Ημ/νία: 17/11/2023

Επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία συνεργάζονται για το εμβόλιο ΑΠΧ

Επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία συνεργάζονται για το εμβόλιο ΑΠΧ

Επιστήμονες από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ συνεργάζονται για να αναπτύξουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ). Αυτή η είδηση κοινοποιήθηκε στον ιστότοπο του εθνικού επιστημονικού οργανισμού της Αυστραλίας (CSIRO).

Ο οργανισμός συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας MBF Therapeutics για να αξιολογήσει το νέο υποψήφιο εμβόλιο DNA για ΑΠΧ. Ενώ η Αυστραλία δεν είχε ποτέ ξέσπασμα ΑΠΧ, πρόσφατα εξαπλώθηκε στην Ασία, με επίσης κρούσματα στην Ινδονησία και το Ανατολικό Τιμόρ (από το 2019) και την Παπούα Νέα Γουινέα (2020).

Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν το εμβόλιο στα ασφαλή εργαστήρια στο Αυστραλιανό Κέντρο Ετοιμότητας για Νόσους (ACDP) του CSIRO, μια εγκατάσταση υψηλού βιοπεριορισμού στο Geelong (πολιτεία Βικτώρια) που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την ασφαλή έρευνα για τις πιο επικίνδυνες ασθένειες στον κόσμο.

Εξασθενημένα ζωντανά εμβόλια κατά της ΑΠΧ

Ο Δρ Ντέιβιντ Γουίλιαμς, ειδικός της ΑΠΧ στο ACDP, είπε: «Ενώ τα εμβόλια πρώτης γενιάς εγκρίθηκαν πρόσφατα για χρήση σε ορισμένα μέρη της Ασίας, αυτά είναι εμβόλια εξασθενημένου ζωντανού ιού, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν σε μια μορφή που προκαλεί ασθένεια και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε χοιρομητέρες και χοίρους με μολύνσεις ή άλλες ασθένειες».

Συνέχισε λέγοντας, «Το Αυστραλιανό Κέντρο Ετοιμότητας για Νόσους του CSIRO είναι ένα από τα λίγα εργαστήρια στον κόσμο που μπορούν να δουλέψουν με ασφάλεια με τον ιό. Θα φέρουμε όλα τα διαγνωστικά μας εργαλεία, τα αντιδραστήρια και την ερευνητική μας ικανότητα σε αυτήν την πρόκληση και θα διδαχθούμε από την εμπειρία για μελλοντική έρευνα».

Εξάλειψη παθογόνων μικροοργανισμών καθώς εισέρχονται σε ένα σώμα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MBF Therapeutics, Thomas Tillett, δήλωσε ότι η πλατφόρμα εμβολίων DNA βασίζεται σε τεχνολογία προσαρμοσμένη από την ανοσοθεραπευτική θεραπεία του ανθρώπινου καρκίνου και στοχεύει στην εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών καθώς εισέρχονται στο σώμα. «Η τεχνογνωσία του Dr Williams και του CSIRO στον τομέα της ΑΠΧ, σε συνδυασμό με την καινοτόμο πλατφόρμα εμβολίων T-Max Precision της MBF Therapeutics, παρέχει την ευκαιρία να εργαστούμε για ένα πραγματικά ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο ΑΠΧ», είπε ο Tillett. «Ο απώτερος στόχος της MBF Therapeutics είναι να δημιουργήσει ένα εμβόλιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε όλα τα στάδια της παραγωγής χοίρων, συμπεριλαμβανομένων των χοιρομητέρων, προλαμβάνοντας ταυτόχρονα ασθένειες σε μεμονωμένα ζώα και περιορίζοντας τη μετάδοση στο κοπάδι και στο περιβάλλον».Photo by National Cancer Institute on Unsplash

 
Share this:
Πηγή: