Ημ/νία: 06/10/2022

ΦΕΚ Μέτρου 14 «Καλή μεταχείριση των ζώων»

ΦΕΚ Μέτρου 14 «Καλή μεταχείριση των ζώων»

Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως πληροφορίες για τον καθορισμό του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος του Υπομέτρου 14.1. «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» του Μέτρου 14 «Καλή μεταχείριση των ζώων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σκοπός της απόφασης είναι ο καθορισμός του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή, διαχείριση και παρακολούθηση του Υπομέτρου 14.1. «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» του Μέτρου 14 «Καλή μεταχείριση των ζώων», που αναφέρεται στην προαγωγή της ευζωίας - καλής μεταχείρισης των παραγωγικών ζώων στο επίπεδο της εκτροφής αυτών, με ενέργειες/δεσμεύσεις των κτηνοτρόφων, πέραν των επιβαλλόμενων από την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία. 
Ο κύριος στόχος από την εφαρμογή του συγκεκριμένου Υπομέτρου είναι η βελτίωση των συνθηκών της Ελληνικής εκτροφής στον τομέα της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας που έχουν, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, επιπτώσεις στην έκφραση φυσιολογικής συμπεριφοράς και στην υγεία των ζώων.
Το Υπομέτρο συνεισφέρει στην Προτεραιότητα 3 του άρθρου 5 του υπ’ αρ. (ΕΕ) 1305/2013 Κανονισμού για «προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, της καλής διαβίωσης των ζώων και της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία» της Ε.Ε. για την Αγροτική Ανάπτυξη και ειδικότερα, στην περιοχή εστίασης 3Α, η οποία συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων και την αύξηση της αξίας τους.

Δικαιούχοι - Κριτήρια επιλεξιμότητας
1. Δικαιούχοι του Υπομέτρου 14.1. είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τους οποίους συντρέχουν τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:
- έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού, σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ’ αρ.104/7056/21.1.2015 (Β’ 147) υπουργικής απόφασης.
- είναι κάτοχοι ενσταβλισμένης χοιροτροφικής εκμετάλλευσης και προβαίνουν στη διενέργεια και κοινοποίηση των απογραφικών στοιχείων ζωικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τον υπ’ αρ. (ΕΕ) 2016/429 Κανονισμό και την υπ’ αρ. 297286/05.8.2005 (Β’ 1170) κοινή υπουργική απόφαση
- δηλώνουν τα ζώα της χοιροτροφικής τους εκμετάλλευσης και τις σταβλικές εγκαταστάσεις στην ΕΑΕ, κατά το έτος που καθορίζεται στην πρόσκληση,
- η κτηνοτροφική εκμετάλλευση, λειτουργεί νόμιμα σύμφωνα με τον ν. 4056/2012, όπως αυτός ισχύει. Η νόμιμη λειτουργία αποδεικνύεται με την ύπαρξη σε ισχύ άδειας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 9 του άρθρου 3 της παρούσας, 
- εφαρμόζουν στη χοιροτροφική τους εκμετάλλευση σύστημα ομαδικού σταβλισμού σύμφωνα με την υπό στοιχεία 2008/120/ΕΚ Οδηγία,

2. Δεν είναι επιλέξιμες κατά την ένταξη:
- οι εκμεταλλεύσεις κάτω των 50 χοιρομητέρων,
- οι μεικτές ή/και αγελαίες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις,
- οι αιτήσεις στήριξης που αφορούν σε τμήμα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

3. Δεν μπορούν να καταστούν δικαιούχοι, όσοι είναι ενταγμένοι με ζωικό κεφάλαιο χοιρινών στη Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα», για την ίδια κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Γραμμή Βάσης
Οι Δικαιούχοι του Υπομέτρου 14.1 οφείλουν να τηρούν καθ’ όλη την διάρκεια των δεσμεύσεών τους τη γραμμή βάσης που συνίσταται στην εκπλήρωση των ακόλουθων συνθηκών:
- Ο συνολικός ελεύθερος χώρος δαπέδου που διαθέτει κάθε χοιρομητέρα σε περίπτωση ομαδικού σταβλισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,25 m2 , εκ των οποίων 1,3 m2  πρέπει να είναι ενιαίο δάπεδο του οποίου το πολύ το 15 % προορίζεται για τα ανοίγματα αποχέτευσης. Όταν τα ζώα αυτά σταβλίζονται σε ομάδες 40 ή περισσότερων ζώων, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου μπορεί να μειώνεται κατά 10 % (στοιχείο β) της παρ. 1 και στοιχείο α) της παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 2008/120/ΕΚ Οδηγίας).

Δεσμεύσεις Δικαιούχων

1. Οι Δικαιούχοι που εντάσσονται στο Υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής», ενισχύονται για την τήρηση των ακόλουθων δεσμεύσεων:

1.1. Δεσμεύσεις καλής μεταχείρισης των ζώων:

1.1.1. Σταβλισμός
Ο συνολικός ελεύθερος χώρος δαπέδου που διαθέτει κάθε χοιρομητέρα, κατά τον ομαδικό σταβλισμό, να είναι τουλάχιστον 2,7 m2 /χοιρομητέρα. Όταν τα ζώα αυτά σταβλίζονται σε ομάδες 40 ή περισσοτέρων ζώων, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου μπορεί να μειώνεται κατά 10 % δηλαδή να ανέρχεται σε 2,43 m2 /χοιρομητέρα.

Η δέσμευση αφορά το διάστημα από την έναρξη μέχρι τη λήξη της αναπαραγωγικής περιόδου και συγκεκριμένα την περίοδο που αρχίζει 4 εβδομάδες μετά την οχεία και λήγει 1 εβδομάδα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.

Η εκπλήρωση της συγκεκριμένης δέσμευσης επιτυγχάνεται μέσω της απομάκρυνσης μέρους των χοιρομητέρων κατά το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων, πέραν της απομάκρυνσης λόγω αντικατάστασης και  στην τήρηση του μειωμένου αριθμού χοιρομητέρων κατά το επόμενο έτος των δεσμεύσεων. Η τήρηση του εν λόγω μειωμένου αριθμού χοιρομητέρων ελέγχεται με τον υπολογισμό του λόγου του συνολικού ελεύθερου χώρου δαπέδου για ομαδικό σταβλισμό, προς τον αριθμό των χοιρομητέρων που ταυτόχρονα σταβλίζονται ομαδικά. Επισημαίνεται, ότι ο μέσος υποπληθυσμός των χοιρομητέρων (n1) που ταυτόχρονα σταβλίζονται ομαδικά είναι:
n1=(Συνολικός αριθμός χοιρομητέρων *2,3/365) *80 
80, όπου 80 είναι οι ημέρες που οι χοιρομητέρες παραμένουν ομαδικά σταβλισμένες, 2,3 είναι τοκετοί/χοιρομητέρα/έτος και 365 οι ημέρες του έτους.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος στην εκμετάλλευση ζώων για πάχυνση (απογαλακτισμένων, αναπτυσσόμενων χοίρων) που προέρχονται από άλλες εκμεταλλεύσεις, καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος. Για τη διασφάλιση αυτής της συνθήκης τίθεται ως μέγιστο μέσο παραγωγικό όριο εκτροφής τα 14 λοιπά χοιρινά ανά χοιρομητέρα. Δηλαδή σε ετήσιο επίπεδο, τα 14*2,3 (τοκετοί ανά έτος)=32,2 λοιπά χοιρινά ανά  χοιρομητέρα ως μέγιστη τιμή.

1.1.2. Διατροφή

1.1.2.1. Τρίμηνη πιστοποίηση της ποιότητας του νερού (χημική και βακτηριολογική εξέταση) που καταναλώνουν οι χοίροι στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η πιστοποίηση και ο έλεγχος της ποιότητας του νερού γίνεται με τις προδιαγραφές και τις παραμέτρους για πόσιμο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης [Γ1(δ)/ ΓΠ οικ.67322/06.9.2017 κοινή υπουργική απόφαση(Β’ 3282)]. Η εργαστηριακή ανάλυση πρέπει να καταδεικνύει εάν το νερό πληροί όλες τις προδιαγραφές πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και εάν όχι να καταδεικνύει ποιες προδιαγραφές δεν πληρούνται. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων πρέπει να είναι διαπιστευμένα κατά ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17025:2017 για έλεγχο ποιότητας πόσιμου νερού. Τα διαπιστευμένα εργαστήρια δοκιμών νερού είναι αναρτημένα στη ιστοσελίδα του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης http://esydops.gr.

Η δειγματοληψία γίνεται από τα εργαστήρια που πραγματοποιούν την ανάλυση ποιότητας νερού. Ο ελάχιστος αριθμός δειγμάτων και η διαδικασία δειγματοληψίας περιγράφετε στο σχέδιο ευζωίας της εκμετάλλευσης.

1.1.2.2. Συνεχής προσθήκη μυκοδεσμευτικών (φυσικοί ή συνθετικοί ζεόλιθοι, ζύμες, βακτήρια και ένζυμα) στις ζωοτροφές για την καλύτερη προστασία της υγείας των ζώων. Η ελάχιστη ποσότητα μυκοδεσμευτικών δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 4 kg/ΜΖΚ/έτος τόσο για τα λοιπά χοιρινά όσο και για τις χοιρομητέρες. Οι ζωοτροφές δεν πρέπει να έχουν εμφανείς αλλοιώσεις από μύκητες. Το είδος και η σχετική ποσότητα των μυκοδεσμευτικών ενδεικτικά αναφέρονται στο Σχέδιο Ευζωίας της εκμετάλλευσης. Τα μυκοδεσμευτικά είναι δεσμευτικά των μυκοτοξινών και υπάγονται στο παράρτημα Ι «ομάδες πρόσθετων υλών», κατηγορία τεχνολογικών πρόσθετων υλών - ουσίες για τη μείωση της μόλυνσης των ζωοτροφών από μυκοτοξίνες, του υπ’ αρ. (ΕΚ) 1831/2003 Κανονισμού για τις πρόσθετες ύλες που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων. Τα μυκοδεσμευτικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι εγκεκριμένα σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό. Οι πρόσθετες ύλες που χρησιμοποιούνται ως μυκοδεσμευτικά και είναι εγκεκριμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναρτημένες στο: https://ec.europa.eu/food/system/files/2022-01/animal- feed_additives_eu-register_1831-03.pdf
Σημείωση: τα μυκοδεσμευτικά είναι στη λειτουργική ομάδα (functional group) με τον κωδικό m (σελίδα 50).

1.1.3. Υγεία
Χρήση ανοσοευνουχισμού ως εναλλακτική μεθόδου ευνουχισμού με εμβόλιο, προκειμένου να αποφεύγεται η σχετική επέμβαση ακρωτηριασμού των ζώων. Ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα μη υλοποίησης αυτής της δέσμευσης σε περίπτωση που δεν εφαρμόζεται ευνουχισμός στην χοιροτροφική εκμετάλλευση. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται ο ευνουχισμός με ακρωτηριασμό και η χρήση ή μη ανοσοευνουχισμού δηλώνεται στο Σχέδιο Ευζωίας κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης.

1.2. Λοιπές δεσμεύσεις που απορρέουν από υποχρεώσεις εφαρμογής του προγράμματος.

1.2.1. Σύνταξη και εφαρμογή Σχεδίου Ευζωίας, το οποίο υποχρεούνται να διαθέτουν οι δικαιούχοι για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των δεσμεύσεων. Το Σχέδιο Ευζωίας συντάσσεται και παρακολουθείται από τεχνικό σύμβουλο ευζωίας. Το σχέδιο ευζωίας αναθεωρείται ή επικαιροποιείται στις περιπτώσεις που απαιτείται λήψη διορθωτικών ενεργειών για τη βελτίωση των συνθηκών καλής μεταχείρισης των ζώων.

1.2.2. Να υποβάλλουν κατά έτος αίτηση πληρωμής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 25 της παρούσας. 

1.2.3. Να υποβάλλουν ηλεκτρονικά κατά έτος μέσω του ΠΣ, τα παραστατικά συμμόρφωσης των ειδικών διατάξεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 26, της παρούσας, για τον έλεγχο της τήρησης των δεσμεύσεων.

1.2.4. Να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά όργανα.

1.2.5. Να τηρούν φάκελο δικαιούχου καθόλη τη διάρκεια τήρησης των δεσμεύσεων, ο οποίος φυλάσσεται για τρία (3) επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση αυτών και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον:

α) άδεια κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, όπως αυτή ορίζεται στην παρ.9 του άρθρου 3 της παρούσας, 

β) την κατά έτος βεβαίωση του τεχνικού συμβούλου ευζωίας για την ορθή υλοποίηση και εκπλήρωση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων έναντι του προγράμματος,

γ) το Σχέδιο Ευζωίας του σημείου 1.2.1 με το σκαρίφημα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στο οποίο να αποτυπώνονται διακριτά οι χώροι εκτροφής των ζώων αναφέροντας την επιφάνεια και την λειτουργικότητά τους (χώρος τοκετού, χώρος ομαδικού σταβλισμού, χώρος προπάχυνσης, πάχυνσης κ.λπ.),

δ) Μητρώο εισροών και εκροών,

ε) ημερολόγιο εργασιών (ΜΕΕ-ΗΕ),

στ) Μητρώο κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης,

ζ) Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 48 υπ’ αρ. (ΕΕ) 1305/2013 Κανονισμού οι δεσμεύσεις οι οποίες εκτείνονται πέραν της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου (2014-2020) περιλαμβάνουν ρήτρα αναθεώρησης, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η προσαρμογή τους στο νομικό πλαίσιο της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου. Εάν η προσαρμογή δεν είναι αποδεκτή από τον δικαιούχο, η δέσμευση παύει να ισχύει χωρίς να απαιτείται επιστροφή για την περίοδο κατά την οποία η δέσμευση ήταν σε ισχύ. 

3. Οι δικαιούχοι οφείλουν να τηρούν τις δεσμεύσεις του παρόντος άρθρου κατά έτος και καθόλη τη διάρκεια ένταξής τους στο Υπομέτρο 14.1.

4. Με εγκύκλιο του ΕΦΔ καθορίζονται τεχνικές λεπτομέρειες υλοποίησης των δεσμεύσεων και υπόδειγμα/οδηγίες σύνταξης του Σχεδίου ευζωίας της εκμετάλλευσης.

Έναρξη δεσμεύσεων και πεδίο/ διάρκεια εφαρμογής

1. Ο χρόνος έναρξης των δεσμεύσεων καθορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπομέτρου.
2. Το Υπομέτρο έχει πεδίο εφαρμογής όλη τη Χώρα και διάρκεια τα δυο έτη.

Ύψος ενίσχυσης
1. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση ανά ΜΖΚ (Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου) και ανά κατηγορία ζώου και αφορά στο σύνολο των πρόσθετων δαπανών και του διαφυγόντος εισοδήματος, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν και έχει ως ακολούθως:



2. Επιπρόσθετα της παραπάνω ενίσχυσης, δίδεται κόστος συναλλαγής για την κάλυψη των δαπανών για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου ευζωίας, που ανέρχεται έως 5% επί του υπολογιζόμενου ποσού της ετήσιας ενίσχυσης που δύναται να καταβληθεί στον δικαιούχο.


Διαβάστε όλο το ΦΕΚ πατώντας εδώ.





Photo by Alan Roberts on Unsplash
Share this:
Πηγή: