Ημ/νία: 19/10/2023
Λιγότερη πρωτεΐνη στη τροφή βελτιώνει την υγεία του εντέρου στα χοιρίδια μετά τον απογαλακτισμό
Ερευνητές από την Ιταλία ερεύνησαν την επίδραση του επιπέδου της διατροφικής πρωτεΐνης στην ανάπτυξη των χοιριδίων και στη διάρροια μετά τον απογαλακτισμό.
Η περίοδος μετά τον απογαλακτισμό είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή ενός χοίρου που επηρεάζει την υγεία και τη λειτουργία του εντέρου. Οι αλλαγές στη διατροφή που συνοδεύονται από μορφολογική και ενζυματική ωρίμανση του βλεννογόνου του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πέψη και την απορρόφηση. Επιπλέον, τα χοιρίδια βρίσκονται σε φάση ταχείας ανάπτυξης, επομένως έχουν μεγαλύτερη απαίτηση σε πρωτεΐνη από την ικανότητα πέψης του εντέρου. Ωστόσο, οι άπεπτες πρωτεΐνες επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό της παθογόνου βακτηριακής χλωρίδας που παράγει τοξίνες και προκαλεί διάρροια. Επομένως, η ποσότητα πρωτεΐνης που τροφοδοτείται στα χοιρίδια παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υγεία και τη λειτουργία του εντέρου μετά τον απογαλακτισμό.
Συλλογή δεδομένων
Για αυτό το πείραμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 144 απογαλακτισμένα χοιρίδια (Duroc Italiana × Large White Italiana). Διήρκεσε από τον απογαλακτισμό στην ηλικία των 25 ημερών μέχρι το τέλος της φάσης μετά τον απογαλακτισμό στις 95 ημέρες. Διαφορετικές συνθέσεις δίαιτας χαρακτήριζαν 2 επίπεδα διατροφικής πρωτεΐνης συμπεριλαμβανομένων υψηλού και χαμηλού σε 2 φάσεις ανάπτυξης. Η ομάδα άλλαξε τη σύνθεση της διατροφής 25 ημέρες μετά την έναρξη του πειράματος. Συμπλήρωσαν συνθετικά αμινοξέα για να εξασφαλίσουν μια ισορροπημένη σύνθεση τροφής. Καθόρισαν επίσης τα συνολικά επίπεδα λυσίνης στην πρώτη και δεύτερη περίοδο σίτισης στο 1,40% και 1,20% της τροφής, αντίστοιχα.
Η ομάδα εξισορρόπησε τα ποσοστά μεθειονίνης, κυστίνης, θρεονίνης και τρυπτοφάνης σύμφωνα με την αναλογία της ιδανικής πρωτεΐνης με την προσθήκη συνθετικών αμινοξέων. Η επίδραση του επιπέδου διατροφικής πρωτεΐνης στην ανάπτυξη των χοιριδίων, την κατάσταση της υγείας και τη μικροχλωρίδα των κοπράνων ελήφθη υπόψη για τις ακόλουθες περιόδους:
Από την έναρξη του πειράματος μέχρι την αλλαγή της τροφοδοσίας.
Από την αλλαγή της τροφής μέχρι την αλλαγή κατοικίας.
Από την αλλαγή κατοικίας μέχρι το τέλος της περιόδου μετά τον απογαλακτισμό.
Οι ερευνητές ζύγισαν τα χοιρίδια μεμονωμένα στην αρχή του πειράματος, την ημέρα της αλλαγής της διατροφής, την ημέρα της αλλαγής κατοικίας και στο τέλος του πειράματος. Στη συνέχεια, η μέση ημερήσια αύξηση, η μέση ημερήσια πρόσληψη τροφής και ο ρυθμός μετατροπής τροφής υπολογίστηκαν για κάθε περίοδο. Έδωσαν βαθμολογίες διάρροιας σε κάθε κλουβί με βάση τον αριθμό των περιπτώσεων και την ένταση (ήπια, μέτρια, σοβαρή) της διάρροιας. Η ομάδα συνέλεξε επίσης δείγματα κοπράνων στο τέλος κάθε περιόδου ανάπτυξης. Υπολογίστηκαν επίσης οι συγκεντρώσεις ξηρής ύλης, οργανικής ύλης, περιεκτικότητας ολικού αζώτου και αμμωνίου, ακατέργαστων ινών, κλασμάτων ινών, pH, ημικυτταρίνης και κυτταρίνης. Το συνολικό DNA εκχυλίστηκε από τα δείγματα κοπράνων για να προσδιοριστεί η σύνθεση της μικροχλωρίδας των κοπράνων.
Επίπεδο διατροφικής πρωτεΐνης και απόδοση ανάπτυξης
Τα χοιρίδια που τρέφονταν με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης εμφάνισαν μεγαλύτερο μέση ημερήσια αύξηση και ποσοστό μετατροπής τροφής από εκείνα που τρέφονταν με χαμηλή πρωτεΐνη τις πρώτες 25 ημέρες του πειράματος μέχρι την αλλαγή της δίαιτας. Ωστόσο, η μέση ημερήσια αύξηση και ο ρυθμός μετατροπής της τροφής ήταν τα ίδια για τα 2 επίπεδα πρωτεΐνης στην περίοδο από την αλλαγή της διατροφής έως την αλλαγή στέγης. Επιπλέον, το επίπεδο πρωτεΐνης της δίαιτας δεν επηρέασε τη μέση ημερήσια πρόσληψη τροφής των χοιριδίων.
Επίπεδο πρωτεΐνης και συχνότητα διάρροιας
Η επίπτωση της διάρροιας ξεκίνησε στην πρώιμη περίοδο μετά τον απογαλακτισμό και συνεχίστηκε κατά την περίοδο μεταξύ του απογαλακτισμού και της αλλαγής της τροφής και της περιόδου μεταξύ της αλλαγής κατοικίας και της λήξης της περιόδου μετά τον απογαλακτισμό. Η συνολική επίπτωση της διάρροιας ήταν χαμηλότερη σε χοίρους που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες σε σχέση με τους χοίρους που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Η επίδραση του επιπέδου διατροφικής πρωτεΐνης στις αθροίσεις βαθμολογίας διάρροιας ήταν πολύ σημαντική μέχρι την αλλαγή στέγης, ενώ δεν ήταν σημαντική από την αλλαγή στέγης μέχρι το τέλος του πειράματος.
Μικροβίωση κοπράνων
Η ποικιλότητα των μικροβίων στα κόπρανα αυξήθηκε μετά την αλλαγή της τροφής και αυξήθηκε περαιτέρω μετά την αλλαγή στέγης, ενώ δεν επηρεάστηκε από το επίπεδο πρωτεΐνης στη διατροφή. Τα ινοβακτήρια, τα πρωτεοβακτήρια και τα σπειροχαιή παρουσιάζονταν περισσότερο στα κόπρανα των χοιριδίων σε δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες, ενώ τα Firmicutes ήταν πιο άφθονα στα κόπρανα των χοιριδίων σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Σύνθεση κοπράνων
Τα χοιρίδια που τρέφονταν με χαμηλή πρωτεΐνη είχαν περιττώματα που ήταν πλουσιότερα σε ξηρή και οργανική ουσία και χαμηλότερα σε ολικό άζωτο και αμμώνιο σε όλη την περίοδο του πειράματος. Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις ημικυτταρίνης και κυτταρίνης ήταν υψηλότερες στα δείγματα κοπράνων με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις προπιονικού, βαλερικού και ιδιαίτερα ισοβαλερικού οξέος αυξήθηκαν ελαφρώς μετά την αλλαγή της σίτισης.
Συμπεράσματα
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη της τροφής μπορεί να μειώσει την εμφάνιση και τη σοβαρότητα των γαστρεντερικών συνδρόμων στα χοιρίδια σε ιδιαίτερα στρεσογόνα στάδια εκτροφής, ενώ επηρεάζει οριακά μόνο την απόδοση της ανάπτυξης.
Photo by Marek Piwnicki on Unsplash