Ημ/νία: 25/10/2024
Μπορούν οι χοίροι να βοηθήσουν στην ανακάλυψη νέων θεραπειών μελανώματος;
Ο υπέρηχος και το φως θα αντιμετωπίσουν τα μελανώματα στους χοίρους; Οι επιστημονικές εξελίξεις κατέστησαν δυνατή τη χρήση του φωτός για τη συρρίκνωση και τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, αλλά ορισμένοι τύποι καρκίνου, όπως τα μελανώματα, δεν ανταποκρίνονται καλά σε αυτή τη νέα θεραπεία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας συνεργάζονται σε νέες μελέτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του υπερήχου και του φωτός, ή της φωτοδυναμικής θεραπείας, για τη θεραπεία μελανωμάτων σε χοίρους.
«Στη φωτοδυναμική θεραπεία, εισάγουμε μια χημική ουσία που απορροφάται από τα καρκινικά κύτταρα του δέρματος. Η χημική ουσία αντιδρά μόνο όταν εκτίθεται σε ένα συγκεκριμένο είδος φωτός, το οποίο προκαλεί το σχηματισμό νέων μορίων που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα», δήλωσε ο Vanderlei Bagnato, καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής.
Η φωτοδυναμική θεραπεία εξαλείφει περίπου το 95% των βλαβών για μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος. Είναι πολύ οικονομικό και μη επεμβατικό, εξήγησε ο Bagnato.
«Αλλά η θεραπεία μελανωμάτων με θεραπεία με βάση το φως είναι προβληματική για διάφορους λόγους. Πρώτον, η χρωστική ουσία στα καρκινικά κύτταρα μερικές φορές παρεμβαίνει στο φως. Δεύτερον, τα μελανώματα είναι πιο επιρρεπή από άλλους καρκίνους του δέρματος να αναγεννηθούν και να κάνουν μετάσταση - ή να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος - εάν δεν αφαιρεθούν εντελώς», είπε.
Η εύρεση ενός πιο αποτελεσματικού τρόπου αντιμετώπισης του μελανώματος χρησιμοποιώντας φωτοδυναμική θεραπεία θα μπορούσε να ανοίξει πόρτες, λένε οι ερευνητές, για χαμηλού κόστους, μη επεμβατικές θεραπείες σε χοίρους, ανθρώπους και άλλα θηλαστικά.
«Εκτός από την πρόοδο της ανθρώπινης ιατρικής, ελπίζουμε ότι αυτό το έργο μπορεί να φέρει φωτοδυναμική θεραπεία στην κτηνιατρική — όχι μόνο σε χοίρους αλλά και σε άλλα είδη που αναπτύσσουν μελάνωμα», Jennifer Fridley, κλινική επίκουρη καθηγήτρια στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής Το Τμήμα Κλινικών Επιστημών Μεγάλων Ζώων του Ιατρικού και Βιοϊατρικών Επιστημών και ο διευθυντής του Κτηνιατρικού Ιατρικού Πάρκου, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Η φωτοδυναμική θεραπεία έχει γίνει πρόσφατα η κύρια θεραπεία για μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος λόγω του χαμηλού κόστους και της υψηλής αποτελεσματικότητάς της.
«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εισαγάγουμε το θεραπευτικό φάρμακο στον καρκίνο – πρόσφατα, αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε μικροβελόνες», είπε ο Bagnato. «Στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένα από το ίδιο το φάρμακο, οπότε όταν διαλύονται στο δέρμα, δεν μένει τίποτα πίσω. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει σε λιγότερο από μία ώρα και δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση».
Ο Bagnato είπε ότι οι ασθενείς με καρκίνο του δέρματος με διαβήτη, μια πολύ κοινή πάθηση στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη φωτοδυναμική θεραπεία. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να αποφεύγουν τη χειρουργική επέμβαση όποτε είναι δυνατόν, επειδή ο διαβήτης προκαλεί κακή ροή αίματος στους ιστούς του σώματος. Η φωτοδυναμική θεραπεία προσφέρει μια πολύ πιο ασφαλή θεραπεία από τη χειρουργική επέμβαση με λιγότερες πιθανότητες επιπλοκών.
Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός;
Ο Bagnato και οι ερευνητικοί του συνεργάτες θα δοκιμάσουν έναν συνδυασμό φαρμάκων, μηχανισμών παροχής και τύπων φωτός για να δουν ποιοι συνδυασμοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί.
Επιπλέον, θα δοκιμάσουν έναν άλλο τύπο μήκους κύματος - τον υπέρηχο. Αυτή η ηχοδυναμική θεραπεία είναι παρόμοια με τη φωτοδυναμική θεραπεία με τη διαφορά ότι χρησιμοποιεί ήχο αντί για φως, ανέφερε η ανακοίνωση.
«Όταν εισάγουμε ορισμένα φάρμακα στα καρκινικά κύτταρα, γίνονται μικροί αντιδραστήρες που δημιουργούν μικροσκοπικές εκρήξεις όταν χτυπηθούν από υπερηχητικά κύματα», είπε ο Bagnato. «Ελπίζουμε να συνδυάσουμε τόσο τη φωτοδυναμική όσο και την ηχοδυναμική θεραπεία για την πλήρη εξάλειψη των μελανωμάτων, χωρίς τον κίνδυνο επανεμφάνισης και μετάστασης. Ελπίζω αυτή η έρευνα να γίνει το θεμέλιο για περαιτέρω εξειδικευμένη έρευνα για τον καρκίνο για κατοικίδια και άλλα ζώα στο VMBS.»
Οι ερευνητές θα συλλέξουν δείγματα κυττάρων δέρματος από ένα κοπάδι γουρουνιών στη νέα μελέτη. Τα γουρούνια ανήκαν κάποτε στον Duane Kraemer, έναν συνταξιούχο πλέον ανώτερο καθηγητή του VMBS που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της CC, της πρώτης κλωνοποιημένης γάτας στον κόσμο.
«Τα γουρούνια σε αυτή τη μελέτη είναι ένα είδος που έχουν την τάση να αναπτύσσουν μελανώματα, αλλά δεν επηρεάζονται πραγματικά από αυτά», είπε ο Fridley. «Στην πραγματικότητα, μερικές φορές τα μελανώματα τους υποχωρούν από μόνα τους, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μελετηθούν».