Ημ/νία: 26/10/2018

Νέοι κανόνες για τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία

Νέοι κανόνες για τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία

Ένα ακόμη βήμα για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής φαίνεται ότι έγινε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σε συνεδρίαση της ολομέλειάς του την Πέμπτη 25/10, νέους κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, με στόχο να κρατήσουν μακριά από το φαγητό μας τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα.

Με τους νέους κανόνες η προληπτική χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών θα περιοριστεί στα ζώα σε μεμονωμένες περιπτώσεις και μόνο όταν δικαιολογείται από κτηνίατρο και υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης. Η συλλογική θεραπεία θα επιτρέπεται μόνο όταν υπάρχει κατάλληλη αιτιολόγηση από κτηνίατρο και δεν υπάρχει ενναλακτική επιλογή.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα κτηνιατρικά φάρμακα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να αντικαθιστούν τις κακές συνθήκες της κτηνοτροφίας, ούτε για την ταχύτερη ανάπτυξη των ζώων. Μετά την απόφαση των Ευρωβουλευτών και εφόσον δώσει και το Συμβούλιο Υπουργών το πράσινο φως, θα επέλθουν βελτιώσεις σε μια σειρά τομείς, όπως:

- Πρότυπα για εισαγωγές στην Ε.Ε. Κατά την εξαγωγή προϊόντων διατροφής στην Ε.Ε., οι εμπορικοί εταίροι πρέπει να τηρούν τα πρότυπα της Ε.Ε. όσον αφορά την χρήση αντιβιοτικών.

- Ενθάρρυνση της καινοτομίας. Με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον κτηνιατρικό φαρμακευτικό τομέα και την καταπολέμηση της αντιμικροβιακής αντοχής, ενθαρρύνονται οι έρευνες για τα νέα αντιμικροβιακά φάρμακα.

- Φαρμακούχες ζωοτροφές. Οι κανόνες για τις φαρμακούχες ζωοτροφές, συνδέονται στενά. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την απαγόρευση της προληπτικής και συλλογικής χρήσης αντιβιοτικών στις φαρμακευτικές ζωοτροφές. Οι συνταγές για φαρμακευτικές τροφές με αντιβιοτικά θα πρέπει να εκδίδονται πλέον από κτηνιάτρους μετά από κατάλληλη εξέταση.
Share this:
Πηγή: