Ημ/νία: 18/08/2022

Οι Ρώσοι χοιροτρόφοι ελπίζουν σε δραστική αύξηση της εγχώριας ζήτησης

Οι Ρώσοι χοιροτρόφοι ελπίζουν σε δραστική αύξηση της εγχώριας ζήτησης

«Η Ρωσία προετοιμάζεται για επιδείνωση της κρίσης υπερπροσφοράς καθώς 250.000 επιπλέον τόνοι χοιρινού κρέατος αναμένεται να προστεθούν στην εγχώρια αγορά φέτος». Το παραπάνω είπε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από το ρωσικό περιοδικό Agroinvestor, ο Yuri Kovalev, πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης παραγωγών χοιρινού κρέατος.

Η Ρωσία είναι πιθανό να αυξήσει την παραγωγή το 2022 κατά 200.000 τόνους, συν επιπλέον 50.000 τόνοι προβλέπεται να προστεθούν στην εγχώρια αγορά λόγω της πτώσης των εξαγωγών, εκτίμησε ο Kovalev. Πρόσθεσε ότι η εγχώρια κατανάλωση πρέπει να εκτιναχθεί κατά 7% για να αντισταθμιστεί η αυξανόμενη προσφορά.

Κρατική ενίσχυση για τη σταθεροποίηση των τιμών
Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι ποια θα είναι η μέση τιμή του χοιρινού κρέατος το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Το καλύτερο σενάριο προβλέπει ότι θα ανέλθει στα 120-125 ρούβλια ($ 1,98-$ 2,06$) ανά κιλό.

Η αύξηση της κατανάλωσης, στην περίπτωση αυτή, θα συνδεθεί με 500 δισεκατομμύρια κρατικές ενισχύσεις (8,25 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα χορηγήσει η κυβέρνηση σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος με παιδιά και επιπλέον 500 δισεκατομμύρια (8,25 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα διατεθούν για την εξασφάλιση αύξησης στους μισθούς του δημόσιου τομέα, είπε ο Kovalev.

«Η εμπειρία της πανδημίας Covid-19 δείχνει ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων δαπανάται για τρόφιμα, ενισχύοντας τη ζήτηση και τις τιμές», είπε ο Kovalev, προσθέτοντας ότι σε ένα δυσμενές σενάριο, η κρατική βοήθεια θα ήταν ανεπαρκής για να αποτρέψει την πτώση των τιμών, έτσι θα έπεφταν στα 108 με 110 ρούβλια (  1,78$ –  1,81$) ανά κιλό, εμποδίζοντας τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών.

Το χοιρινό αντικαθιστά τα πουλερικά
Οι ιστορικά χαμηλές τιμές στη ρωσική αγορά εξασφάλισαν αύξηση 8,5% στη ζήτηση χοιρινού κρέατος στη ρωσική αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι Ρώσοι αγόρασαν 165.000 τόνους περισσότερο χοιρινό κρέας σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η κατανάλωση βοείου κρέατος μειώθηκε κατά 30.000 τόνους σε σύγκριση από έτος σε έτος. Ο Kovalev είπε ότι είναι πολύ πιθανό οι χοιροτρόφοι να ανέλαβαν το μερίδιο του βοείου κρέατος στη ρωσική αγορά κρέατος. Ανάλογη είναι η εικόνα και με την κατανάλωση πουλερικών.

«Η μετατόπιση της ζήτησης από τα πουλερικά στο χοιρινό οφείλεται σε μια αλλαγή στη μέση ετήσια αναλογία τιμών μεταξύ αυτών των τύπων κρέατος», είπε ο Kovalev, εκτιμώντας ότι το χοιρινό ήταν 50% πιο ακριβό από τα πουλερικά, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια η διαφορά έχει περιοριστεί στο 25%.

Η τάση συνεχίζεται
Αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί, και ήδη σήμερα, η τιμή του ζαμπόν χωρίς κόκαλα ή των ώμων στη Ρωσία είναι σχεδόν ίση με αυτή ενός φιλέτου κοτόπουλου, είπε ο Kovalev.

«Αυτό σίγουρα θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος, αν και οι παραγωγοί θα λάβουν μικρότερο περιθώριο. Αυτή είναι η παγκόσμια πρακτική», είπε.
Photo by Kyle Mackie on Unsplash
Share this:
Πηγή: