Ημ/νία: 05/08/2022

Η Ουκρανία αυξάνει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος

Η Ουκρανία αυξάνει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος

Τον Ιούνιο του 2022, η Ουκρανία εισήγαγε 9.000 τόνους χοιρινού κρέατος, 4 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, καθώς η χώρα συνεχίζει να μάχεται ενάντια στις διαταραχές της εγχώριας παραγωγής.

Όπως εκτιμάται από την Ουκρανική Λέσχη Αγροτικών Επιχειρήσεων (UCAB), οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος της Ουκρανίας αυξήθηκαν κατά 46% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022. Η χώρα εισάγει χοιρινό κρέας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως από την Πολωνία, τη Δανία και την Ολλανδία.

Αλλαγές φορολογίας
Σε κάποιο βαθμό, η αύξηση των εισαγωγών χοιρινού κρέατος συνδέεται με την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει τον ΦΠΑ και τους δασμούς στο εισαγόμενο χοιρινό κρέας από την 1η Ιουλίου, εξήγησε ο Maxim Gopko, αναλυτής της UCAB. Υπό το πρίσμα αυτό, ορισμένοι εισαγωγείς έσπευσαν να δημιουργήσουν ένα απόθεμα χοιρινού κρέατος.

Τα προηγούμενα χρόνια, η Ουκρανία είχε ποσόστωση εισαγωγής αδασμολόγητων 20.000 τόνων χοιρινού κρέατος ετησίως. Για να σταθεροποιηθεί η εγχώρια αγορά, καταργήθηκε φέτος ο ΦΠΑ και ο εισαγωγικός δασμός στο χοιρινό, οπότε τον Ιανουάριο-Μάιο η Ουκρανία εισήγαγε 22.300 τόνους χοιρινό.

Χοιροτροφεία επηρεάζονται από τις  εχθροπραξίες
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των εισαγωγών είναι η πτώση της εγχώριας παραγωγής, καθώς οι χοιροτρόφοι από τις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας έπρεπε να εγκαταλείψουν προσωρινά την αγορά, είπε ο Gopko. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές χονδρικής εκτοξεύτηκαν στα ύψη, πρόσθεσε.

Έως και το 20% της παραγωγικής ικανότητας χοίρων στην Ουκρανία βρίσκεται επί του παρόντος σε εδάφη που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις. Επιπλέον, πολλές φάρμες σε άλλα μέρη της Ουκρανίας υποφέρουν από πολλαπλές προκλήσεις, όπως διακοπές ρεύματος και έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Φθηνότερη τροφή
«Στο εγγύς μέλλον, οι τιμές για το χοιρινό και άλλα προϊόντα [διατροφής] στην Ουκρανία θα αυξηθούν λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Αλλά το κόστος του κρέατος εξαρτάται σημαντικά από την τιμή των ζωοτροφών, η οποία στην Ουκρανία παραμένει φθηνότερη σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Επίσης, μια αύξηση των εισαγωγών τον Ιούνιο θα στηρίξει την εγχώρια ζήτηση και δεν θα επιτρέψει την ταχεία άνοδο των τιμών», πρόσθεσε ο Γκόπκο.

Τον Ιούνιο, η ουκρανική ένωση κτηνοτρόφων χοίρων ανέφερε ότι η τιμή των ζωοτροφών σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας μειώθηκε σχεδόν στο μισό λόγω της γειτνίασης με εχθροπραξίες.

Οι τιμές έχουν πέσει κατακόρυφα λόγω της υπερπροσφοράς, καθώς η Ουκρανία παράγει περισσότερα σιτηρά από όσα μπορεί να καταναλώσει η εγχώρια αγορά, και οι αγρότες στα νοτιοανατολικά σπεύδουν συχνά να απαλλαγούν από τα αποθέματα σιτηρών για να βρουν χρήματα για να διατηρήσουν τη λειτουργία τους.

Από την άλλη πλευρά, η προμήθεια ζωοτροφών σε ορισμένες περιοχές έχει γίνει δύσκολη για τους χοιροτρόφους λόγω της καταστροφής των υποδομών μεταφορών και του χάους της διανομής, ανέφερε η ένωση χοιροτρόφων.
Photo by Fi Jones on Unsplash
Share this:
Πηγή: