Ημ/νία: 05/06/2020

Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στην ΕΕ διπλασιάστηκαν τον Μάρτιο

Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στην ΕΕ διπλασιάστηκαν τον Μάρτιο

     Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν μια μεγαλύτερη τάση ανάπτυξης, με αποστολή 114.600 περισσότερων τόνων χοιρινού κρέατος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 (+ 16%)

     Οι εξαγωγές νωπού / κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος στην ΕΕ αυξήθηκαν ξανά τον Μάρτιο, με τις αποστολές σε αγορές εκτός ΕΕ να ανέρχονται σε 268.500 τόνους (+ 7% από έτος σε έτος), σύμφωνα με έκθεση του AHDB (Συμβούλιο Γεωργίας και Ανάπτυξης Κηπευτικών του ΗΒ). Μόνο τον Μάρτιο, η Κίνα έκανε τη διαφορά για άλλη μια φορά, εισάγοντας διπλάσια ποσότητα από την ΕΕ σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο συνολικά δείχνουν μια μεγαλύτερη τάση ανάπτυξης, με 114.600 τόνους περισσότερο χοιρινό κρέας να έχει αποσταλεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 (+ 16% από έτος σε έτος).

     Οι εξαγωγές χοιρινών εντοσθίων τον Μάρτιο ήταν επίσης σε αύξηση, καθώς  διατέθηκε 2%  περισσότερη ποσότητα σε χώρες εκτός ΕΕ από τον Μάρτιο του 2019. Η ποσότητα που στάλθηκε στην Κίνα αυξήθηκε κατά 22%, που σημαίνει ότι το μερίδιο αγοράς της αυξήθηκε από 58% σε 69%. Από την άλλη πλευρά, το Χονγκ Κονγκ (-34%), οι Φιλιππίνες (-33%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-90%) και η Νότια Κορέα (-69%), εισήγαγαν λιγότερα εντόσθια από την ΕΕ. Ο συνολικός αριθμός του πρώτου τριμήνου παρουσίασε αύξηση στις εξαγωγές εντόσθιων χοίρων, με 5% περισσότερες συναλλαγές σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

     Εν τω μεταξύ, τα δεδομένα σχετικά με τις εξαγωγές φρέσκου / κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος στη βρετανική αγορά φαίνονται λίγο μπερδεμένα λόγω των διαφορών μεταξύ των δεδομένων που εκδόθηκαν από τις δύο μεριές. "Η απότομη πτώση των αποστολών στο Ηνωμένο Βασίλειο περιόρισε την αύξηση. Τα στοιχεία της Eurostat υποδηλώνουν μείωση κατά 75% στο εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς. Τα στοιχεία του HMRC του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψαν 24% μείωση των εισαγωγών νωπού / κατεψυγμένου χοιρινού κρέατος τον μήνα αυτό. Αν και εξακολουθεί να είναι μεγάλο το νούμερο, αυτό υποδηλώνει ότι η μείωση των αριθμών της ΕΕ είναι μάλλον υπερβολική. Ωστόσο, σε κάποιο βαθμό, μπορεί να οφείλεται σε  αποστολές που έγιναν τέλος Μαρτίου, αλλά παραδόθηκαν Απρίλιο. Τα μέτρα της καραντίνας που επιβλήθηκαν, τόσο στο ΗΒ αλλά και στην Ευρώπη, προκάλεσαν μείωση ζήτησης στον τομέα της σίτισης και διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού. Η παραγωγή χοιρινού κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε επίσης πάνω από 10% κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, γεγονός που μπορεί να έχει μειώσει κάπως τη ζήτηση για εισαγόμενο προϊόν ", σχολίασε ο Bethan Wilkins, Senior Analyst, AHDB.
Share this:
Πηγή: