Ημ/νία: 15/12/2022

Η ΑΠΧ επιστρέφει ξανά στην Τσεχία

Η ΑΠΧ επιστρέφει ξανά στην Τσεχία

Αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) εντοπίστηκε σε αγριογούρουνο στην Τσεχία, κοντά στα σύνορα Γερμανίας και Πολωνίας. Οι τσεχικές αρχές ξεκίνησαν αμέσως αντίμετρα.

Αυτό είναι το πρώτο κρούσμα ΑΠΧ στην Τσεχική Δημοκρατία από τότε που εξάλειψε επιτυχώς το προηγούμενο ξέσπασμά του σε αγριογούρουνο τον Απρίλιο του 2018, 10 μήνες μετά την πρώτη του ανίχνευση. Δεν έχει ανιχνευθεί ΑΠΧ σε οικόσιτους χοίρους στην Τσεχική Δημοκρατία.

Η Κρατική Κτηνιατρική Αρχή της χώρας (SVS) ανακοίνωσε ότι ο ιός εντοπίστηκε σε ένα νεκρό αγριογούρουνο στον δήμο Jindrichovice pod Smrkem στο Friedländer Zipfel [Frýdlant]. Απέχει περίπου 6 χλμ από τα πολωνικά σύνορα και 30 χλμ από τα γερμανικά σύνορα. Βρίσκεται περίπου 35 χλμ ανατολικά της συνοριακής πόλης Zittau της Σαξονίας, στη Γερμανία. Η Γερμανία μάχεται με την ΑΠΧ σε αγριογούρουνο στη Σαξονία και στο γειτονικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου για περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι αγρότες που εκτρέφουν χοίρους για μη εμπορικούς σκοπούς θα πρέπει να σφαγιάσουν τους χοίρους εντός 10 ημερών. Απαγορεύεται επίσης η διατήρηση των χοίρων σε εξωτερικούς χώρους στη ζώνη μόλυνσης και η μετακίνηση χοίρων στη ζώνη μόλυνσης, εκτός από την άμεση σφαγή στο σφαγείο.

Οι τσεχικές κτηνιατρικές αρχές κατάφεραν να εξαλείψουν το προηγούμενο ξέσπασμα ΑΠΧ σε αγριόχοιρους, στα ανατολικά σύνορα της Δημοκρατίας, μέσα σε 10 μήνες, χάρη στην αποτελεσματική επιτήρηση, την έγκαιρη ανίχνευση και τα αυστηρά, σχολαστικά εφαρμοσμένα μέτρα ελέγχου και εκρίζωσης. Ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 2017 και κηρύχθηκε «επιλυμένο» στις 19 Απριλίου 2018.

Μια ματιά στην κατάσταση της ΑΠΧ στην Ευρώπη δείχνει ότι η εξάπλωση στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Παρά τα μέτρα ελέγχου που έχουν ληφθεί, εξακολουθούν να εντοπίζονται πολυάριθμα κρούσματα ΑΠΧ τόσο σε άγριους όσο και σε οικόσιτους χοίρους. Η Πολωνία είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων αγριόχοιρων μέχρι στιγμής το 2022, ενώ η Ρουμανία και η Σερβία είχαν τα περισσότερα κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους.
Photo by Ed van duijn on Unsplash


 
Share this:
Πηγή: