Ημ/νία: 25/11/2015

Κορυφαίος εξαγωγέας καλαμποκιού η Κίνα

Κορυφαίος εξαγωγέας καλαμποκιού η Κίνα

Ανησυχία προκάλεσε στους επενδυτές η έκθεση Νοεµβρίου του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας και η οποία προβλέπει άνοδο κατά 26,3% στους 114,44 εκατ. τόνους των τελικών κινεζικών αποθεµάτων καλαµποκιού για το 2015/2016 από την έκθεση Οκτωβρίου και την εκτίµηση για 90,61 εκατ. τόνους.

Με βάση αυτή τη νέα εκτίµηση το 50% των παγκόσµιων αποθεµάτων καλαµποκιού ανήκει στο Πεκίνο οπότε δηµιουργείται η αίσθηση στους αναλυτές ότι αν αλλάξει κάτι στο εµπορικό ισοζύγιο της χώρας υπάρχει η πιθανότητα να δούµε αλλαγές στον παγκόσµιο εξαγωγικό χάρτη και στις τιµές για τα δηµητριακά που προορίζονται για ζωοτροφές.

Επιπλέον, η αναθεώρηση των κινεζικών αποθεµάτων από το USDA δείχνει ότι ίσως «ο αριθµός των ζώων της χώρας δεν είναι τόσο µεγάλος όσο πιστευόταν παλαιότερα, οπότε είναι πιθανό η Κίνα να αργήσει να βγει στις αγορές για να αγοράσει καλαµπόκι», υποστηρίζει στην αµερικανική ιστοσελίδα Agweek ο Jack Scoville, αντιπρόεδρος της επενδυτικής Price Futures Group στο Σικάγο.

«Το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας (USDA) για πολύ καιρό υποτιµούσε την παραγωγή και την κατανάλωση καλαµποκιού της Κίνας. Οπότε η αναθεώρηση προς τα πάνω των παγκόσµιων αποθεµάτων καλαµποκιού αποτελεί µια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκτιµώ όµως ότι ίσως δούµε σύντοµα από το USDA ακόµα µια αναθεώρηση των κινεζικών αποθεµάτων», ανέφερε ο Dan Basse της εταιρίας AgResource. Μάλιστα, σύµφωνα µε την αµερικανική εταιρία επενδύσεων CHS Hedging, «µπορεί να δούµε περισσότερο καλαµπόκι διαθέσιµο για εξαγωγή και/ή θα περιοριστούν οι κινεζικές εισαγωγές ανταγωνιστικών προϊόντων (πχ. σόγια)».

Την ίδια ώρα η χώρα µειώνει την επιδότηση στο καλαµπόκι κατά 220 γουάν σε 2000 γουάν ανά τόνο, ωστόσο οι αγρότες της αναµένεται ότι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν καλαµπόκι, όπως σηµειώνουν οι αξιωµατούχοι του USDA. Έτσι, κάποιοι διεθνείς αναλυτές εκτιµούν ότι ο συνδυασµός χαµηλών τιµών σε µια περίοδο υψηλών αποθεµάτων θα µπορούσε να οδηγήσει την Κίνα στο να γίνει κορυφαίος εξαγωγέας καλαµποκιού.
Share this:
Πηγή: