Ημ/νία: 01/09/2023

Ευρωπαίοι ερευνητές βρίσκουν βασικό γονίδιο που σχετίζεται με τη μόλυνση με ΑΠΧ

Ευρωπαίοι ερευνητές βρίσκουν βασικό γονίδιο που σχετίζεται με τη μόλυνση με ΑΠΧ

Μια ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων βρήκε ένα βασικό γονίδιο χοίρου για την αναπαραγωγή του ιού της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ).

Μια ομάδα από το Γερμανικό Ινστιτούτο Friedrich-Loeffler (FLI) και το Ινστιτούτο Roslin του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία διεξήγαγε πρόσφατα αυτό το κομμάτι της έρευνας. Στόχος τους ήταν να ανακαλύψουν ποια γονίδια χοίρου χρειάζονται για την αναπαραγωγή του ιού ΑΠΧ.

Το γονίδιο από το ανοσοποιητικό σύστημα του χοίρου είναι ζωτικής σημασίας

Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2023 στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, δείχνει ότι ένα γονίδιο από το ανοσοποιητικό σύστημα του χοίρου είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό παρέχει σημαντικές νέες γνώσεις για τη βιολογία του ιού της ΑΠΧ, οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για μελλοντικές ερευνητικές προσεγγίσεις. Τα δύο ινστιτούτα σε πρόσφατο δελτίο τύπου ανέφεραν ότι  το αναγνωρισμένο γονίδιο προσφέρει μια κατάλληλη προσέγγιση για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών μέσων κατά των λοιμώξεων από τον ιό της ΑΠΧ ή ανθεκτικών στον ιό της ΑΠΧ φυλών χοίρων.

Ιικές πρωτεΐνες

Ο ιός της ΑΠΧ έχει ένα μεγάλο γονιδίωμα DNA από το οποίο παράγονται περισσότερες από 160 ιικές πρωτεΐνες σε μολυσμένα κύτταρα. Λίγα είναι γνωστά για τις λειτουργίες πολλών από αυτές τις ιικές πρωτεΐνες. Δεν είναι επίσης σαφές ποιες κυτταρικές πρωτεΐνες χρησιμοποιεί ο ιός της ΑΠΧ για να εισέλθει στο κύτταρο ξενιστή.

Βιβλιοθήκη CRISPR/Cas9

Για να αναγνωρίσουν πρωτεΐνες ξενιστές σημαντικές για το τον ιό της ΑΠΧ, επιστήμονες στο Ινστιτούτο Roslin παρείχαν μια βιβλιοθήκη έκφρασης CRISPR/Cas9 ως μοριακό εργαλείο που επέτρεψε στους συναδέλφους τους στο Friedrich-Loeffler-Institut να εξαλείψουν όλα τα γνωστά γονίδια στο γονιδίωμα του χοίρου ξεχωριστά in vitro και να δοκιμάσουν τις προκύπτουσες κυτταρικές καλλιέργειες για ευαισθησία στη μόλυνση από τον ιό της ΑΠΧ.

MHC II πρωτεΐνη υποδοχέα SLA-DM

Αυτό οδήγησε στον εντοπισμό πολλών γονιδίων του κύριου συμπλέγματος ιστοσυμβατότητας II (MHC II) ως σχετικών παραγόντων για την αναπαραγωγική ικανότητα του ιού της ΑΠΧ, εξηγεί το δελτίο τύπου. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη υποδοχέα MHC II SLA-DM αποδείχθηκε ότι απαιτείται για αποτελεσματική μόλυνση από τον ιό της ΑΠΧ. Ως εκ τούτου, η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το SLA-DM μπορεί να είναι μια κατάλληλη πρωτεΐνη-στόχος για την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών ουσιών κατά των φυλών χοίρων ανθεκτικών στην  ΑΠΧ.
Photo by Braňoa on Unsplash
Share this:
Πηγή: