Ημ/νία: 22/01/2019

Επτά συμβουλές για βελτιστοποίηση της τροφοδοσίας της χοιρομητέρας

Επτά συμβουλές για βελτιστοποίηση της τροφοδοσίας της χοιρομητέρας

Θέλετε να μάθετε τι επηρεάζει πραγματικά το αποτέλεσμα; Ξεκινήστε από το πρώτο επίπεδο, λέει ένας ειδικός στη διαχείριση χοιρομητέρων. Εκεί, οι λιγότερο εμφανείς παράγοντες που σχετίζονται με τις ζωοτροφές θα μπορούσαν να μειώσουν την απόδοση της επένδυσής σας.

"Όλα όσα συμβαίνουν στις χοιρομητέρες μπορούν να επηρεάσουν την κατανάλωση και τη χρήση των ζωοτροφών", λέει ο Robert Drew,  της Nedap Livestock Management, Βόρεια Αμερική.
"Για να επηρεάσετε θετικά και με μακρά διάρκεια το πρώτο επίπεδό σας, εξετάστε τις πρακτικές διαχείρισης σας από την άποψη των χοιρομητέρων σας. Τι τις κάνει να νιώθουν άνετα, να είναι ικανοποιημένες και παραγωγικές; "

Δίνει αυτές τις συμβουλές για την ακριβή ρύθμιση της απόδοσης και της χρήσης των ζωοτροφών σε χοιρομητέρες:

1. Μειώστε τους περιβαλλοντικούς παράγοντες πίεσης
Οι χοίροι ανταποκρίνονται γρήγορα στο περιβαλλοντικό άγχος και οι αντιδράσεις τους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση. Διαχειριστείτε τα κτίριά σας όσον αφορά τις χοιρομητέρες. Εξετάστε αυτές τις ερωτήσεις για να «βάλετε τον εαυτό σας στις οπλές τους».
- Είναι οι χοιρομητέρες ήρεμες; Τι τις αναστατώνει;
- Πώς είναι ο εξαερισμός στο κτίριο;
- Είναι η θερμοκρασία ιδανική;
- Μπορούν οι χοιρομητέρες να τρώνε χωρίς διακοπή και χωρίς να πρέπει να φυλάσσουν τη ζωοτροφή τους από άλλες χοιρομητέρες;
- Εάν χρησιμοποιείτε ένα σύστημα ηλεκτρονικής σίτισης, έχετε επιλογή εξόδου για να ελαχιστοποιήσετε την αλληλεπίδραση μεταξύ των χοιρομητέρων που έχουν τραφεί και και εκείνων που δεν έχουν τραφεί;

2. Ρυθμίστε τις δόσεις με βάση την ανάγκη
Δεν έχουν όλες οι χοιρομητέρες τις ίδιες διατροφικές απαιτήσεις. Ακριβής, ατομική διατροφή με βάση το πλήθος γονιμοποιήσεων, την κατάσταση και το στάδιο της κύησης ή της γαλουχίας, εξασφαλίζει ότι κάθε χοιρομητέρα λαμβάνει τη σωστή διατροφή βάσει των αναγκών της. Η δυνατότητα εναλλαγής διατροφής κατά τη διάρκεια της κύησης είναι επωφελής. Ένας από τους πιο ακριβείς τρόπους για την κάλυψη των απαιτήσεων κάθε χοιρομητέρας είναι η συλλογή δεδομένων ατομικής διατροφής και η αναθεώρησή τους από τον διατροφολόγο σας.
 
3. Ελέγξτε τα συστατικά και την ποιότητα των ζωοτροφών
Από την ποιότητα των σφαιριδίων έως το μέγεθος των σωματιδίων, όλα παίζουν ρόλο σχετικά με τις ζωοτροφές. Η ποιότητα της τροφής και η φρεσκάδα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η χοιρομητέρα αξιοποιεί (ή απορρίπτει) τη ζωοτροφή της. Δοκιμές τροφοδοσίας σε τακτική βάση διασφαλίζει την επίτευξη των συστάσεων του διατροφολόγου σας. Η παρακολούθηση για ανεπιθύμητες μυκοτοξίνες παρέχει επίσης την καλύτερη μέθοδο να μεγιστοποιηθεί η παραγωγικότητα και να αποφευχθούν προκλήσεις σχετικές με την υγεία.

4. Μετρήστε την ατομική πρόσληψη τροφής της χοιρομητέρας
Εάν μια χοιρομητέρα δεν έχει φάει, είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αλλαγές στην κατανάλωση τροφής της κάθε χοιρομητέρας μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό γενικότερων προβλημάτων υγείας του κοπαδιού, ή κακής ποιότητας ή διαθεσιμότητας νερού, ή προβλημάτων στον αερισμό, ή ζητημάτων ποιότητας των ζωοτροφών, κτλ. Η ταχεία ανίχνευση της πηγής ενός προβλήματος μπορεί να βοηθήσει τους διαχειριστές να προσαρμόσουν τα πρωτόκολλα ώστε να αποκαταστήσουν την παραγωγικότητα και την υγεία των χοιρομητέρων - βοηθώντας την επιχείρηση να παραμείνει κερδοφόρα.

5. Ελέγξτε το νερό καθημερινά
Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τις χοιρομητέρες ώστε να αξιοποιούν θρεπτικά συστατικά κατά την πέψη, αλλά και για τη συνολική τους απόδοση και υγεία. Μην αφήνετε το νερό να είναι το «ξεχασμένο θρεπτικό συστατικό». Βεβαιωθείτε ότι οι χοιρομητέρες σας έχουν εύκολη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας καθαρό νερό 24/7 με την συνιστώμενη παροχή στα 4 φλιτζάνια ανά λεπτό. Δοκιμάστε τη ροή εύκολα, ελέγχοντας αν μπορείτε να γεμίσετε 1 φλιτζάνι σε 15 δευτερόλεπτα.

6. Ελέγξτε προσεκτικά τους περιέκτες ζωοτροφών
Οι περισσότεροι παραγωγοί πιθανώς έχουν ελέγξει τα επίπεδα των ζωοτροφών ρίχνοντας μία πέτρα στο πλάι του κάδου, αλλά αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε το μεγαλύτερο έξοδο μιας εκμετάλλευσης. Κοιτάξτε μέσα για τυχόν διαρροές ή υπερβολική συμπύκνωση, καθώς αυτό δημιουργεί γρήγορα μούχλα. Αδειάζετε τους περιέκτες των ζωοτροφών συστηματικά και συχνά και, όπου είναι δυνατόν, περιστρέψτε τους για να εξασφαλιστεί ότι οι τροφές είναι πάντα φρέσκιες.

7. Να τηρείτε τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας
Ο αποκλεισμός ασθενιών θα κρατήσει τις χοιρομητέρες υγιείς και θα τους επιτρέψει να αξιοποιούν τις ζωοτροφές αποτελεσματικά. Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για την εκπόνηση σχεδίου βιοασφάλειας για την πρόληψη έκθεσης σε ξένα παθογόνα. Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι εργαζόμενοι και οι οδηγοί κατανοούν και ακολουθούν τα πρωτόκολλά σας.

"Οι χοιρομητέρες δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά τα οπτικά στοιχεία και τα δεδομένα μας λένε την ιστορία τους. Η καλύτερη πορεία προς την επιτυχία σας είναι να θυμάστε τα βασικά: τροφή, νερό και περιβάλλον», λέει ο Drew.
"Ο συνδυασμός παρακολούθησης της συμπεριφοράς των χοιρομητέρων, η ερμηνεία της παραγωγής και των δεδομένων ζωοτροφών και η προσαρμογή των πρακτικών τροφοδοσίας θα ωφελήσουν την βασική γραμμή παραγωγής. Αν φροντίζεις τη χοιρομητέρα, θα φροντίσει κι εκείνη εσένα ».
Share this:
Πηγή: