Ημ/νία: 27/05/2022

Εντοπίστηκε ΑΠΧ κοντά στα σύνορα Γερμανίας – Γαλλίας

Εντοπίστηκε ΑΠΧ κοντά στα σύνορα Γερμανίας – Γαλλίας

Eπιβεβαιώθηκε εμφάνιση Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε οικόσιτους χοίρους στη Γερμανία πολύ κοντά στα γαλλικά σύνορα.

Ο ιός επιβεβαιώθηκε από το Friedrich-Löffler-Institute (FLI) σε μια φάρμα που περιείχε περίπου 35 υπαίθριους χοίρους στην πολιτεία Baden-Wuerttemberg, στα δυτικά της χώρας.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Γεωργίας της πολιτείας Peter Hauk είπε ότι 16 ζώα πέθαναν στο αγρόκτημα την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εναπομείναντες χοίροι θανατώθηκαν μόλις διαγνωστεί ο ιός της ΑΠΧ και τέθηκαν περιορισμοί γύρω από το αγρόκτημα.

Ο γερμανικός οργανισμός χοιροβιομηχανίας ISN ανέφερε ότι υπάρχουν δύο φάρμες με συνολικά 316 χοίρους στη ζώνη αποκλεισμού 3 χιλιομέτρων και 58 εκτροφές με 704 χοίρους στη ζώνη επιτήρησης 10 χιλιομέτρων. Τη στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο, ο ιός δεν είχε εντοπιστεί σε αγριόχοιρους, αλλά η επιτήρηση ήταν σε εξέλιξη.

Αν και δεν είναι η πρώτη περίπτωση της Γερμανίας σε οικόσιτους χοίρους, αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο άλμα, πάνω από 500 χιλιόμετρα, από όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, κυρίως σε αγριόχοιρους, στα ανατολικά της χώρας, κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Ο κ. Hauk είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη συγκεκριμένη αιτία της εισόδου, αλλά η υπόθεση, δεδομένης της απόστασης από άλλες περιπτώσεις, ήταν ότι φταίει η «ανθρώπινη δράση».

Το ξέσπασμα έρχεται ως άλλο ένα πλήγμα στις ελπίδες της Γερμανίας να ανακτήσει τις χαμένες εξαγωγικές αγορές της.

Το ISN είπε: «Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκε ο φόβος ότι η επιλεκτική εξάπλωση της ΑΠΧ στη Γερμανία δεν μπορεί να αποτραπεί πλήρως. Είναι πλέον κρίσιμο να καθοριστούν σχολαστικά τα αίτια της εισόδου στο εργοστάσιο του Forchheim – όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Hauk.

«Είναι επίσης σημαντικό να τεθούν σε ισχύ οι στρατηγικές ελέγχου που έχουν ήδη δρομολογηθεί και η επιτόπια παρακολούθηση, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω εξάπλωση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν γνωστές ενδείξεις ότι επηρεάζονται και τα αγριογούρουνα στην περιοχή.

«Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, υπάρχει εύλογη ελπίδα ότι τα κρούσματα της ΑΠΧ στο Forchheim μπορούν να τεθούν ξανά υπό έλεγχο γρήγορα. Επειδή σε αντίθεση με τα κρούσματα ΑΠΧ στους αγριόχοιρους, η εμφάνιση του ιού στους οικόσιτους χοίρους μπορούν να περιοριστούν και να καταπολεμηθούν με πολύ στοχευμένο τρόπο.

«Σε ό,τι αφορά την αγορά, η κατάσταση δεν αλλάζει, γιατί η Γερμανία έχει ήδη μπλοκαριστεί για εξαγωγές χοιρινού κρέατος σε πολλές τρίτες χώρες. Ωστόσο, ένα άλλο ομοσπονδιακό κράτος επηρεάζεται τώρα και οι ζώνες περιορισμού πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.

«Ωστόσο, τα νέα κρούσματα ΑΠΧ δείχνουν επίσης πόσο σημαντικά είναι τα μέτρα βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές μονάδες – ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι η φάρμα».

Photo by Marek Piwnicki on Unsplash

 
Share this:
Πηγή: