Ημ/νία: 30/07/2021

Η ΑΠΧ επιστρέφει στη Δομινικανή Δημοκρατία μετά από 40 χρόνια

Η ΑΠΧ επιστρέφει στη Δομινικανή Δημοκρατία μετά από 40 χρόνια

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) επιβεβαίωσε την εμφάνιση ΑΠΧ σε δείγματα από χοίρους στη Δομινικανή Δημοκρατία, δήλωσε ο οργανισμός την Τετάρτη 28 Ιουλίου.

Τα θετικά τεστ αποτελούν την πρώτη ανίχνευση της νόσου στην Αμερική μετά από σχεδόν 40 χρόνια. Δεν δημοσιοποιήθηκαν λεπτομέρειες όσον αφορά την ακριβή τοποθεσία προέλευσης των θετικών δειγμάτων. Μόνο ότι προέρχονταν από 2 διαφορετικά αγροκτήματα σε απόσταση το ένα από το άλλο. Ο Δρ Paul Sundberg, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Πληροφοριών Υγείας των Χοίρων στις ΗΠΑ, δήλωσε στο πρακτορείο Τύπου Reuters: «Η εγγύτητα φυσικά είναι ανησυχητική».

Η Δομινικανή Δημοκρατία καλύπτει το ανατολικό μισό του νησιού Hispaniola της Καραϊβικής. Το δυτικό τμήμα είναι η χώρα Αϊτή. 
Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί πώς εισήλθε ο ιός στη χώρα. Είπε: «Κάτι συνέβη με τη Δομινικανή Δημοκρατία και πρέπει να γνωρίζουμε τι, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν θα συμβεί εδώ».

Απαγόρευση εισαγωγών χοιρινού κρέατος από τη Δομινικανή Δημοκρατία

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν ήδη τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Δομινικανή Δημοκρατία ως αποτέλεσμα της ΑΠΧ. Το πρακτορείο δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τη Δομινικανή Δημοκρατία με την ΑΠΧ και θα προσφέρει βοήθεια στη γειτονική Αϊτή, η οποία διατρέχει «υψηλό κίνδυνο», καθώς είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με το Reuters, το τελωνείο και η προστασία των συνόρων των ΗΠΑ αυξάνει τους ελέγχους των πτήσεων από τη Δομινικανή Δημοκρατία για να διασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες δεν θα φέρουν απαγορευμένα προϊόντα στις ΗΠΑ.

Νωρίτερο ξέσπασμα της ΑΠΧ στη Δομινικανή Δημοκρατία

Η Δομινικανή Δημοκρατία δεν είναι εντελώς άγνωστη με την ΑΠΧ. Μεταξύ 1978 και 1980, η χώρα είχε επίσης εστίες ΑΠΧ, αν και διαφορετικό στέλεχος τότε. Μεταξύ 1978 και 1980 συνολικά 192.000 χοίροι θανατώθηκαν μετά τη διάγνωση του ιού σε 374 τοποθεσίες.

Εκτός από τη Δομινικανή Δημοκρατία, εκείνη την εποχή επίσης μολύνθηκαν η Κούβα, η Βραζιλία και η Αϊτή. Η τελευταία γνωστή αναφορά της ΑΠΧ από την Αμερική με ημερομηνία το 1982 ήταν στην Αϊτή. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο ποιο στέλεχος βρέθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία.
 
Share this:
Πηγή: