Ημ/νία: 08/09/2023

Ποιες είναι οι τρέχουσες προκλήσεις για την παραγωγή χοίρων με μακριά ουρά;

Ποιες είναι οι τρέχουσες προκλήσεις για την παραγωγή χοίρων με μακριά ουρά;

Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις στον κόσμο της διατροφής των ζώων; Πέρυσι, τα φαρμακολογικά επίπεδα οξειδίου του ψευδαργύρου έπρεπε να καταργηθούν σταδιακά στις δίαιτες για απογαλακτισμένους χοίρους στην ΕΕ. Αυτές τις μέρες, η επιχείρηση παρασκευής ζωοτροφών εξετάζει τις επόμενες προκλήσεις. Μία από αυτές περιλαμβάνει τη διατήρηση της ουράς χοίρου μακριά. Ένα ενδιαφέρον δίλημμα βρίσκεται στον ορίζοντα, γράφει ο ειδικός στη διατροφή των ζώων, Δρ Francesc Molist.

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος σύμφωνα με τα πρότυπα βιωσιμότητας και ευημερίας, θεωρείται όλο και περισσότερο ως προϋπόθεση για τους καταναλωτές και τους λιανοπωλητές στην ΕΕ. Ο κλάδος των χοίρων έχει ήδη καταβάλει τεράστιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να μειώσει πρώτα τη χρήση αντιβιοτικών και πιο πρόσφατα να μειώσει τη χρήση των θεραπευτικών επιπέδων οξειδίου του ψευδαργύρου (ZnO) για την αποφυγή της μικροβιακής αντοχής και της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Δίαιτες χοίρων με χαμηλά επίπεδα ZnO

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο όπου όλες οι δίαιτες στην ΕΕ παράγονται με χαμηλά επίπεδα ZnO, φαίνεται ότι οι διατροφολόγοι, οι κτηνίατροι και οι διαχειριστές φάρμας βρήκαν τη λύση για το μεγαλύτερο μέρος της φάρμας ώστε να διατηρούν τα ζώα υγιή χωρίς να χάνουν υπερβολική παραγωγικότητα. Οι δίαιτες έχουν αναδιατυπωθεί ακολουθώντας έννοιες χαμηλής περιεκτικότητας σε ακατέργαστη πρωτεΐνη και επίσης αραιώνοντας τις δίαιτες για να βοηθήσουν τα χοιρίδια να ξεπεράσουν το στρες που σχετίζεται με τον απογαλακτισμό.

Απαιτούνται προσπάθειες από όλους τους κρίκους της αλυσίδας

Νεογνική θνησιμότητα και χαμηλά επίπεδα αισθητηριακής εισροής

Τα τρέχοντα κύρια ζητήματα ευημερίας για τους παραγωγούς χοίρων είναι, μεταξύ άλλων, η νεογνική θνησιμότητα και τα χαμηλά επίπεδα αισθητηριακής εισροής (π.χ. στερεότυπη και επιβλαβής συμπεριφορά). Σύμφωνα με αυτά, το επόμενο βήμα για τη βιομηχανία των χοίρων στην ατζέντα καλής μεταχείρισης της ΕΕ είναι να χαλαρώσουν οι χοιρομητέρες κατά τη γαλουχία και να παράγουν χοίρους με μακριά ουρά. Ωστόσο, για να βοηθηθεί ο κλάδος να παράγει χοίρους με μακριά ουρά απαιτούνται προσπάθειες από όλους τους εταίρους της αλυσίδας. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι να αποζημιωθούν οι παραγωγοί χοίρων για το επιπλέον κόστος για την παράδοση χοίρων με ανέπαφη μακριά ουρά.

Η ολιστική προσέγγιση είναι απαραίτητη για καλή δίαιτα χοιριδίων

Και πάλι, παρόμοια με την παραγωγή χοιριδίων χωρίς θεραπευτικά επίπεδα ZnO, για να είναι επιτυχής η παραγωγή χοίρων με μακριές ουρές, είναι απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση που μπορεί να διαφέρει από φάρμα σε φάρμα. Η διαχείριση θα πρέπει να βελτιωθεί με τη σωστή πυκνότητα και αρκετό χώρο (δηλαδή για ξεκούραση, κίνηση, φαγητό και ποτό) ανά χοίρο. τη χρήση κατάλληλου υλικού εμπλουτισμού. Το κατάλληλο περιβάλλον με ιδιαίτερη έμφαση στον αερισμό, αλλά πιθανότατα και η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο. Αν και η επιβλαβής συμπεριφορά της ουράς θεωρείται συνήθως πρόβλημα κατά τη φάση του καλλιεργητή-παραγωγού, η πρόληψη της συμπεριφοράς ουράς σε στόμα (ο πρόδρομος της επιβλαβούς συμπεριφοράς) από τη νεαρή ηλικία είναι το κλειδί.

Το επίπεδο της ακατέργαστης πρωτεΐνης στη διατροφή καθώς και ο τύπος και το επίπεδο των φυτικών ινών στις δίαιτες παίζουν σημαντικό ρόλο

Από τις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε στο Schothorst Feed Research, φαίνεται ότι το επίπεδο της ακατέργαστης πρωτεΐνης στη διατροφή, καθώς και το είδος και το επίπεδο των φυτικών ινών στις δίαιτες παίζει σημαντικό ρόλο. Οι φυτικές ίνες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής των χοίρων και επίσης στην αλλαγή της μικροχλωρίδας στη γαστρεντερική οδό. Φαίνεται ότι ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της φυσιολογίας και της συμπεριφοράς του εγκεφάλου και επομένως μπορεί να είναι σημαντικός στον έλεγχο της επιβλαβούς συμπεριφοράς στους χοίρους.

Δίαιτες με χαμηλή ακατέργαστη πρωτεΐνη

Από την άλλη πλευρά, από πρόσφατες εμπειρίες μάθαμε ότι οι δίαιτες με χαμηλό (15-17%) επίπεδο ακατέργαστων πρωτεϊνών ή/και μη ισορροπημένο προφίλ αμινοξέων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιβλαβούς συμπεριφοράς της ουράς. Αυτό θέτει ένα δίλημμα: για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου, μάθαμε ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ακατέργαστη πρωτεΐνη μπορούν να ελέγξουν την ανάπτυξη του E. coli και επομένως να μειώσουν τον κίνδυνο διάρροιας μετά τον απογαλακτισμό. Από την άλλη πλευρά, οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε ακατέργαστες πρωτεΐνες με μη ισορροπημένο προφίλ αμινοξέων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιβλαβούς συμπεριφοράς της ουράς.

Προκειμένου να παράγουμε χοίρους σύμφωνα με τις έννοιες της βιωσιμότητας και της ευημερίας, θα χρειαστεί ξανά όλο και περισσότερο να συνεργαζόμαστε με διατροφολόγους, διαχειριστές φάρμας, κτηνιάτρους και προμηθευτές της βιομηχανίας ζωοτροφών για να βρούμε τη σωστή λύση για κάθε μεμονωμένη εκμετάλλευση.



Photo by Sebastian Abbruzzese on Unsplash
Share this:
Πηγή: