Ημ/νία: 17/04/2013

Εντείνει τις πιέσεις η Κομισιόν

Εντείνει τις πιέσεις η Κομισιόν

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τη νομοθεσία του 2001 που απαιτεί ομαδική στέγαση των χοιρομητέρων.

Μέτρα για την κάλυψη των ελλείψεων στην εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων ζητά η Κομισιόν από το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Πορτογαλία.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επίσημη προειδοποιητική επιστολή, κάλεσε το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Πορτογαλία να λάβουν μέτρα για την κάλυψη των ελλείψεων στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων.

Ειδικότερα αυτό αφορά την εφαρμογή της οδηγίας 2008/120/ΕΚ, η οποία προβλέπει ότι οι χοιρομητέρες πρέπει να εκτρέφονται ομαδικά κατά τη διάρκεια μέρους της κυοφορίας τους.
Η πολιτική απόφαση για την αλλαγή από τους ατομικούς στάβλους στην ομαδική στέγαση των χοιρομητέρων ελήφθη το 2001.
Τα κράτη μέλη είχαν στη διάθεσή του δώδεκα έτη για να εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα και να εφαρμόσουν την οδηγία. Ωστόσο, έως τώρα, και παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις της Επιτροπής, τα προαναφερθέντα κράτη μέλη δεν έχουν συμμορφωθεί επαρκώς με τη νομοθεσία της ΕΕ.


Έρχονται πρόστιμα για τις χοιρομητέρες

Με κυρώσεις απειλεί η Κομισιόν τα κράτη μέλη που δεν εφαρμόζουν τον Κοινοτικό Κανονισμό για τις συνθήκες διαβίωσης των χοίρων, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που δεν έχουν προσαρμοστεί και αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με βαριά πρόστιμα, τη στιγμή μάλιστα που ακόμα δεν έχει εφαρμόσει ούτε τον Κανονισμό για τις όρνιθες ωοπαραγωγής, ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ εδώ κι ένα χρόνο.

Πάντως η Κομισιόν δεν φαίνεται να διατεθειμένη να κάνει εξαιρέσεις για τα κράτη που βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω της κρίσης. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, ο συγκεκριμένος Κανονισμός δημοσιεύτηκε το 2001 και τα κράτη μέλη είχαν 12 ολόκληρα χρόνια για να προσαρμοστούν.



Όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Τόνιο Μποργκ στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας την Τρίτη, «η Κομισιόν έχει ήδη λάβει προκαταρκτικά μέτρα στα πλαίσια της διαδικασίας παράβασης και δεν θα διστάσει να κινήσει τη διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις νομικές τους υποχρεώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι οι νέοι κανόνες προβλέπουν βελτιωμένες συνθήκες σταυλισμού για τις χοιρομητέρες και τους μικρούς θηλυκούς χοίρους που πρέπει να σταυλίζονται ομαδικά για την περίοδο που αρχίζει 4 εβδομάδες μετά την οχεία και λήγει 1 εβδομάδα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού σ’ όλες τις μονάδες που έχουν από 10 χοιρομητέρες και πάνω.



Περισσότερη άπλα

Για τον ομαδικό σταυλισμό προβλέπονται 2,25 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερος χώρος δαπέδου για κάθε χοιρομητέρα και 1,64 τετραγωνικά για κάθε μικρό θηλυκό χοίρο. Τα ζώα πρέπει να έχουν συνεχή πρόσβαση σε υλικό για απασχόληση, όπως άχυρα, ξύλο, πριονίδι ή τύρφη. Επίσης, οι χώροι σταυλισμού να επιτρέπουν την ταυτόχρονη κατάκλιση όλων των, ζώων καθώς και την πρόσβασή τους σε νερό και σε τροφή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα La France Agricole, από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις τα 10 έχουν εφαρμόσει τον Κανονισμό, ενώ η Τσεχία, η Ιταλία, η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία βρίσκονται σε φάση προσαρμογής.

Σύμφωνα με τον κ. Μποργκ, ο σεβασμός των κανόνων από όλους «είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στους Ευρωπαίους παραγωγούς». Γι’ αυτό και καλεί τα κράτη να «εφαρμόσουν στοχευμένα σχέδια δράσης και να αποδώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Share this:
Πηγή: