Ημ/νία: 12/05/2023

Φάρμες-παράπλευρες απώλειες των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

Φάρμες-παράπλευρες απώλειες των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

178 χοίροι σκοτώθηκαν σε επίθεση και βομβαρδισμό με drone καμικάζι σε φάρμα Tsapovka-1 στην περιοχή Belgorod που διαχειριζόταν ένας από τους μεγαλύτερους ρωσικούς παραγωγούς χοιρινού κρέατος Agro Belogorie.

Το ρωσικό κανάλι Telegram Shot ανέφερε ότι η φάρμα, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα, υπέστη σημαντικές ζημιές σε 3 χοιροστάσια. Ενώ το drone καμικάζι χτύπησε μόνο το σύστημα βιντεοεπιτήρησης, η μεγαλύτερη ζημιά προήλθε από βομβαρδισμούς. Εκτοξεύτηκαν 5 νάρκες στις εγκαταστάσεις παραγωγής από την ουκρανική πλευρά.

Διάσωση ζώων
Ο Agro Belogorie επιβεβαίωσε το περιστατικό εκτιμώντας ότι η επίθεση σκότωσε 178 χοίρους και άφησε τραυματίες πάνω από 100 χοίρους. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να θέσει ξανά σε λειτουργία την εγκατάσταση το συντομότερο δυνατό.

«Οι υπάλληλοι της εταιρείας εξαλείφουν τις συνέπειες του βομβαρδισμού και διασώζουν τραυματισμένα και σοκαρισμένα ζώα», ανέφερε η δημοσίευση.

Το πρώτο ρωσικό αγρόκτημα

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ρωσική βιομηχανική χοιροτροφική μονάδα επηρεάζεται από τις εχθροπραξίες. Η περιοχή Belgorod αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της ρωσικής παραγωγής χοιρινού κρέατος. Αυτό είναι περίπου 930.000 τόνοι ετησίως. Στα νότια συνορεύει με την περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Οι αρχές του Belgorod ισχυρίστηκαν ότι η περιοχή βομβαρδίζεται τακτικά από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Λίγες μέρες νωρίτερα, βομβαρδισμοί σε φάρμα σε άλλη περιοχή της περιοχής Belgorod σκότωσαν 10 αγελάδες.

Διαφαινόμενες ανησυχίες

Ορισμένοι χοιροτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Belgorod φοβούνται την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο κρατών. Στα τέλη του 2022, η ρωσική εταιρεία χοίρων RusAgro αποκάλυψε ότι έχει ετοιμάσει σχέδιο μεταβολής της λειτουργίας των περιουσιακών της στοιχείων στο Belgorod, εάν οι μάχες μεταφερθούν στο ρωσικό έδαφος.

Ο Alexander Tarasov, οικονομικός διευθυντής της RusAgro, δήλωσε ότι η εταιρεία ανησυχεί για την περιουσία της, σημαντικό μέρος της οποίας συγκεντρώνεται στην περιοχή Belgorod.

Αυξάνονται οι απώλειες στην ουκρανική βιομηχανία χοίρων

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη βιομηχανική χοιροτροφική μονάδα που επηρεάζεται από τις εχθροπραξίες. Στα μέσα του 2022, η Ουκρανική Ένωση Χοιροπαραγωγών υπολόγισε ότι η βιομηχανία έχασε 300.000 χοίρους, το 10% του πληθυσμού των χοίρων σε βιομηχανικές φάρμες.

Η Oksana Jurchenko, πρόεδρος της ένωσης, είπε ότι η περιοχή του Ντόνετσκ ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη χοιροπαραγωγική επαρχία στη χώρα. Αρκετές μεγάλες βιομηχανικές φάρμες έχουν καταστραφεί ή κλείσει από τους ιδιοκτήτες τους λόγω της γειτνίασης με τις μάχες.Photo by Sandy Millar on Unsplash
Share this:
Πηγή: