Ημ/νία: 26/05/2023

Μείωση δοντιών σε χοιρίδια

Μείωση δοντιών σε χοιρίδια

Όσον αφορά τις «διαδικασίες» των χοιριδίων, τα πιο συνηθισμένα θέματα είναι η αγκίστρωση της ουράς και ο ευνουχισμός, αλλά δεν γίνονται τόσες πολλές συζητήσεις για τη μείωση των δοντιών στα χοιρίδια. Η τακτική εκτομή δοντιών είναι επίσης μια πρακτική που έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008. Πώς μπορούν να βοηθηθούν οι παραγωγοί να σταματήσουν να κάνουν μείωση δοντιών;

Η μείωση των δοντιών είναι μια διαδικασία που συνήθως γίνεται σε χοιρίδια μέσα στις δύο πρώτες ημέρες της ζωής τους. Η άκρη των μυτερών σαν βελόνες δοντιών τους (δηλαδή τα δόντια του κυνόδοντα και του τρίτου κοπτήρα σε κάθε τέταρτο του στόματος, που μερικές φορές ονομάζονται και «γωνιακά δόντια») ισοπεδώνεται χρησιμοποιώντας είτε κουρευτική μηχανή είτε περιστρεφόμενο μύλο. Αυτή η διαδικασία απαιτεί συγκράτηση του χοιριδίου, ενώ διατηρεί το στόμα του ανοιχτό, κάτι που είναι αγχωτικό τόσο για το χοιρίδιο όσο και για το κτηνοτρόφο.

Η μείωση των δοντιών μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο, βλάβες στα δόντια/ούλα και μερικές φορές βαθύτερη βλάβη ιστού στον οδοντικό πολφό, κάτι που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία, την ευημερία και την απόδοση των χοιριδίων. Εάν η μείωση των δοντιών δεν γίνει προσεκτικά, οι τραυματισμοί των δοντιών και των ούλων μπορούν να δημιουργήσουν μια οδό για βακτηριακή μόλυνση. Αυτό συνδέεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο μαστίτιδας στις χοιρομητέρες. Όπως σχετικά με τη στερέωση της ουράς, η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία του Συμβουλίου 2008/120/ΕΚ) απαγορεύει και τη ρουτίνα μείωσης των δοντιών.

Γιατί γίνεται η μείωση των δοντιών στα χοιρίδια;
Η μείωση των δοντιών συμβαίνει λόγω του τραυματισμού που προκαλείται στα πρόσωπα των χοιριδίων και στους μαστούς (ή θηλές) από τα μυτερά δόντια. Οι τραυματισμοί στα πρόσωπα των χοιριδίων είναι πιθανό να οφείλονται στον ανταγωνισμό τους για πρόσβαση στη θηλή κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του γάλακτος της χοιρομητέρας. Αυτό ονομάζεται «μάχη θηλής» και οι τραυματισμοί στον μαστό της χοιρομητέρας μπορεί να οφείλονται στο ότι τα χοιρίδια μερικές φορές θηλάζουν «υπερβολικά». Σε σύγκριση με τον επιπολασμό του δαγκώματος της ουράς, που σχετίζεται με το αγκίστρωμα της ουράς, δεν υπάρχει επαρκής γνώση για τον επιπολασμό αυτών των τύπων αλλοιώσεων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Η διεκδίκηση της θηλής είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό μέρος της ζωής ενός νεογέννητου γουρουνιού. Ορισμένες μελέτες παρατήρησαν καυγάδες μεταξύ χοιριδίων που μεγάλωσαν σε ημιφυσικό περιβάλλον, αλλά όχι στο επίπεδο που προκαλεί τραυματισμό. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι παράγοντες στα αγροκτήματα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των τραυματισμών;

Μια πρόσφατη μελέτη από μια ομάδα επιστημόνων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ* ανασκόπησε την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία προκειμένου να κατανοήσει τι λέει η έρευνα για αυτό το θέμα. Διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες μελέτες διερεύνησαν μόνο την επίδραση του αν τα δόντια του χοιριδίου μειώνονται ή όχι. Το σύστημα στέγασης είναι ο δεύτερος πιο κοινός παράγοντας που μελετήθηκε.

Τα χοιρίδια που εκτρέφονται σε ελεύθερους τοκετούς ή θηλασμούς έχουν λιγότερες βλάβες στο πρόσωπο. Παρομοίως, οι χοιρομητέρες που στεγάζονται σε ελεύθερους τοκετούς ή θαλάμους πολλαπλών θηλασμών έχουν μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού της θηλής και, σε φάρμες με μεγαλύτερο περιθώριο χώρου, ο κίνδυνος είναι ακόμη μικρότερος.

Αυτό δεν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, γιατί αν η χοιρομητέρα έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων μπορεί πιο εύκολα να αποτρέψει τον υπερβολικό θηλασμό από τα χοιρίδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποιότητα του δαπέδου μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο τραυματισμού του μαστού της χοιρομητέρας, καθώς μπορεί κατά λάθος να χαράξει τον δικό της μαστό ενώ προσπαθεί να σηκωθεί αν το δάπεδο είναι ολισθηρό.

Μεγαλύτερο μέγεθος χοιριδίων
Η μάχη για τη θηλή μπορεί επίσης να επιδεινωθεί όταν είτε το περιορισμένο γάλα της χοιρομητέρας πρέπει να μοιραστεί σε περισσότερα χοιρίδια, είτε όταν η ικανότητα αρμέγματος της χοιρομητέρας μειώνεται. Δεν αποτελεί έκπληξη, ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι ένα μεγαλύτερο μέγεθος χοιριδίων αυξάνει τον κίνδυνο αυτών των τραυματισμών.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει μελέτη που να διερευνά πώς η ποιότητα του γάλακτος και η ικανότητα αρμέγματος της χοιρομητέρας μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο αλλοιώσεων του προσώπου και της θηλής της χοιρομητέρας. Μόνο μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τα χοιρίδια έλαβαν υποκατάστατο γάλακτος, είχαν λιγότερες βλάβες στο ρύγχος τους, αν και ο αριθμός των καβγάδων παρέμεινε ο ίδιος.

Μερικές συμβουλές για την πρόληψη τραυματισμών
Σαφώς, υπάρχει ανάγκη για περισσότερη έρευνα για να βοηθήσουμε στην καλύτερη κατανόηση των παραγόντων κινδύνου πίσω από τις βλάβες του προσώπου και του μαστού των χοιριδίων. Ωστόσο, είναι εξίσου πολύτιμο να γνωρίζουμε ποιες ιδέες και στρατηγικές μπορεί να προσφέρει η βιομηχανία χοίρων για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Οι ίδιοι συγγραφείς διεξήγαγαν επίσης μια διαδικτυακή έρευνα που στόχευε τους μετόχους της βιομηχανίας χοίρων σε όλο τον κόσμο. Ρώτησαν τους ερωτηθέντες πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της βλάβης του προσώπου και της θηλής χοιρομητέρων στις φάρμες τους. Άλλες ερωτήσεις ήταν ποιες στρατηγικές χρησιμοποιούν για να το αντιμετωπίσουν και άλλες ερωτήσεις σχετικά με τη μείωση των δοντιών. Από τις 75 απαντήσεις από 17 χώρες, οι μισές είπαν ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουν τις πρακτικές διαχείρισης. Κάποιοι είπαν ότι δεν είχαν ποτέ αυτό το πρόβλημα. Επιπλέον, μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες ασκούν τη μείωση των δοντιών. Αντίθετα, παρακάτω είναι τα πιο κοινά μέτρα που προσπάθησαν και θεώρησαν χρήσιμα:

Επιλογή καλών χαρακτηριστικών των χοιρομητέρων.

Βελτίωση της διατροφής των χοιρομητέρων και της πρόσληψης νερού κατά τον τοκετό.

Συχνότερη διενέργεια ελέγχων τοκετού.

Παροχή συμπληρωμάτων διατροφής στα χοιρίδια νωρίτερα.

Αποφυγή μεγάλων χοιριδίων.

Χρήση χοιρομητέρων για θηλασμό.

Χρήση περιβαλλοντικού εμπλουτισμού για τις θηλάζουσες χοιρομητέρες και τα θηλάζοντα χοιρίδια.

Ως λύση χρησιμοποιείται επίσης η επαρκής διασταυρούμενη ανατροφή/θηλασμός, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι μελέτες έδειξαν αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η διασταυρούμενη ανατροφή μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση τραυματισμών στο πρόσωπο των χοιριδίων, καθώς οι καυγάδες μπορεί να αυξηθούν όταν εισάγονται νέα χοιρίδια. Επομένως, η διασταυρούμενη ανατροφή θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή για να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες.

Κέρδος για χοιρίδια και χοιρομητέρες
Αυτή η έρευνα δείχνει ότι ο κλάδος μπορεί να πρωτοστατήσει στην εξεύρεση πρακτικών λύσεων και στην αποφυγή διαδικασιών χοιριδίων. Η μελλοντική έρευνα πρέπει να εξετάσει τι κάνουν τώρα οι αγρότες. Πρέπει επίσης να παρέχει επιστημονικά στοιχεία για την ανάπτυξη σαφών λύσεων για τη μείωση του τραυματισμού του προσώπου και του μαστού της χοιρομητέρας.

Πράγματι, πολλές από τις λύσεις μπορεί να είναι ωφέλιμες για τη συνολική διαχείριση της φάρμας παραγωγής. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την παραγωγικότητα, την υγεία και την ευημερία των χοιρομητέρων που γεννούν και θηλάζουν. Όπως ανέφεραν επίσης οι ερωτηθέντες, πολλές φάρμες προσφέρουν στο προσωπικό τους ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών κατάρτισης. Αυτά περιλαμβάνουν την προσαρμογή της τροφής της χοιρομητέρας, την υποβοήθηση του τοκετού, την εκμάθηση της συμπεριφοράς των χοιρομητέρων κατά τη γέννα, την καταμέτρηση των θηλών και την παρακολούθηση της παραγωγής γάλακτος. Αυτό θα είναι κέρδος για τη βελτίωση της διαχείρισης των χοιρομητέρων τοκετού και τη μείωση των διαδικασιών που πρέπει να γίνουν στα χοιρίδια.




Photo by Christina Abken on Unsplash


 
Share this:
Πηγή: