Ημ/νία: 15/09/2023
Πως επηρεάζει η χωλότητα της χοιρομητέρας την κύηση και τους απογόνους
Ερευνητές από τη Βραζιλία, την Ιταλία και την Αυστρία προσδιόρισαν την επίδραση της χωλότητας των χοιρομητέρων κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης στην αναπαραγωγική απόδοση και τις συγκεντρώσεις γλυκοκορτικοειδών στον πλακούντα.
Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 2 αγροκτήματα στη Βραζιλία και την Ιταλία. Και στις δύο εκμεταλλεύσεις, οι έγκυες χοιρομητέρες στεγάζονταν σε ομαδικά μαντριά κυοφορίας με επιφάνειες δαπέδου από συμπαγές και πηχάκια από σκυρόδεμα. Οι ερευνητές μετέφεραν όλες τις χοιρομητέρες σε μεμονωμένους θαλάμους τοκετού 1 εβδομάδα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.
Κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, όλες οι χοιρομητέρες ακολουθούσαν δίαιτα γαλουχίας 3 έως 4 φορές την ημέρα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης, η ομάδα χρησιμοποίησε το σύστημα βαθμολόγησης κίνησης 0-5 για να αξιολογήσει τη χωλότητα της χοιρομητέρας, από το 0 που εμφανίζει ένα γουρούνι που έχει κανονικούς διασκελισμούς, έως το 5 για ένα γουρούνι που δεν κινείται. Στη συνέχεια, χορήγησαν στις χοιρομητέρες με σκορ κίνησης 3 ή υψηλότερο flunixin meglumine ενδομυϊκά για 3 ημέρες και αφαίρεσαν χοιρομητέρες με βαθμολογία κίνησης 5 από την ομαδική μάνδρα σε μια μεμονωμένη μάνδρα.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα κίνησης από 397 χοιρομητέρες σε μια φάρμα στη Βραζιλία και 114 χοιρομητέρες σε μια ιταλική φάρμα. Στη φάρμα της Βραζιλίας, χώρισαν τις χοιρομητέρες σε μη χωλές και κουτσές χοιρομητέρες και στην ιταλική φάρμα τις χοιρομητέρες σε μη κουτσές, μέτρια κουτσές και βαριά κουτσές ομάδες. Μετά τον τοκετό, η ομάδα συνέλεξε αναπαραγωγικά δεδομένα όπως το μήκος κύησης, το βάρος της γέννας, το μέσο βάρος χοιριδίων, το φύλο των χοιριδίων, το συνολικό μέγεθος της γέννας και τον αριθμό των χοιριδίων που γεννήθηκαν ζωντανά/μουμιοποιημένα/θνησιγενή από 30 χοιρομητέρες σε φάρμα της Βραζιλίας και 39 χοιρομητέρες σε ιταλική φάρμα. Επιπλέον, κατέγραψαν τη θνησιμότητα των χοιριδίων κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό και τα ατομικά φυσικά χαρακτηριστικά των χοιριδίων για να καθορίσουν μια βαθμολογία περιορισμού της ενδομήτριας ανάπτυξης. Επιπλέον, η συγκέντρωση κορτιζόλης πλακούντα, κορτιζόνης και πρωτεΐνης μετρήθηκαν αμέσως μετά τον τοκετό.
Επίδραση της χωλότητας στα αναπαραγωγικά μέτρα
Η συχνότητα της μέτριας έως σοβαρής χωλότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ήταν υψηλή και στις δύο εκμεταλλεύσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι μεγάλος αριθμός εγκύων χοιρομητέρων σε εμπορικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις μπορεί να βιώνουν πόνο και στρες. Σε αυτή τη μελέτη, τα μήκη κύησης της χοιρομητέρας ήταν εντός του φυσιολογικού εύρους για το είδος. Ωστόσο, στη φάρμα 1 της Βραζιλίας, οι κουτσές χοιρομητέρες είχαν μικρότερο μήκος κύησης από τις μη χωλές χοιρομητέρες λόγω έκθεσης στον στρεσογόνο παράγοντα (χωλότητα), ενώ στην ιταλική φάρμα δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των ομάδων.
Επίδραση της χωλότητας στις μετρήσεις του πλακούντα
Η ομάδα βαθμολογίας χωλότητας χοιρομητέρων επηρέασε την αναλογία κορτιζόλης πλακούντα προς κορτιζόνη, με την αναλογία υψηλότερη για τις μέτρια χωλές χοιρομητέρες από τις μη χωλές και σοβαρά χωλές χοιρομητέρες. Επιπλέον, οι υψηλές συγκεντρώσεις κορτιζόλης λόγω αγχωτικών συνθηκών όπως η χωλότητα θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, τα γλυκοκορτικοειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμμετέχουν ως καταβολικοί παράγοντες στις διαδικασίες ανάπτυξης, περιορίζοντας έτσι την ανάπτυξη του εμβρύου και την ανάπτυξη των ιστών.
Συμπεράσματα
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χωλότητα της χοιρομητέρας μείωσε την προστασία των απογόνων από την κορτιζόλη λόγω της μείωσης της αποτελεσματικότητας του πλακούντα στην απενεργοποίηση της κορτιζόλης προς κορτιζόνη. Αν και, η χωλότητα της χοιρομητέρας συχνά αναγνωρίζεται όταν γίνεται σοβαρή ή χρόνια, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα πρώιμης παρέμβασης. Ως εκ τούτου, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της χωλότητας της χοιρομητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη την τροχιά ζωής των απογόνων.
Photo by Emmanuel Eigege on Unsplash