Ημ/νία: 04/11/2022

Η απολύμανση του τρέιλερ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών των χοίρων

Η απολύμανση του τρέιλερ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών των χοίρων

Η έρευνα στον Καναδά συνεχίζεται για τον ρόλο της σωστής απολύμανσης των τρέιλερ στην αναχαίτιση της εξάπλωσης πολλών σοβαρών ασθενειών των χοίρων.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολυμάνετε ένα τρέιλερ μετά το πλύσιμο. Υπάρχουν χημικά σπρέι, υπέρηχοι, ηλεκτρισμός (ηλεκτρικοί παλμοί σε συγκεκριμένες τάσεις), πλάσμα, λέιζερ, υγρή θερμότητα/ατμός και «ψήσιμο» ρυμουλκούμενου μεταφοράς χοίρων σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για κάποιο χρονικό διάστημα.

Έρευνα για την αποτελεσματική καταστροφή των παθογόνων

Πριν από μερικά χρόνια, επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Δρ Terrance Fonstad, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan, υποστήριξαν πρωτοποριακή έρευνα. Ένα έγγραφο αυτής της ομάδας εξέτασε σε εργαστηριακές συνθήκες το χρόνο, το μήκος και τη θερμοκρασία που απαιτούνταν για την καταστροφή των παθογόνων με τη μέθοδο «ψησίματος».

75°C για 15 λεπτά

Η ομάδα χρησιμοποίησε 10 παθογόνα που απειλούν την υγεία των χοίρων στη διαδικασία δοκιμών. 5 ήταν βακτηριακά και 5 ήταν ιογενή. Πρόσθεσαν επίσης περιττώματα για να ελέγξουν την επίδραση του βιολογικού υλικού στον χρόνο και τις θερμοκρασίες που απαιτούνται για την καταστροφή των παθογόνων. Η ομάδα διαπίστωσε ότι όλα τα παθογόνα καταστράφηκαν στους 75°C για 15 λεπτά. Η παρουσία κοπράνων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του χρόνου και της θερμοκρασίας που απαιτούνται για την απενεργοποίηση του παθογόνου.

Το βιοφίλμ μπορεί να βοηθήσει τα παθογόνα να επιβιώσουν

Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν αξιολόγησε πώς το βιοφίλμ μπορεί να βοηθήσει τα παθογόνα να επιβιώσουν στη διαδικασία απολύμανσης, εξηγεί ο Alejandro Recalde. Ξεκίνησε διδακτορικό στο εργαστήριο του Fonstad. Το βιοφίλμ είναι μια μήτρα μικροβιακών εκκρίσεων και μικροβίων. Αυτή η μήτρα προσκολλάται σταθερά σε βιολογικές ή μη επιφάνειες, στεγνές ή κάτω από το νερό όλο ή μέρος του χρόνου.

Άλλοι τύποι απολύμανσης

«Στη διδακτορική μου μελέτη, ξεκίνησα με μια ανασκόπηση της υπάρχουσας έρευνας για το βιοφίλμ», λέει ο Recalde. «Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να κατανοηθούν τα πολλαπλά είδη και οι πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μέσα και έξω από ένα βιοφίλμ, καθώς και τι προκαλεί τη δημιουργία βιοφίλμ σε διαφορετικά είδη βακτηρίων».

Όσον αφορά τις ασθένειες των χοίρων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μικροοργανισμοί μπορούν να γίνουν ακόμη πιο ανθεκτικοί στην απολύμανση όχι μόνο όταν βρίσκονται μέσα σε ένα βιοφίλμ αλλά και όταν αναδύονται από μια μήτρα βιοφίλμ.

«Οι σχέσεις πολλών ειδών και η διαφοροποίηση μέσα και έξω από το βιοφίλμ μπορούν να διεγείρουν τη μετάλλαξη και την προσαρμογή για να επιβιώσουν σε εχθρικές συνθήκες», σημειώνει ο Recalde. «Υπάρχουν στοιχεία ότι ορισμένοι ιοί που μπορούν να επιβιώσουν στο βιοφίλμ μπορούν επίσης να επιβιώσουν από κάποια διαδικασία απολύμανσης, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία».

Επιβίωση παθογόνου

Ο Recalde θα εξετάσει τις σχέσεις που υπάρχουν στο βιοφίλμ σε ρυμουλκούμενα μεταφοράς χοίρων και σε άλλες επιφάνειες. Θα εξετάσει επίσης πώς οι χημικές, φυσικές και βιολογικές αλλαγές στο βιοφίλμ επηρεάζουν την επιβίωση των παθογόνων.

Το πρώτο στάδιο της έρευνας θα είναι η μελέτη βιοφίλμ με 2 έως 4 είδη μικροβίων, τόσο ιούς όσο και βακτηριδίων. Θα χαρακτηρίσει διαφορετικά σε χημική, φυσική και βιολογική βάση.

«Στη συνέχεια, θα καθορίσω πώς οι διάφορες τεχνικές απολύμανσης επηρεάζουν τα εσωτερικά και εξωτερικά χαρακτηριστικά των βιοφίλμ και αν αλλάζουν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μικροβίων στο βιοφίλμ», λέει ο Recalde. «Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα για την αφαίρεση βιοφίλμ, αλλά πρώτα πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τα ίδια τα βιοφίλμ».
Photo by Pascal Debrunner on Unsplash
Share this:
Πηγή: