Ημ/νία: 13/03/2023

Η μητρική συμπεριφορά επηρεάζει την ανάπτυξη των χοιριδίων

Η μητρική συμπεριφορά επηρεάζει την ανάπτυξη των χοιριδίων

Η σημασία της μητρικής φροντίδας γενικά παραβλέπεται στα συστήματα εντατικής παραγωγής χοίρων. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με τις φυσιολογικές και συμπεριφορικές πτυχές της μητρικής διατροφής και πώς σχετίζεται με την ανάπτυξη των χοιριδίων.

Η επαφή με χοιρομητέρες είναι απαραίτητη για την υγεία των χοιριδίων, τη σωματική και συμπεριφορική ανάπτυξη και για τις ικανότητες αντιμετώπισης του στρες. Ωστόσο, λόγω της συμβατικής χρήσης των θαλάμων τοκετού και των πρακτικών εκτροφής, όπως ο απότομος και πρώιμος απογαλακτισμός, η τεχνητή εκτροφή και η διασταύρωση, η χοιρομητέρα έχει μικρή πιθανότητα να αλληλεπιδράσει με τα χοιρίδια της. Η διακυβευμένη αλληλεπίδραση χοιρομητέρας-χοιριδίου οδηγεί στην ανάπτυξη ανώμαλης συμπεριφοράς. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση ανάπτυξης και συναισθηματική κατάσταση, καθώς και σε μειωμένη υγεία και ευημερία στα χοιρίδια.

Συλλογή δεδομένων χοιρομητέρων

Η ερευνητική ομάδα επέλεξε τυχαία 20 Landrace x Large White χοιρομητέρες έγκυες από κάπρους του αμερικανικού Hampshire. Τους στέγασαν σε μια μάνδρα τοκετού υψηλής ευημερίας  χωρίς περιορισμούς. Πριν μεταφερθούν σε κατάλυμα για τοκετό, ζύγισαν τις χοιρομητέρες, βαθμολόγησαν τις συνθήκες του σώματός τους και μέτρησαν το πάχος του λίπους τους.

Διεξήγαγαν μια δοκιμή διατροφής 3 εβδομάδες πριν από την είσοδο στο κατάλυμα τοκετού. Αυτό επέτρεψε να ληφθούν υπόψη οι πιθανές επιπτώσεις της επιρροής των χοιρομητέρων στα αποτελέσματα των απογόνων. Βαθμολογήθηκε επίσης η ανταπόκριση στο χειρισμό και η ευκολία με την οποία οι χοιρομητέρες μετακόμισαν στο χώρο τοκετού τους.

Η ομάδα αξιολόγησε τις χοιρομητέρες για χωλότητα και κατά τη διάρκεια της μελέτης της. Η απάντηση της χοιρομητέρας στην αφαίρεση των χοιριδίων της βαθμολογήθηκε ως μέτρο της μητρικής αμυντικότητας. Κατέγραψαν τη νοσηλευτική συμπεριφορά συμπεριλαμβανομένου του αριθμού επιτυχών και αποτυχημένων περιόδων θηλασμού, το ποσοστό των περιόδων θηλασμού που ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν από τη χοιρομητέρα, το ποσοστό του ξαπλωμένου στο πλάι και το ποσοστό της επαφής χοιρομητέρας-γουρουνιού. Επιπλέον, η ομάδα συνέλεξε δείγματα σάλιου από χοιρομητέρες 15 λεπτά πριν και μετά την αφαίρεση των χοιριδίων τους. Ελήφθησαν επίσης δείγματα πρωτογάλακτος και γάλακτος χοιρομητέρων.

Συλλογή δεδομένων χοιριδίων

Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, γεννήθηκαν 271 χοιρίδια (48% θηλυκά, 52% αρσενικά). Κατά τη γέννηση και τον απογαλακτισμό, η ομάδα ζύγισε τα χοιρίδια και μέτρησε την περιφέρεια του στήθους τους και το μήκος της κεφαλής-ουράς για να υπολογίσει τον δείκτη μάζας σώματος. Μια εβδομάδα μετά τον απογαλακτισμό διεξήχθησαν το Human Approach Test και το Novel Object Test και καταγράφηκε η καθυστέρηση για τα χοιρίδια να εισέλθουν σε μια ημικυκλική ακτίνα 50 cm γύρω από το άγνωστο άτομο ή/και αντικείμενο και να έρθουν σε επαφή με το άγνωστο άτομο και/ή αντικείμενο. Στα χοιρίδια έγινε δείγμα αίματος για να προσδιοριστεί η συγκέντρωση IgG, επίσης.

Το ποσοστό της επαφής χοιρομητέρας-γουρουνιού συσχετίζεται θετικά με τον αριθμό των επιτυχών περιόδων θηλασμού και σχετίζεται με λιγότερες ενάρξεις και τερματισμούς θηλασμού από τη χοιρομητέρα

Συμπεριφορά και φυσιολογία της χοιρομητέρας

Η μητρική άμυνα είναι πιο εμφανής σε βαρύτερες χοιρομητέρες και με περισσότερες κυήσεις. Ωστόσο, δεν σχετίζεται με αναπαραγωγικές παραμέτρους. Επιπλέον, μια ισχυρότερη αμυντική ικανότητα της μητέρας σχετίζεται με υψηλότερο λίπος γάλακτος. Οι χοιρομητέρες που ξεκινούν ένα μεγαλύτερο ποσοστό θηλαστικών περιόδων έχουν μικρότερη διάρκεια επαφής χοιρομητέρας-χοιριδίου. Οι χοιρομητέρες που περνούν περισσότερο χρόνο σε πλάγια θέση οδηγεί σε μεγαλύτερο αριθμό επιτυχημένων περιόδων θηλασμού. Από την άλλη πλευρά, οι χοιρομητέρες που τερμάτισαν περισσότερους θηλασμούς έχουν λιγότερες επιτυχημένες περιόδους θηλασμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι χοιρομητέρες με πιο επιτυχημένες περιόδους θηλασμού έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο. Το ποσοστό επαφής χοιρομητέρας-γουρουνιού συσχετίζεται θετικά με τον αριθμό των επιτυχών περιόδων θηλασμού και σχετίζεται με λιγότερες ενάρξεις θηλασμού και τερματισμούς από τη χοιρομητέρα. Τα λιγότερα ζωντανά χοιρίδια συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα βιοδεικτών φλεγμονής και στρες στο πρωτόγαλα της χοιρομητέρας. Επιπλέον, το IgG συσχετίζεται ισχυρά με τον αριθμό των μουμιοποιημένων εμβρύων.

Συμπεριφορά και ανάπτυξη χοιριδίων

Τα χοιρίδια με βαρύτερο βάρος γέννησης εμφανίζουν υψηλότερη συγκέντρωση IgG και μικρότερο χρόνο για να πλησιάσουν τον άνθρωπο, αλλά όχι να πλησιάσουν το αντικείμενο. Το λίπος του γάλακτος της χοιρομητέρας και η συγκέντρωση κορτιζόλης στο σάλιο επηρεάζουν σημαντικά τα αποτελέσματα της γέννας. Το μέση ημερήσια αύξηση της γέννας σχετίζεται αρνητικά με το μέσο επίπεδο κορτιζόλης στο σάλιο της χοιρομητέρας. Επιπλέον, η μέση ημερήσια αύξηση είναι χαμηλότερη όταν η χοιρομητέρα έχει μεγαλύτερη γέννα. Ένας χαμηλότερος μέσος δείκτης μάζας σώματος της γέννας κατά τον απογαλακτισμό σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό λίπους στο γάλα της χοιρομητέρας. Η μέση λανθάνουσα περίοδος της γέννας Novel Objective Test έδειξε θετική συσχέτιση με την κορτιζόλη του σάλιου της χοιρομητέρας.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές έγραψαν ότι «Ενώ σε αυτή τη μελέτη η σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της χοιρομητέρας σχετίζεται λίγο με τα αποτελέσματα των χοιριδίων, τα αποτελέσματα δείχνουν έναν ρόλο της χοιρομητέρας πέρα από την παροχή γάλακτος, ειδικά όσον αφορά τη μη θρεπτική επαφή χοιρομητέρας που συμβάλλει στην θηλαστική επιτυχία».





Photo by Christina Abken on Unsplash
Share this:
Πηγή: