των ζώων και της αξιολόγησής του θα πρέπει να βαρύνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δεδομένων των ηθικών ζητημάτων που εμπλέκονται και των αυξανόμενων εκκλήσεων της κοινωνίας να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην καλή διαβίωση των ζώων.





Photo by Amber Kipp on Unsplash
 
Share this:
Πηγή: