Ημ/νία: 31/03/2023

Γαλλικό εργαστήριο σημειώνει πρόοδο με το εμβόλιο της ΑΠΧ

Γαλλικό εργαστήριο σημειώνει πρόοδο με το εμβόλιο της ΑΠΧ

Εργαστήριο της γαλλικής κυβερνητικής υπηρεσίας ANSES αναφέρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην αναζήτηση εμβολίου κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ).

Ένα εμβόλιο για την καταπολέμηση της ΑΠΧ θα μπορούσε να παραχθεί με βάση την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το εργαστήριο Ploufragan-Plouzané-Niort της ANSES. «Τα αρχικά αποτελέσματα που προέκυψαν είναι ελπιδοφόρα και ανοίγουν το δρόμο για ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης αυτής της ασθένειας, η οποία ευθύνεται για υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε χοίρους και αγριόχοιρους σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Καραϊβικής», λέει η Γαλλική Υπηρεσία Τροφίμων , Environmental and Occupational Health & Safety.

Georgia 2007/1 ιικό στέλεχος

Στο πλαίσιο της εντολής του ως Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για την ΑΠΧ, η Μονάδα Ιολογίας και Ανοσολογίας Χοίρων (VIP) του Εργαστηρίου του ANSES απενεργοποίησε το ιικό στέλεχος Georgia 2007/1, το οποίο κυκλοφορεί επί του παρόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά την παρακολούθηση των επιπτώσεων της απενεργοποίησης μέσω θερμότητας, έτυχε να ανιχνευθεί ένα εξασθενημένο στέλεχος, που προέρχεται από το στέλεχος Georgia. Αυτό το στέλεχος προκάλεσε μόνο ελαφρύ πυρετό σε μολυσμένα ζώα, ενώ η μόλυνση με το στέλεχος Georgia είναι συνήθως θανατηφόρα στο 100% των περιπτώσεων.

Ήπια συμπτώματα

Η ομάδα πραγματοποίησε μια σειρά μελετών με αυτό το εξασθενημένο στέλεχος και επιβεβαίωσε ότι οι περισσότεροι χοίροι εμβολιάστηκαν ενδομυϊκά ή στοματορινικά με αυτόν τον ιό παρουσιάζοντας μόνο ήπια συμπτώματα. Αν και η ασφάλεια δεν ήταν αρκετά ικανοποιητική, η επιβίωση ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι με το αρχικό ιικό στέλεχος. «Ο ενδομυϊκός εμβολιασμός είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται πιο συχνά στις φάρμες» εξηγεί η Marie-Frédérique Le Potier, Επικεφαλής της Μονάδας VIP. «Ο εμβολιασμός από το στόμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εμβολιασμό αγριόχοιρου με δόλωμα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε για την κλασική πανώλη των χοίρων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και εξάλειψε την ασθένεια από περιοχές της Γαλλίας όπου ήταν παρούσα. Γι' αυτό δοκιμάσαμε από την αρχή και τους δύο τρόπους χορήγησης».

Ανοσολογική απόκριση

Ένα άλλο πολλά υποσχόμενο αποτέλεσμα είναι ότι οι μολυσμένοι χοίροι αναπτύσσουν μια ανοσολογική απόκριση, η οποία τους επιτρέπει να αντισταθούν στη μόλυνση με τον ιό της ΑΠΧ χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα, ήδη 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Αυτά τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Viruses τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι επιστήμονες της ANSES συνέχισαν να εργάζονται με το εξασθενημένο στέλεχος, ιδίως ώστε να μπορεί να πολλαπλασιάζεται σε κυτταρικές σειρές που παράγονται in vitro και όχι σε κύτταρα που έπρεπε να ληφθούν από χοίρους, όπως συνέβαινε αρχικά. Αυτό το βήμα ήταν επιτυχές, αυξάνοντας τη δυνατότητα παραγωγής του εμβολίου σε μεγάλη κλίμακα. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, το στέλεχος του ιού που παράγεται με αυτόν τον τρόπο προκάλεσε λιγότερα συμπτώματα από το αρχικό εξασθενημένο στέλεχος, ενώ εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό.

Αναμετάδοση

Οι μελέτες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ιδίως για να διασφαλιστεί ότι αυτό το εξασθενημένο στέλεχος δεν μεταδίδεται από το ένα ζώο στο άλλο ή ότι δεν γίνεται ξανά λοιμογόνο. Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν επίσης την ικανότητα του εμβολίου να αποτρέψει τα ζώα που εμβολιάζονται και στη συνέχεια εκτίθενται στον παθογόνο ιό της ΑΠΧ από την αναμετάδοση του ιού.

Χωρίς γενετική χειραγώγηση

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες της ANSES έχει το πλεονέκτημα ότι δεν παράγεται με γενετική χειραγώγηση, καθιστώντας ευκολότερη την έγκριση της χρήσης του στη φύση. Για να οδηγήσουν αυτές οι ανακαλύψεις σε αποτελεσματικές βιομηχανικές εξελίξεις και τελικά στην παραγωγή εμβολίων, πρέπει να είναι δυνατή η μεταφορά τους στην κτηνιατρική φαρμακευτική βιομηχανία. Για το σκοπό αυτό, το εργαστήριο κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το εμβόλιο που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο. Το Ouest Valorisation Technology Transfer Office (TTO) υποστηρίζει την ANSES στην ενθάρρυνση των ενδιαφερόμενων κατασκευαστών να εκμεταλλευτούν αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.




Photo by National Cancer Institute on Unsplash

 
Share this:
Πηγή: