Ημ/νία: 15/10/2021

Ο πληθυσμός των χοίρων της ΕΕ συρρικνώνεται παρά την ισπανική αύξηση

Ο πληθυσμός των χοίρων της ΕΕ συρρικνώνεται παρά την ισπανική αύξηση

Τα πρώτα αποτελέσματα των απογραφών χοίρων από κράτη μέλη της ΕΕ έδειξαν ότι ο πληθυσμός της ΕΕ μειώθηκε κατά τη διάρκεια του έτους έως τον Ιούνιο του 2021, παρά την αύξηση σε επιμέρους κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιρλανδίας.

Τα αποτελέσματα της απογραφής καλύπτουν 12 κράτη μέλη της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του πληθυσμού χοίρων της ΕΕ. Συνολικά, ο αριθμός των χοίρων σε αυτές τις χώρες μειώθηκε κατά 0,5%, ενώ ο αριθμός των χοιρομητέρων αναπαραγωγής μειώθηκε κατά 1,3%, σύμφωνα με έκθεση του AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board, Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας και Κηπουρικής).


Η επικεφαλής αναλύτρια του AHDB, Bethan Wilkins είπε ότι καθώς σημειώθηκε πτώση των τιμών των χοίρων από τότε που έγιναν οι έρευνες, αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση στο τελευταίο εξάμηνο του έτους.

"Μόνο η περιορισμένη μείωση του πληθυσμού αναπαραγωγής θα μπορούσε κάλλιστα να περιορίσει οποιαδήποτε συρρίκνωση του αριθμού των χοίρων στο μέλλον", δήλωσε η κα Wilkins. "Αν δεν βελτιωθεί η αγορά των εξαγωγών, αυτά τα επίπεδα προσφοράς μπορεί να μην προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση στη συνεχιζόμενη πίεση στις τιμές των παραγωγών".


Απότομες πτώσεις σε αριθμούς χοίρων καταγράφηκαν στη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ολλανδία. Αντίθετα, η Ισπανία, η Δανία και η Ιρλανδία ανέφεραν όλες εύλογη αύξηση τόσο στον συνολικό αριθμό των χοίρων όσο και στο κοπάδι των χοιρομητέρων.

Η κα Wilkins σχολίασε: «Πιθανόν οι ισχυρές ισπανικές εξαγωγές στις αρχές του έτους, βοηθούμενες από τον μειωμένο ανταγωνισμό από τη Γερμανία λόγω της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων εκεί, ενθάρρυναν την επέκταση. Ωστόσο, με την κινεζική αγορά πλέον πιο δύσκολη, η ισπανική αγορά χοιρινού κρέατος δέχεται πιέσεις».Photo by Diego San on Unsplash


 
Share this:
Πηγή: