Ημ/νία: 27/02/2025
Καταπολέμηση των επιβλαβών επιπτώσεων της διάρροιας σε πληθυσμούς θηλαζόντων χοίρων

Άρθρο της Κτηνιάτρου Elise Toohill, DVM, Carthage Veterinary Service.
Μια ανοσοποιημένη, υγιής χοιρομητέρα και μια καθαρή αίθουσα τοκετού είναι μια εξαιρετική αρχή για παραγωγικά χοιρίδια.
Υπάρχει πλήθος ιικών και βακτηριακών παθογόνων που απειλούν την υγεία, ακόμη και τη ζωή των νεαρών χοίρων, και οι παραγωγοί χοίρων πρέπει να είναι σε επιφυλακή για να καταπολεμήσουν όλες τις πιθανότητες. Αυτά περιλαμβάνουν Escherichia coli, ροταϊό, σαλμονέλα, κοκκίδια, σαπωνοϊό χοίρου, Clostridium perfringens και άλλα.
Επιπλέον, οι παραγωγοί θα μπορούσαν να έχουν να κάνουν τόσο με ένα πρωτεύον παθογόνο όσο και με έναν ή περισσότερους ιούς ή βακτήρια tagalong που συμβάλλουν στη διάρροια στα θηλάζοντα και πρόσφατα απογαλακτισμένα χοιρίδια τους. Για το λόγο αυτό, προτείνω μια ενδελεχή διαγνωστική εξέταση τόσο από επιχρίσματα κοπράνων όσο και από δείγματα ιστού, όπως δείγμα εντέρου.
Μια ενδελεχής διάγνωση επιτρέπει στον εργαστηριακό παθολόγο να προσδιορίσει ποια βακτήρια και/ή ιοί υπάρχουν σε κυτταρικό επίπεδο στον ιστό, καθώς ένα επίχρισμα κοπράνων είναι καλό για τη σύλληψη των παθογόνων που υπάρχουν αλλά όχι για τον εντοπισμό με ακρίβεια που προκαλεί τη διάρροια. Αυτό βοηθά επίσης τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις στρατηγικές θεραπείας και ελέγχου.
Θεωρώ, ωστόσο, ότι οι παραγωγοί τείνουν να ανταποκρίνονται σε συμβουλές σχετικά με τα διαγνωστικά με βάση την οικονομική τους κατάσταση, την αξία των χοίρων που εμπλέκονται και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Εάν μόνο το 5-10% των γέννων σας έχει διάρροια σε ηλικία λίγων ημερών, καθαρίστε για μια ή δύο ημέρες και στη συνέχεια ανταποκριθείτε στην αρχική θεραπεία για να ανακάμψετε, είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσετε το παραπάνω επίπεδο διαγνωστικών εξετάσεων. Εάν, ωστόσο, τα μισά ή περισσότερα από τα γέννα σας παρουσιάζουν διάρροια και αργή βελτίωση της κατάστασης του σώματος και οι χοιρομητέρες σταματήσουν να παρα΄γουν γάλα επειδή τα χοιρίδια δεν θηλάζουν, είναι ένα μεγάλο δυνητικό ζήτημα θνησιμότητας πριν από τον απογαλακτισμό - και είναι πιο πιθανό να επενδύσετε σε τέτοια διαγνωστικά.
Επίσης, εάν έχετε εφαρμόσει άλλες προληπτικές και περιβαλλοντικές στρατηγικές, μπορεί να αισθανθείτε την ανάγκη να προχωρήσετε περαιτέρω για να προσδιορίσετε το συγκεκριμένο πρωτογενές παθογόνο που προκαλεί τη διάρροια του θηλασμού που δεν υποχωρεί γρήγορα. Αυτές οι στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν επιπλέον μέτρα υγιεινής, καλή διαχείριση των λαμπτήρων θερμότητας και «τρυφερή φροντίδα» της πρώτης ημέρας για τα χοιρίδια.
Οι παραγωγοί που ανησυχούν για το πόσο χρόνο χρειάζονται για να επανέλθουν τα αποτελέσματα των δοκιμών μπορεί να εκπλαγούν ευχάριστα. Ανάλογα με τις διαδικασίες αποστολής και δοκιμών, μπορείτε να λάβετε τα αρχικά αποτελέσματα PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης) εντός 1-2 ημερών και τα καλλιεργημένα βακτήρια έχουν αποτέλεσμα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Η άνοδος του E. coli
Το Κέντρο Πληροφοριών για την Υγεία των Χοίρων άρχισε πρόσφατα να περιλαμβάνει εθνική παρακολούθηση για το E. coli στη μηνιαία συνοπτική έκθεση του Συστήματος Αναφοράς Νόσων των Χοίρων. Η βάση δεδομένων SDRS είναι η μεγαλύτερη δημόσια διαθέσιμη πηγή πληροφοριών για την υγεία των χοίρων, που περιέχει διαγνωστικά δεδομένα για όλες τις φάσεις της ανάπτυξης των χοίρων και επί του παρόντος παρακολουθεί εννέα ενοχλητικούς ιούς και βακτήρια των ΗΠΑ.
Αν και το E. coli μπορεί να προκαλέσει εντερικές προκλήσεις σε όλες τις ηλικίες των χοίρων, επηρεάζει δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους χοίρους που θηλάζουν και πρόσφατα απογαλακτισμένους, όπου η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει αξιοσημείωτες οικονομικές απώλειες λόγω υψηλότερου κόστους θνησιμότητας και θεραπείας. Το E. coli δεν είναι νέο για τους χοίρους, αλλά ο επιπολασμός του τείνει να πέφτει και να ρέει με την πάροδο του χρόνου, και αυτή τη στιγμή οι λοιμώξεις τυχαίνει να βρίσκονται σε κορυφαία τάση — συμπεριλαμβανομένης της κολιβακίλωσης μετά τον απογαλακτισμό.
Ενώ τα μέτρα βιοασφάλειας είναι κρίσιμα για τον αποκλεισμό των χειρότερων παθογόνων μικροοργανισμών, το γεγονός είναι ότι κάθε αχυρώνας είναι πιθανό να εμφανίσει το πολύ κοινό E. coli κάποια στιγμή. Η σωστή περιβαλλοντική φροντίδα βοηθά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεών του. Εάν ο αχυρώνας είναι δροσερός, θερμάντε τον κατά 3-5 βαθμούς και δείτε αν αυτό έχει θετικό αντίκτυπο προτού αποφασίσετε εάν θα προσθέσετε άλλη μια σταδιακή αλλαγή στη θερμοκρασία, ανάλογα με τη θέρμανση ζώνης και τα συμπτώματα.
Εάν ο αχυρώνας σας εμφανίσει σχετική διάρροια, το πρώτο πράγμα είναι να στοχεύσετε τη θεραπεία με αντιβιοτικά σε μολυσμένα ζώα μέσω ενέσιμης χορήγησης ή χορήγησης νερού - όποιο κρίνει ο κτηνίατρός σας κατάλληλο. Για τα ηλικιωμένα ζώα, υπάρχουν στρατηγικές δίαιτας που μπορείτε να δοκιμάσετε να τα παρακινήσετε να τρώνε περισσότερο και να δεσμεύσετε το περιεχόμενο του πεπτικού τους συστήματος για πιο στερεή απέκκριση, όπως οξίνιση της τροφής ή/και του νερού για την τόνωση της όρεξης.
Φροντίδα και υποστήριξη νεογνών
Λέγεται ότι η ανοσία των χοιριδίων ξεκινά με τη χοιρομητέρα - αλλά πηγαίνει πίσω στον εγκλιματισμό της αντικατάστασης ή στον εισερχόμενο πληθυσμό. Οι θηλυκοί θα πρέπει να εκτίθενται σε μικρόβια και άλλα «ζωύφια» ενδημικά στον αχυρώνα της χοιρομητέρας πριν από την εγκυμοσύνη, ώστε να μπορούν να αρχίσουν να χτίζουν ειδική ανοσία για να περάσουν στην πρώτη τους γέννα. Η δεύτερη φάση εγκλιματισμού λαμβάνει χώρα πριν από τον τοκετό, μέσω εμβολίων και ελεγχόμενης έκθεσης σε ζωντανά ιικά παθογόνα, ή ανάδρασης, για την τόνωση της πρόσθετης ανοσίας στο πρωτόγαλα της χοιρομητέρας.
Η υγιεινή της αίθουσας τοκετού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των χοιριδίων από την αρχή. Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε το δωμάτιο είναι να το αδειάσετε εντελώς από τα ζώα - χωρίς να μισοτροφοδοτείται ενώ πλένετε το άλλο μισό - και να πλένετε πλήρως όλες τις επιφάνειες. Αυτό σημαίνει κάτω από πατάκια και κάτω από αφαιρούμενα διαχωριστικά. Ένα καλά εκπαιδευμένο προσωπικό που ξέρει πώς να καθαρίζει σχολαστικά, αποτελεί ένα από τα καλύτερα μέτρα προετοιμασίας.
Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και απορρυπαντικό ή απολιπαντικό για να αφαιρέσετε όλο το οργανικό υλικό και το βιοφίλμ και αφήστε τα απολυμαντικά να δράσουν για όλο το χρόνο που προορίζεται για την επικάλυψη επιφανειών. Τέλος, εάν μπορείτε να στεγνώσετε τελείως το δωμάτιο με ανεμιστήρα ή/και θερμάστρες πριν ρίξετε νέες χοιρομητέρες, η μείωση της υγρασίας είναι καλύτερο για την υγεία τους και τα νεογέννητα χοιρίδια».
Μια ανοσοποιημένη, υγιής χοιρομητέρα και μια καθαρή αίθουσα τοκετού είναι μια εξαιρετική αρχή για παραγωγικά χοιρίδια. Στη συνέχεια, φροντίστε να παρέχετε TLC πρώτης ημέρας με τη μορφή να ζεσταθούν και να στεγνώσουν αυτά τα νεογέννητα και να θηλάσουν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Συχνά, οι παραγωγοί μπορεί να επικεντρωθούν στο να βοηθήσουν τη χοιρομητέρα εις βάρος της μη παροχής αρκετής υποστήριξης στα χοιρίδια μέσω της εκπαίδευσης του μαστού ή του θηλασμού - και αυτά βοηθούν να διασφαλιστεί ότι κάθε νεογέννητο καταλήγει με μια πλήρη κοιλιά κρίσιμου πρωτογάλακτος τις πρώτες του ώρες.
Τέλος — ενώ το γεμάτο στομάχι είναι σημαντικό, να έχετε κατά νου ότι το πρωτόγαλα της μητέρας τους είναι αυτό που υποστηρίζει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα ενός χοιριδίου. Αν και η διασταυρούμενη ανατροφή αμέσως μετά τον τοκετό δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο παλιά, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται — αλλά καθυστερεί αν είναι δυνατόν. Το πρώτο πρωτόγαλα κάθε χοιρομητέρας είναι ευθυγραμμισμένο για να παρέχει στα χοιρίδια της τα συγκεκριμένα αντισώματα που χρειάζονται για να δημιουργήσουν ανοσία μετά τη γέννα.
Η βιομηχανία χοίρων μπορεί να μην είναι σε θέση να εξαλείψει πλήρως τη διάρροια για τα θηλάζοντα και άλλους νεαρούς χοίρους, αλλά μέσω της σωστής υγιεινής, της υποστηρικτικής φροντίδας που περιλαμβάνει ένα άνετο περιβάλλον για τα ζώα και την προσεκτικά στοχευμένη χρήση αντιβιοτικών, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να μειώσουμε τη συχνότητα, τη διάρκεια και τις επιβλαβείς επιπτώσεις αυτών των παθογόνων.