Ημ/νία: 23/07/2021

Η Γερμανία ανακοινώνει τα πρώτα κρούσματα ΑΠΧ σε μονάδες

Η Γερμανία ανακοινώνει τα πρώτα κρούσματα ΑΠΧ σε μονάδες

Δύο περιπτώσεις σε δύο διαφορετικές μονάδες ανακοινώθηκαν  την περασμένη εβδομάδα, ενώ ακόμα μία νέα περίπτωση επιβεβαιώθηκε την Δευτέρα 19 Ιουλίου.

Μετά από 10 μήνες καταπολέμησης της ΑΠΧ στον πληθυσμό των αγριόχοιρων, η Γερμανία αντιμετωπίζει μια πραγματική απειλή για τον τομέα των χοίρων στη χώρα. Η ασθένεια βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε δύο εκτροφεία χοίρων στο κράτος του Βρανδεμβούργου (Ανατολική Γερμανία), ενώ ένα τρίτο ξέσπασμα επιβεβαιώθηκε το σαββατοκύριακο, με τέσσερις χοίρους μολυσμένους σε ένα αγρόκτημα στην ίδια περιοχή. "Για σχεδόν ένα χρόνο αγωνιζόμαστε ενάντια στην τεράστια πίεση της νόσου από την Πολωνία. Λυπάμαι πάρα πολύ για τις πρώτες περιπτώσεις σε χοίρους αγροκτήματος, αλλά δυστυχώς αυτή η πιθανότητα δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκλειστεί πλήρως", δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Βρανδεμβούργου, Ursula Nonnemacher.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έχουν αναφερθεί περισσότερες από 1500 περιπτώσεις ΑΠΧ σε αγριόχοιρους και λόγω αυτής της κατάστασης, η Γερμανία έχει χάσει την πρόσβαση σε πολλές διεθνείς αγορές, ειδικά στην Ασία.

Οι πρώτες περιπτώσεις ΑΠΧ σε εγχώριους χοίρους - μία σε βιολογική φάρμα με 200 χοίρους και δύο άλλες σε μικρές εκμεταλλεύσεις- δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος της χώρας, καθώς οι απαγορεύσεις έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τρίτες χώρες, αλλά σήμανε συναγερμός για τη βιομηχανία χοίρων στη Γερμανία, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει και τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Αυτό περιπλέκει επίσης τις διαπραγματεύσεις για την άρση των υφιστάμενων απαγορεύσεων εισαγωγής με την Κίνα και άλλους μεγάλους αγοραστές, όπως λένε οι ειδικοί.

"Δεν νομίζω ότι η ανακάλυψη της ΑΠΧ σε αγροκτήματα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά, καθώς οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της Γερμανίας σε τρίτες χώρες αντιμετωπίζουν ήδη εκτεταμένες στάσεις εξαγωγής, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αγοράς της Κίνας και αλλού στην Ασία. Αλλά θα μπορούσε να δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις με εισαγωγείς όπως η Κίνα όσον αφορά με την προέλευση  και αναμένεται οι απαγορεύσεις εισαγωγής να παραμείνουν σε ισχύ για το άμεσο μέλλον», εξηγεί ο Tim Koch, αναλυτής κρέατος στη γερμανική εταιρεία συμβούλων αγοράς AMI.Photo by Amber Kipp on Unsplash
Share this:
Πηγή: