Ημ/νία: 28/06/2024

Νέα μελέτη βιοασφάλειας δείχνει πως μόνο η εκπαίδευση δεν είναι αρκετή

Νέα μελέτη βιοασφάλειας δείχνει πως μόνο η εκπαίδευση δεν είναι αρκετή

Όσον αφορά την παροχή κινήτρων στους φροντιστές ζώων να συμμορφώνονται με συνέπεια με τις πρακτικές βιοασφάλειας, μια νέα μελέτη λέει ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε μόνο στο βήμα της εκπαίδευσης. 

Αν και η συνεπής εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας, η έρευνα δείχνει ότι η εκπαίδευση πρέπει να παρακολουθείται για να διασφαλιστεί ότι οι φροντιστές ζώων εκτελούν τις πρακτικές βιοασφάλειας με ακρίβεια και συνέπεια. Και όταν το κάνουν, είναι σημαντικό να ανταμείβουμε τις προσπάθειές τους, εξηγεί η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Πληροφοριών για την Υγεία των Χοίρων, Megan Niederwerder, DVM. 

«Είναι σημαντικό να παρέχεται θετική ενίσχυση στους εργαζόμενους, ώστε να γνωρίζουν ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουν για πρακτικές βιοασφάλειας έχουν σημασία για τους παραγωγούς, τους κτηνιάτρους και τελικά ότι οι προσπάθειές τους έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία των χοίρων», λέει ο Niederwerder. 

Αυτό το πρόσφατα ολοκληρωμένο έργο με επικεφαλή τον Michael Chetta της Talent Metrics Consulting, είναι ένα από τα 18 ερευνητικά έργα του Προγράμματος Βιοασφάλειας Wean-to-Harvest που χρηματοδοτούνται από το SHIC, μαζί με το Foundation for Food and Agriculture Research και το Pork Checkoff. Η διερευνητική μελέτη διεξήχθη για να δημιουργηθεί μια βάση για τα κίνητρα των εργαζομένων και να εντοπιστούν οι κύριοι παράγοντες στον κλάδο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συμμόρφωση με τη βιοασφάλεια.

«Δεν έχουμε πολλές γνώσεις και κατανόηση σχετικά με το τι παρακινεί τους φροντιστές ζώων να συνεχίσουν να εκτελούν με συνέπεια πρωτόκολλα βιοασφάλειας μετά την εκπαίδευση τους», λέει ο Niederwerder. «Αυτό το έργο εξέτασε πραγματικά πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τη συμμόρφωση και να επιτύχουμε πιο συνεπή συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας μετά την εκπαίδευση των φροντιστών ζώων».

Για τη διεξαγωγή αυτής της μελέτης, αναπτύχθηκε μια διαδικτυακή έρευνα και 139 φροντιστές ζώων από πέντε εταιρείες παραγωγής χοιρινού κρέατος συμμετείχαν στην έρευνα και αποτέλεσαν τον πληθυσμό του δείγματος της μελέτης. Οι ερωτήσεις μέτρησαν τις ποσοτικές απαντήσεις σε διαφορετικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη συμμόρφωση, όπως η στάση, ο κοινωνικός κανόνας, ο αντιληπτός έλεγχος συμπεριφοράς, η πρόθεση συμπεριφοράς, οι απαιτήσεις εργασίας, οι πόροι εργασίας, το επίπεδο εξάντλησης και η απομάκρυνση από την εργασία. 

«Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακάλυψαν ότι το κίνητρο δεν είναι πιθανότατα το μόνο συστατικό για τη συνεπή εκτέλεση πρακτικών βιοασφάλειας. Και στην πραγματικότητα, πιθανότατα έχουμε την ευκαιρία στη βιομηχανία των χοίρων να εξετάσουμε τα σχόλια των εποπτών και την εποπτική υποστήριξη και να επιβραβεύσουμε εκείνα τα άτομα που ολοκληρώνουν τις πρακτικές βιοασφάλειας με συνέπεια», εξηγεί. «Φαίνεται ότι η επιβράβευση των ανθρώπων μετά από ακριβή και συνεπή συμμόρφωση είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε αυτές τις συνεπείς συμπεριφορές».

Η βιοασφάλεια απαιτεί ένα περιβάλλον όπου ο διάλογος μπορεί να είναι ανοιχτός για το τι είναι πραγματικά σημαντικό στη φάρμα. 

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για το γιατί η βιοασφάλεια είναι σημαντική», λέει ο Niederwerder. «Αν τα πράγματα δεν ανοίξουν ποτέ για διάλογο, είναι δύσκολο να μετριάσεις οποιονδήποτε από τους κινδύνους που μπορεί να έχουν εισέλθει κατά λάθος».

Η συνέχιση αυτής της έρευνας σε όλη τη βιομηχανία χοίρων των ΗΠΑ θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων και των κινήτρων πίσω από τις στάσεις και τις αντιλήψεις των εργαζομένων σχετικά με την τήρηση της βιοασφάλειας και στην ενίσχυση των θετικών αποτελεσμάτων για τους εργαζόμενους, τις φάρμες και τους καταναλωτές. 

Διαβάστε την περίληψη της μελέτης εδώ.




Photo by Christina Abken on Unsplash
 
Share this:
Πηγή: