Ημ/νία: 01/11/2024
Λήψη μέτρων για την πρόληψη μετάδοσης της Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών και της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας απέστειλε την ακόλουθη ενημέρωση:
Λάρισα: 1 Νοεμβρίου 2024
ΘΕΜΑ: «Λήψη μέτρων για την πρόληψη μετάδοσης της Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών και της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Έχοντας υπ’ όψη:
1. Tο Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/τ.Α΄/7-6-2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με το άρθρο 5 του Ν.4071/2012 (ΦΕΚ 85/τ. Α΄/11-4-2012) «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ».
2. Τις διατάξεις του Π.Δ. 129/2010 (ΦΕΚ 222/27-12-2010,τ.Α΄) «Οργανισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας» όπως τροποποιήθηκε από την υπ’ αριθμ. 15840/156612/04-10-2018 απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας σχετικά με την «Έγκριση της 146/2018 (ορθή επανάληψη) περί ολικής τροποποίησης - επικαιροποίησης του Π.Δ. 129/2010 (ΦΕΚ 222/τ.Α’/27.12.2010): «Οργανισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
3. Την υπ’ αριθμ. 5946/05-01-2024 (ΦΕΚ 262/τ.Β΄/17-01-2024) απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας «Εξουσιοδότηση υπογραφής «Με εντολή Περιφερειάρχη» στον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης στους Προϊσταμένους των Υποδιευθύνσεων και στους Προϊσταμένους των Τμημάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
4. Την υπ’ αριθμ. 469071/01-11-2024 Εισήγηση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Ελέγχου Εξωτικών Νοσημάτων των Ζώων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Με δεδομένο τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και δεδομένα της Πανώλους των Μικρών Μηρυκαστικών και της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων και την εξέλιξη της επιζωοτιών στη Θεσσαλία και στη χώρα γενικότερα και προς αποφυγή της μετάδοσης των εξωτικών νοσημάτων και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εισηγούμαστε την λήψη των ακόλουθων μέτρων:
Ι. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ
Α) Χοιροειδή
Επιτρέπεται ελεύθερα η μετακίνηση χοιροειδών για οποιοδήποτε λόγο (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή).
Β) Αιγοπρόβατα
1. Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων με σκοπό την σφαγή, την πάχυνση και την αναπαραγωγή.
2. Απαγορεύεται η βόσκηση αιγοπροβάτων εκτροφών που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης.
3. Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και η προσέγγιση στις ορισθείσες ζώνες προστασίας και επιτήρησης των μολυσμένων Π.Ε.
4. Η επιστροφή ζώων από το θερινό βοσκότοπο επιτρέπεται να γίνει σύμφωνα με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
i. Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.
ii. Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους, εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.
iii. Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.
iv. Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της Ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.
Γ) Βοοειδή από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων
1. Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση βοοειδών (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή) από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό και βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης των μολυσμένων Π.Ε.
2. Επιτρέπεται η μετακίνηση βοοειδών για επιστροφή από το θερινό βοσκότοπο από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος και κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή.
3. Επιτρέπεται η μετακίνηση βοοειδών για σφαγή από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων που βρίσκονται εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης των μολυσμένων Π.Ε. με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα) με προορισμό μόνο τα σφαγεία εντός της ΠΕ στην οποία ανήκουν.
Δ) Βοοειδή από εκτροφές που δεν είναι συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων
1. Επιτρέπεται ελεύθερα η μετακίνηση τους για οποιοδήποτε λόγο (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή) με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος και κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή.
ΙΙ. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΙΔΩΝ ΧΟΡΤΟΝΟΜΗΣ
Απαγορεύεται η έξοδος ειδών χορτονομής από τις μολυσμένες Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
ΙΙΙ. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΩΠΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΩΝ
Σύμφωνα με τον Kατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό 2020/687 της Επιτροπής, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, απαγορεύονται οι μετακινήσεις νωπού γάλακτος και πρωτογάλακτος που προέρχονται από ζώα από εκτροφές που βρίσκονται στην απαγορευμένη ζώνη.
Ωστόσο, στα άρθρα 33 και 49 του εν λόγω Κανονισμού αναφέρονται οι ειδικοί όροι για την έγκριση μετακινήσεων νωπού γάλακτος που προέρχεται από εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας και τη ζώνη επιτήρησης, αντίστοιχα. Το νωπό γάλα μπορεί να μετακινηθεί σε εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος για να υποβληθεί στην επεξεργασία μετριασμού του κινδύνου που καθορίζεται στο παράρτημα VII, του Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμού 2020/687.
Η μετακίνηση νωπού γάλακτος από την εκτροφή προέλευσης στην εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να πραγματοποιείται μέσα σε κλειστούς περιέκτες και η εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να βρίσκεται στην ίδια απαγορευμένη ζώνη ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην απαγορευμένη ζώνη και πρέπει να λειτουργεί υπό την επιτήρηση επίσημων κτηνιάτρων.
Για την αποτροπή μετάδοσης και εξάπλωσης της νόσου ορίζονται τα παρακάτω μέτρα:
1. Τα οχήματα που παραλαμβάνουν γάλα από εκμεταλλεύσεις της απαγορευμένης ζώνης δεν πρέπει να παραλαμβάνουν γάλα από ελεύθερες περιοχές.
2. Ειδικότερα, ισχύουν τα παρακάτω:
2.1. Θα πρέπει να υπάρχουν οχήματα αποκλειστικής χρήσης στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης τα οποία κινούνται αποκλειστικά σε αυτές τις ζώνες και τα οποία δεν παραλαμβάνουν γάλα από την περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη και από ελεύθερες περιοχές. Τα εν λόγω οχήματα πρέπει να παραλαμβάνουν πρώτα από τη ζώνη επιτήρησης και μετά από τη ζώνη προστασίας.
2.2. Θα πρέπει να υπάρχουν οχήματα αποκλειστικής χρήσης στην περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη τα οποία δεν παραλαμβάνουν γάλα από ελεύθερες περιοχές.
2.3. Πριν από κάθε είσοδο και έξοδο από εκμεταλλεύσεις πρέπει να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος.
2.4. Πρέπει να καταγράφεται η ημερομηνία και ώρα παραλαβής γάλακτος από κάθε εκτροφή.
2.5. Ο οδηγός του μέσου παραλαβής και μεταφοράς του γάλακτος απαγορεύεται να μετακινείται άσκοπα εντός της εκτροφής και να έρχεται σε άμεση επαφή με ζώα ή ζωοτροφές, αλλά θα πρέπει να παραμένει αυστηρά στο διακριτό χώρο της παράδοσης του γάλακτος.
2.6. Μετά την τελευταία παραλαβή διενεργείται προσεκτικός καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος από τον οδηγό και στη συνέχεια, το όχημα δεν κάνει καμία ενδιάμεση στάση για παραλαβή σε άλλη προβατοτροφική εκμετάλλευση παρά κατευθύνεται προς την εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος, στην οποία διενεργείται εκ νέου καθαρισμός και απολύμανση (εσωτερικός CIP και εξωτερικός).
2.7. Στα οχήματα πρέπει να υπάρχει επαρκής ποσότητα γαντιών μιας χρήσης, ποδοναριών και φόρμες μιας χρήσης, για άμεση χρήση από τον οδηγό.
2.8. Όταν ο οδηγός φτάνει σε μια εκμετάλλευση πρέπει να φορέσει τη φόρμα, τα ποδονάρια και τα γάντια και κατά την αποχώρηση να τα ψεκάσει με απολυμαντικό, να τα βγάλει και να τα αφήσει στην εκτροφή για καταστροφή.
3. Όλα τα οχήματα που παραλαμβάνουν νωπό γάλα πρέπει να φέρουν κινητό εξοπλισμό ικανού μεγέθους (τουλάχιστον 15lt) για να απολυμανθεί επαρκώς το όχημα πριν από την είσοδο και μετά την έξοδο από τις εκμεταλλεύσεις. Στα οχήματα πρέπει να υπάρχει αρκετή ποσότητα κατάλληλου απολυμαντικού.
4. Τα οχήματα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται επιμελώς τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά πριν πραγματοποιήσουν το επόμενο δρομολόγιο.
5. Η εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος τηρεί αρχείο με τα οχήματα που κινούνται σε κάθε ζώνη και την ιχνηλασιμότητα του γάλακτος που παραλαμβάνει.
Στo πλαίσιο της ενωσιακής νομοθεσίας για την πρόληψη και τον έλεγχο ορισμένων καταγεγραμμένων νόσων (Κανονισμός 2020/687 Παράρτημα VII, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), ο μετριασμός του κινδύνου από το γάλα από την απαγορευμένη ζώνη για την ευλογιά είναι η παστερίωση που συνίσταται σε μία μόνο θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα τουλάχιστον ισοδύναμο του αποτελέσματος που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή 72°C επί 15 δευτερόλεπτα. H εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να βρίσκεται στην ίδια απαγορευμένη ζώνη ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην απαγορευμένη ζώνη και πρέπει να λειτουργεί υπό την επιτήρηση επίσημων κτηνιάτρων.
IV. ΖΩΙΚΑ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ
1. Απαγορεύεται η μεταφορά νεκρών ζώων από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης των μολυσμένων Π.Ε.
2. Τα ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας ΙΙΙ επιτρέπεται να διακινούνται σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης τηρώντας αυστηρά τα μέτρα βιοασφάλειας.
3. Για όλες τις εγκαταστάσεις εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης επιτρέπεται η μεταφορά οποιασδήποτε κατηγορίας ζωικών υποπροϊόντων.
Επιτρέπεται η μεταφορά νεκρών αιγοπροβάτων προς μονάδες διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μόνο κατόπιν σχετικής τηλεφωνικής ενημέρωσης της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής.
Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναγραφόμενα στην υπ’ αριθμ. 3568/276264/16-09-2024 εγκύκλιο του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Διαχείριση κόπρου
Για την αποτροπή της διασποράς της Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών και της Ευλογιάς του προβάτου, κρίνεται απολύτως αναγκαία η παραμονή της κόπρου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων και βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης εντός του περιφραγμένου χώρου της κάθε εκμετάλλευσης. Οι κτηνοτρόφοι αυτών των εκμεταλλεύσεων δεν θα πρέπει να μεταφέρουν την κόπρο σε άλλο χώρο, ακόμα και αν πρόκειται για παρακείμενο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας τους. Επιπρόσθετα οι εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου δεν θα παραλαμβάνουν κόπρο από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και εκμεταλλεύσεις βοοειδών που συνυπάρχουν με αιγοπρόβατα και βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μέχρι νεωτέρας.
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ