Ημ/νία: 17/06/2022

Η επαγωγή τοκετού επηρεάζει τη βιωσιμότητα και την επιβίωση των χοιριδίων

Η επαγωγή τοκετού επηρεάζει τη βιωσιμότητα και την επιβίωση των χοιριδίων

Τα δείγματα πρωτογάλακτος έδειξαν ότι η επαγωγή μείωσε την περιεκτικότητα σε λίπος και αύξησε την περιεκτικότητα σε λακτόζη.

Η επαγωγή τοκετού, με τη χρήση προσταγλανδίνης (LUT) ακολουθούμενη από ένεση ωκυτοκίνης (OT), είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μείωση των θνησιγενών γεννήσεων, την πρόληψη δύσκολων γεννήσεων και τη μεταγεννητική θνησιμότητα. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έχει βρει ότι η χορήγηση ΟΤ μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την παροχή οξυγόνου στο έμβρυο κατά τον τοκετό, πιθανώς από το σπάσιμο του ομφάλιου λώρου πριν από τη γέννηση, με αποτέλεσμα την αύξηση της θνησιμότητας πριν από τον απογαλακτισμό.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια της επιστήμης των ζώων στο Πανεπιστήμιο Purdue, Kara Stewart, και αρκετοί μεταπτυχιακοί φοιτητές του Purdue, διεξήγαγαν πρόσφατα δύο μελέτες για να προσδιορίσουν εάν διάφορα πρωτόκολλα επαγωγής επηρεάζουν στην πραγματικότητα το σπάσιμο του ομφάλιου λώρου και τις παραμέτρους του αίματος του εμβρύου κατά τη γέννηση.

Το πρώτο ήταν ένα πιλοτικό έργο που εκτελέστηκε στο Purdue με 58 γέννες, που ανατέθηκαν σε μία από τις τρεις θεραπείες:

Χωρίς επαγωγή (ΟΧΙ)
2 cc LUT χορηγήθηκαν την ημέρα (d) 114 της κύησης ακολουθούμενα από 1 cc OT 24 ώρες (h) αργότερα
2 cc LUT που χορηγήθηκαν την 114η ημέρα της κύησης ακολουθούμενα από 0,5 cc OT στις 6 και 12 ώρες αργότερα
Συλλέχθηκαν δεδομένα αίματος ομφάλιου λώρου και τοκετού χοιριδίων κατά τη γέννηση. Δεν υπήρχαν διαφορές στο σύνολο των γεννηθέντων, στον αριθμό των γεννημένων ζωντανών, στα θνησιγενή, στις μούμιες ή στη βοήθεια που χρειαζόταν κατά τον τοκετό. Οι αριθμοί μέσου ημερήσιου κέρδους (ADG) ήταν επίσης παρόμοιοι στις θεραπείες.

Η Stewart λέει ότι υπήρχε διαφορά στη διάρκεια του τοκετού, όπου οι χοιρομητέρες που είχαν λάβει πλήρη δόση OT στις 24 ώρες μετά το LUT είχαν εντονότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια τοκετού, αλλά η επαγωγή αύξησε τον αριθμό των ζώων που γέννησαν την ημέρα 115.

Υπήρχαν επίσης κάποιες διαφορές στα βάρη γέννησης ανά θεραπεία, αλλά επειδή στη μελέτη συμπεριλήφθηκε ένας μικρός αριθμός γέννων, οι ερευνητές θεώρησαν ότι ήταν τυχαίο αποτέλεσμα

"Ένα πράγμα που παρατηρήσαμε είναι ότι πήραμε δείγματα πρωτογάλακτος από τις χοιρομητέρες ενώ γεννούσαν και η επαγωγή μείωσε την περιεκτικότητα σε λίπος και αύξησε την περιεκτικότητα σε λακτόζη στα δείγματα πρωτογάλακτος", λέει η Stewart. "Καθώς μια χοιρομητέρα μεταβαίνει από το πρωτόγαλα στο πλήρες γάλα συνήθως η περιεκτικότητά της σε λίπος μειώνεται και η λακτόζη αυξάνεται, οπότε αυτό είναι ένας δείκτης της μετάβασης από το πρωτόγαλα σε πλήρες γάλα. Θα το αντιλαμβανόμουν ως ελαφρώς αρνητικό αντίκτυπο της επαγωγής που αυτές οι χοιρομητέρες, που προκλήθηκαν, περνούσαν νωρίτερα από την κολοστρογένεση και στην παραγωγή πλήρους γάλακτος».

Τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τα χοιρίδια έδειξαν υποξικά συμβάντα σε κάθε θεραπεία. Ενώ ορισμένες από τις θεραπείες είχαν διαφορετικούς δείκτες υποξικών συμβάντων, η Stewart λέει ότι σχεδόν κάποια ποσότητα χοιριδίων σε κάθε θεραπεία είχαν κάποιου είδους στέρηση οξυγόνου κατά τη διαδικασία του τοκετού.

«Παρατηρήσαμε ότι τα χοιρίδια που γεννιούνται αργότερα στη σειρά γέννησης τείνουν να έχουν περισσότερους υποξικούς δείκτες, επομένως είχαν περισσότερο άγχος κατά τη διαδικασία του τοκετού και τα χοιρίδια που γεννήθηκαν από μεγαλύτερες χοιρομητέρες είχαν επίσης περισσότερους δείκτες υποξίας», λέει η Stewart.

Στη συνέχεια διεξήχθη μια εμπορική δοκιμαστική παρακολούθηση με το The Maschhoffs με 297 γέννες που κατανεμήθηκαν σε τέσσερις θεραπείες:

Αριθμ ελέγχου  
1 cc LUT την ημέρα 115 της κύησης ακολουθούμενο από 1 cc LUT 6 ώρες αργότερα
1 cc LUT την ημέρα 115 της κύησης ακολουθούμενο από 0,25 cc OT 6 ώρες αργότερα
1 cc LUT

Συλλέχθηκαν δεδομένα γέννησης και επακόλουθη απόδοση αναπαραγωγής. Αν και δεν έγινε αιμοληψία, η Stewart λέει ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν έδειξαν ότι η επαγωγή είχε μικρή επίδραση στη διάρκεια του τοκετού, στον αριθμό γεννηθέντων ζωντανών, συνολικά γεννηθέντων, θνησιγενών, μούμιες, βάρη γέννας, θνησιμότητα, μέσο ημερήσιο κέρδος, απογαλακτισμό στην υπηρεσία και στη συνέχεια αναπαραγωγική απόδοση.

"Τα λίγα πράγματα που βρήκαμε ήταν ότι η επαγωγή τοκετού αύξησε την πιθανότητα τοκετού την 115η ημέρα", λέει η Stewart. «Αύξησε όντως τα χοιρίδια που χρειάζονταν βοήθεια όταν το LUT χρησιμοποιήθηκε μόνο του».

Όλες οι επαγωγικές θεραπείες είχαν και πάλι περίπου 1% χαμηλότερο πρωτόγαλα λίπος σε δείγματα πρωτογάλακτος.

«Η λακτόζη δεν μετρήθηκε, αλλά αναμενόταν ότι μείωναν το λίπος στο πρωτόγαλα και περνούσαν επίσης στην παραγωγή λακτόζης», λέει η Stewart. «Επομένως, ίσως οι ίδιες επιπτώσεις να επηρεάζουν την κολοστρογένεση».




Photo by Alan Roberts on Unsplash
Share this:
Πηγή: