Ημ/νία: 13/03/2024

Η κύρια νίκη ενάντια στις διασυνοριακές ασθένειες: Η πρόληψή τους

Η κύρια νίκη ενάντια στις διασυνοριακές ασθένειες: Η πρόληψή τους

Οι διασυνοριακές ασθένειες των ζώων είναι επιδημικές, εξαιρετικά μεταδοτικές και μπορούν να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα, αφήνοντας σοβαρές συνέπειες. Αν και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την καταπολέμησή τους, αυτές οι ασθένειες συνεχίζουν να εμφανίζονται περιοδικά σε διάφορα μέρη του κόσμου και μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επισιτιστική ασφάλεια και να προκαλέσουν απώλεια ζωής ανθρώπων και ζώων.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: αν και η πρόληψη τέτοιων ασθενειών συνεπάγεται υψηλό κόστος, οι συνέπειές τους είναι ακόμη μεγαλύτερες, όπως καταδεικνύεται από την πρόσφατη κρίση αφθώδους πυρετού στην Ινδονησία τον Μάιο του 2022, η οποία ένα χρόνο αργότερα ανάγκασε τη σφαγή 14.000 ζώων μετά από 600.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αν και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, χορηγήθηκαν 26 εκατομμύρια δόσεις, οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν καταστροφικές, με εκτιμώμενες απώλειες άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επομένως, είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε: Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο να συμβεί ξανά;

Μία από τις κορυφαίες εταιρείες βιοτεχνολογίας στον τομέα, η Biogenesis Bagó, προτείνει ότι για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών είναι απαραίτητο να υπάρχει μια στρατηγική για την υγεία των ζώων που να εστιάζει σε τέσσερα κύρια σημεία που συνδέονται εγγενώς:

Βιοασφάλεια
Είναι απαραίτητη η διασφάλιση ότι τα μέτρα βιοασφάλειας στα αγροκτήματα, όπως η αξιολόγηση κινδύνου, η απομόνωση, η καραντίνα, ο καθαρισμός και η απολύμανση, αναλύονται και λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης ή της εξάπλωσης ασθενειών.

Διάγνωση
Τα προγράμματα επιτήρησης, η παρακολούθηση της κυκλοφορίας του ιού στα αγροκτήματα, η γνώση και η παρακολούθηση της απόδοσης των εμβολίων καθώς και η έγκαιρη ανίχνευση και η σωστή επικοινωνία με βασικούς παράγοντες που εμπλέκονται στη στρατηγική για την υγεία των ζώων είναι επίσης βασικά.

Πρόληψη
Επιλογή του σωστού εμβολίου για την πρόληψη των TADs, λαμβάνοντας υπόψη, την ποιότητα του εμβολίου, το εμβόλιο ασφαλές για χρήση σε όλα τα παραγωγικά και αναπαραγωγικά στάδια, την ισχύ, την ευρεία διασταυρούμενη προστασία και την καθαρότητα για τη διαφοροποίηση των εμβολιασμένων ζώων από τα μολυσμένα ζώα.

Εκπαίδευση
Για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα άλλα σημεία μπορούν να επιτευχθούν, είναι θεμελιώδες να έχετε ενημερωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό. Φροντίζοντας να γνωρίζουν τις διαδικασίες επικοινωνίας, τη διαχείριση της υγείας των ζώων και να ακολουθούν καλές πρακτικές εμβολιασμού που είναι βασικές για τη διασφάλιση του σωστού επιπέδου ανοσοποίησης.

Επιτυχημένη στρατηγική για την υγεία των ζώων
Η εφαρμογή μιας κατάλληλης στρατηγικής για την υγεία των ζώων με τη βοήθεια κτηνιάτρων είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των ασθενειών, τη διαφύλαξη της υγείας των ζώων και τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά είναι μάταιη χωρίς τον συντονισμό του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό μπορεί πραγματικά να επιτρέψει την επιτυχία μιας στρατηγικής για την υγεία των ζώων, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των οικονομικών και παραγωγικών απωλειών που μπορεί να είναι σημαντικές για κάθε επιχείρηση του κλάδου και στη διασφάλιση της ευημερίας των ζώων, επιτρέποντας τη μείωση κάθε κινδύνου μολύνσεων.
 
Share this:
Πηγή: