Ημ/νία: 23/03/2022

Η Ιταλία μετρά 66 κρούσματα ΑΠΧ

Η Ιταλία μετρά 66 κρούσματα ΑΠΧ

Όλα τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε αγριόχοιρους στις περιοχές του Piedmont και της Liguria.

Μετά από δύο μήνες από το πρώτο ξέσπασμα της ΑΠΧ, η Ιταλία έχει πλέον 66 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί σε δύο περιοχές: το Piedmont (38 κρούσματα) και τη Liguria (28 κρούσματα). Μέχρι στιγμής, η ΑΠΧ έχει εντοπιστεί μόνο στον πληθυσμό του αγριόχοιρου, αλλά νέα μέτρα προετοιμάζονται από τις τοπικές αρχές για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Ο Πρόεδρος της Περιφέρειας του Piedmont, Alberto Cirio, ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα μια εντολή με νέα επείγοντα και συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, την παρακολούθηση της παρουσίας ΑΠΧ και την εγγύηση της βιοασφάλειας στη μολυσμένη ζώνη, την ενεργή ζώνη επιτήρησης, την εγγύς ελεύθερη ζώνη και την απομακρυσμένη ελεύθερη ζώνη.

Κατ' εξαίρεση από τη νομοθεσία, το κυνήγι αγριόχοιρου μπορεί να πραγματοποιηθεί και τη νύχτα, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται εξοπλισμός νυχτερινής όρασης για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των ζώων.

Το μέτρο ισχύει σε όλη την περιοχή και λήγει στις 30 Ιουνίου. Στη μολυσμένη ζώνη και στη ζώνη ενεργού επιτήρησης, η εφαρμογή των μέτρων είναι προτεραιότητα και επείγουσα και τα μέτρα ερήμωσης πρέπει να γίνουν άμεσα και με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση σε τρεις μήνες μετά την έναρξη ισχύος της διαταγής.

Παρόμοια μέτρα έχουν υιοθετηθεί στο παρελθόν από την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία και το κύριο αποτέλεσμα ήταν η μετανάστευση αγριόχοιρων σε περιοχές όπου τα κοπάδια ένιωθαν ασφαλή. Η Ιταλία και η Βόρεια Μακεδονία ήταν οι πιο πρόσφατες ευρωπαϊκές χώρες που ανέφεραν κρούσματα ΑΠΧ, αλλά η νόσος είναι επίσης παρούσα στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, τις χώρες της Βαλτικής, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία (βλ. χάρτη παρακάτω). Η Τσεχική Δημοκρατία και το Βέλγιο ήταν οι πρώτες χώρες που ανέκτησαν το καθεστώς τους χωρίς ΑΠΧ από τον OIE (Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών για την Υγεία των Ζώων). 

Photo by Ed van duijn on Unsplash 
Share this:
Πηγή: