Ημ/νία: 19/09/2022

Προσαρμογή στο κλίμα και την αλλαγή της αγοράς

Προσαρμογή στο κλίμα και την αλλαγή της αγοράς

Οι προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή δεν είναι καινούριες. Αυτό που σηματοδοτεί το καλοκαίρι του 2022, είναι ότι έχει γίνει σαφές ότι η σεζόν δεν είναι πλέον προειδοποίηση, αλλά ότι έχει γίνει μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως και όχι αργότερα. Τα πολλά ακραία κύματα καύσωνα, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες που συμβαίνουν ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ τώρα και πρέπει να προσαρμοστούμε.

Σε μια από τις ειδησεογραφικές συνεντεύξεις για μια πυρκαγιά, ένας κάτοικος είπε: «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε σε εμάς». Αυτή η σκέψη θα είναι παρόμοια για πολλούς ανθρώπους και αποτρέπει τον φόβο, αλλά αυτές τις μέρες είναι καλύτερο να είσαι προετοιμασμένος παρά να αγνοείς. Η παραγωγή και η καλή διαβίωση των ζώων μπορεί να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο όταν συμβεί έκτακτη ανάγκη. Καθώς ο τομέας των χοίρων είναι τόσο διεθνής, τα γεγονότα σε τοπική ή εθνική κλίμακα θα επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους σε παγκόσμια κλίμακα. Για να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα, είναι καλό να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για ό,τι απειλείται: ζωοτροφές, νερό και χοίρους.

Τροφές
Οι ζωοτροφές είναι το κύριο κόστος στην παραγωγή χοίρων και όλοι πλήττονται σκληρά από το αυξανόμενο κόστος των σιτηρών. Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές διαδρομές. Ευτυχώς, οι χοίροι είναι ευκαιριακά παμφάγα ζώα που μπορούν να αφομοιώσουν πολλούς διαφορετικούς τύπους ζωοτροφών. Μια επιλογή είναι η χρήση καινοτόμων νέων τροφών, όπως τα φύκια, ενώ μια άλλη επιλογή είναι να κατευθυνθείτε για χαμηλότερη ανάπτυξη αλλά και χαμηλότερο κόστος τροφής. Η επιλογή μιας λιγότερο παραγωγικής φυλής μπορεί να οδηγήσει σε πιο εύρωστα ζώα, τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν και άλλες προκλήσεις.

Νερό
Το νερό είναι το πιο σημαντικό αγαθό που πρέπει να φροντίζετε. Σε μόλις μία εβδομάδα στα τέλη Ιουλίου 2022, το Μεξικό κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδείνωσης της ξηρασίας, η Καλιφόρνια επέβαλε περιορισμούς στο νερό και ακόμη και η Αγγλία εξέδωσε προειδοποίηση ξηρασίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για την εθνική παροχή νερού, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επενδύσουμε σε τοπικά (ή δικά μας) συστήματα συγκράτησης νερού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τη συλλογή όμβριων υδάτων και την ενσωμάτωση λιμνών στο τοπίο. Η φύτευση βλάστησης για τη διατήρηση του νερού και την παροχή σκιάς δημιουργεί ένα μικροκλίμα γύρω από το αγρόκτημα που μπορεί να είναι λίγους βαθμούς πιο δροσερό και παρέχει εφεδρική παροχή νερού.

Θερμικό στρες
Το θερμικό στρες αποτελεί μια άμεση ανησυχία για την παραγωγή και την ευημερία των χοίρων. Το θερμικό στρες μπορεί να αποφευχθεί μέσω της διαχείρισης, του σχεδιασμού κτιρίων, της διατροφής και της γενετικής. Για παράδειγμα, ορισμένες ράτσες είναι πιο ανθεκτικές σε υψηλότερες θερμοκρασίες από άλλες. Υπάρχουν πολλές λύσεις που έχουν μελετηθεί επιστημονικά καθώς και παραδείγματα που μπορούν να αντληθούν από φάρμες σε τροπικές χώρες. Οι χοίροι ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους μέσω της συμπεριφοράς κύλισης. Στην ύπαιθρο, η λάσπη θα είναι η τέλεια περιτύλιξη, αλλά σε εσωτερικούς χώρους η μόνη τους επιλογή, εάν υπάρχει, είναι να κυλίονται στα ούρα και τα κόπρανα. Αυτό είναι ανεπιθύμητο από την άποψη της υγιεινής και της ποιότητας του κρέατος και επομένως είναι καλό να διερευνηθούν εναλλακτικοί τρόποι θερμορύθμισης για τους χοίρους.

Βιώσιμη γεωργία
Η αειφόρος γεωργία αναφέρεται συχνά σε σχέση με τις εκπομπές, την αντίληψη του κοινού και την καλή διαβίωση των ζώων. Το "Sustainable" έχει γίνει ένα τσιτάτο που αρχίζει να χάνει την πρακτικότητά του. Πρακτικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χοιροτροφικές μονάδες μπορούν να συντηρηθούν παρά τις αναδυόμενες απειλές. Αυτό μπορεί να σημαίνει επανεξέταση του τρέχοντος συστήματος προκειμένου οι χοίροι και οι χοιροτροφικές μονάδες να ευδοκιμήσουν αντί να επιβιώσουν.

Photo by Kameron Kincade on Unsplash
Share this:
Πηγή: